Istočni front, 331. dan: Ruska vojska oslobodila dva naselja u Zaporoškoj oblasti i DNR

20.01.2023. 14:49
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 331. dan.

Ukrajinske snage granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra. Na inicijativu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN biće održana neformalna sejdnica na temu rata koji Kijev vodi protiv stanovnika Donbasa od 2014. godine.

Njemački list „Velt“ piše da se režim u Kijevu osjeća prevarenim nakon što je Berlin postavio nove uslove za isporuku njemačkih tenkova „Leopard 2“.

Kako se navodi u članku, ukrajinski ministri spoljnih poslova i odbrane uputili su zvanični zahtjev evropskim državama da im isporuče tenskove „Leopard 2“ bez obzira na stav njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tokom obraćanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je, napominje list, prekoreo Šolca, iako mu se nije direktno obratio, zbog toga što stalno postavlja nove uslove kako bi odobrio isporuke.

Kako se navodi, nezadovoljstvo Kijeva zbog toga što Njemačka ne želi da isporuči te tenkove ili da dozvoli drugim zemljama da to urade svakim danom je sve veće, a kijevske vlasti je posebno pogodilo to što je Šolc uslovio isporuku tenkova time da se i SAD slože da isporuče tenkove „Abrams“, što Pentagon ne namjerava da učini.

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra.

Ruska vojska oslobodila dva naselja u Zaporoškoj oblasti i DNR

Ruske snage su uspješnim ofanzivnim akcijama uspjele da u Zaporoškom pravcu oslobode naselje Lobkovo, a na području DNR naselje Kleščejevka, predgrađe Artjomovska. Pored toga u Zaporoškoj oblasti uništen je hangar sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U pravcu Kupjanska ruska vojska porazila je jedinice 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Takođe ruske snage, likvidirale su skoro 30 ukrajinskih vojnika, borbeno oklopno vozilo, dva kamioneta, kao i dvije haubice D-20 i D-30.

Na području Krasnog Limana u DNR poražene su jedinice 92. i 66. mehanizovane brigade, kao i 95. desantno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe, na istom području uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine. Na području naselja Zvanovka u DNR uništeno je skladište granata za višecevne raketne sisteme Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, tokom prethodna 24 časa likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva automobila, dvije samohodne artiljerijske haubice „gvozdika“, kao i haubice „giacint-B“ i D-20, piše Sputnik.

U Zaporoškoj oblasti uništen je radar za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-37. U pravcu Hersona tokom kontrabaterijske borbe na vatrenom položaju uništena je samohodna artiljerijska haubica M109 „Paladin“, kao i dvije haubice D-30 i „msta-B“.

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija grupe vojski Oružanih snaga Rusije porazila je 78 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu opremu u 103 regiona.

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su na području Hersonske i Harkovske oblasti oborili dva helikoptera Mi-8 Vazdušnih snaga Ukrajine.

Takođe, tokom prethodnog dana uništeno je pet dronova u LNR, DNR i Zaporoškoj oblasti.

Pored toga, u Zaporoškoj oblasti presretnuto je šest projektila raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 19. na 20. januar 2023.

Ruska artiljerija je pogodila ciljeve u Zelenom, Volčansku, Starici u oblasti Harkova.

U pravcu Starobelska, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Dvurečnaja, Tavolžanka, Stelmahivka, Novoselovski, Olšana, Novoegorovka, Makejevka i Kupjanska.

Na pravcu Bahmut (Artemovski) ruske snage su radile na ciljevima u Bahmutu, Belogorovki, Krasnoj Gori i Beloj Gori.

Neprijatelj je pucao na Kurdjumovku, Kleščejevku i Soledar.

Na pravcu Donjecka, Oružane snage RF su pogodile koncentraciju ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Vesele, Krasnohorivki, Georgijevki i Mariinki.

Ukrajinske formacije su gađale Volnovahu iz raketne artiljerije: pogođena je škola broj 5 i gasovod, dvije osobe su poginule.

U pravcu Zaporožja, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske položaje kod Malinovke, Guljajpolja, Orehova, Belogorja i Malog Ščerbakova.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su radile na akumulaciji ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Republikanskoj, Tjaginki, Ivanovki, Tokarevki i Ingulecu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    14h 28m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    19h 43m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 11m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 11m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    17h 29m
    0