Источни фронт, 337. дан: Руска војска ушла у Угљедар

26.01.2023. 15:10
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 337. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге су ушле у Угљедар, у току су жестоке борбе.

Украјинска војска би могла да покуша контраофанзиву крајем марта – почетком априла, изјавио је члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов- преноси Спутник.

- Ово су датуми када ће режим Зеленског моћи да залиже своје ране и покуша да формира нове корпусе и баци их на клање. Али све ће зависити од тога гдје ће бити линија фронта до тог тренутка, колико далеко можемо да идемо напријед и консолидујемо наше успјехе - рекао је Рогов.

Саговорник агенције је као главне правце украјинске офанзиве навео Мелитопољ и Бердјанск.

Руске снаге су се учврстиле на периферији Вухледара и тамо настављају борбу са Оружаним снагама Украјине, саопштио је савјетник вршиоца дужности шефа ДНР Игор Кимаковски телевизији Соловјов уживо.

- Ушли су и учврстили се на периферији Угљедара и самим тим везују непријатељске снаге. Наша артиљерија дејствује на противника, који покушава да крене у контранапад - рекао је он.

Према ријечима Кимаковског, сада главни задатак руских снага није да директно нападају Угљедар, већ да блокирају град, „као што је то успјешно урађено у подручју Соледара и сада у подручју Артјомовска“.

- Ова тактика се веома озбиљно исплати - рекао је он.

Посланица Бундестага: Одлука о слању њемачких тенкова Украјини неисправна

Одлука Њемачке да упути тенкове „леопард“ Украјини и да дозволи другим земљама да раде то исто је „историјски неисправно“, изјавила је посланица Бундестага из Лијеве партије Севим Дагделен, чланица Парламентарног савјета НАТО-а.

У интервјуу за канал „Democracy how!“ Дагделенова је нагласила да је умјесто слања наоружања Украјини потребна демократија.

- Одлука да се шаљу борбени тенкови Украјини је историјски погрешна одлука. И она је постала могућа под притиском администрације Џозефа Бајдена на Немачку - рекла је она.

Према истраживаљима јавног мњења, како је навела посланица, већина Нијемаца је против те одлуке, која одговара искључиво интересима америчког војно-индустријског комплекса.

- Када Њемачка остане без тенкова, САД ће моћи да јој шаљу своје тенкове - навела је посланица и додала да „САД немају савезнике, те да дјелују искључиво у сопственим интересима“.

Према њеним ријечима, за САД је Европа као Латинска Америка седамдесетих година – „континент на којем можеш да радиш шта хоћеш“.

Одлука о тенковима, како је оцијенила, „ништа неће промијенити у војном смислу, јер ће Русија одговорити“.

- Потребно је више дипломатије, а слање наоружања довешће до погибије још већег броја људи у Украјини - сматра Дагделенова.

Патрушев: Англосаксонци ће наставити прокси рат против Русије и након специјалне операције

Англосаксонци неће зауставити прокси рат са Русијом ни након завршетка „вруће фазе“ сукоба у Украјини, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

- Треба схватити да ни након завршетка ‘вруће фазе’ сукоба у Украјини англосаксонски свијет неће зауставити посреднички рат против Русије и њених савезника - рекао је Патрушев.

Према његовим ријечима, тренутни догађаји у Украјини резултат су дугогодишње припреме Сједињених Америчких Држава за хибридни рат против Русије и покушај да се спријечи формирање мултиполарног свијета.

Патрушев је констатовао да специјална операција у Украјини показује да су САД и НАТО постали учесници у конфликту у Украјини и да намеравају и даље да улажу напоре како би се тај војни сукоб продужио.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 часа:

- Оружане снаге Русије су радиле на циљевима у Леоновки, Јасној Пољани и Михалчиној Слободи у Черниговској области, као и у Будивелном, Волфину и Тимофејевки у Сумској области.

- У области Харкова, руски артиљерци су погодили концентрације непријатељске људства у Волчанску, Волчанским Хуторима, Красном, Нескучном и Липцима.

- У правцу Старобелск, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Синковки, Ивановки, Табаевки, Стелмахивки, Макејевки, Јамполовки и Невском.

- У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Первомајском, Бердичију, Невелском и предграђу Маринке.

Оружане снаге Украјине поново су напале Доњецк, Горловку и околна насеља.

- Позициона конфронтација се наставља у сектору Купјански. Непријатељ окупља резерве и опрема положаје у области Двуречнаја.

Истовремено, руска артиљерија наставља да наноси ударе на места размештања људства и ватрене положаје Оружаних снага Украјине.

- Јуришни одреди ПМЦ „Вагнер“ настављају методично да пробијају украјинску одбрану у Бахмуту.

Тешке уличне борбе воде се на периферији фабрике за прераду меса, где се налази добро утврђено упориште Оружаних снага Украјине.

- Украјинске формације настављају да наносе неселективне ударе на стамбена насеља и инфраструктуру Донбаса.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 25m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 23m
    14
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 49m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 4m
    13
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 43m
    0