Istočni front, 337. dan: Ruska vojska ušla u Ugljedar

26.01.2023. 15:10
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 337. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage su ušle u Ugljedar, u toku su žestoke borbe.

Ukrajinska vojska bi mogla da pokuša kontraofanzivu krajem marta – početkom aprila, izjavio je član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov- prenosi Sputnik.

- Ovo su datumi kada će režim Zelenskog moći da zaliže svoje rane i pokuša da formira nove korpuse i baci ih na klanje. Ali sve će zavisiti od toga gdje će biti linija fronta do tog trenutka, koliko daleko možemo da idemo naprijed i konsolidujemo naše uspjehe - rekao je Rogov.

Sagovornik agencije je kao glavne pravce ukrajinske ofanzive naveo Melitopolj i Berdjansk.

Ruske snage su se učvrstile na periferiji Vuhledara i tamo nastavljaju borbu sa Oružanim snagama Ukrajine, saopštio je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski televiziji Solovjov uživo.

- Ušli su i učvrstili se na periferiji Ugljedara i samim tim vezuju neprijateljske snage. Naša artiljerija dejstvuje na protivnika, koji pokušava da krene u kontranapad - rekao je on.

Prema riječima Kimakovskog, sada glavni zadatak ruskih snaga nije da direktno napadaju Ugljedar, već da blokiraju grad, „kao što je to uspješno urađeno u području Soledara i sada u području Artjomovska“.

- Ova taktika se veoma ozbiljno isplati - rekao je on.

Poslanica Bundestaga: Odluka o slanju njemačkih tenkova Ukrajini neispravna

Odluka Njemačke da uputi tenkove „leopard“ Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama da rade to isto je „istorijski neispravno“, izjavila je poslanica Bundestaga iz Lijeve partije Sevim Dagdelen, članica Parlamentarnog savjeta NATO-a.

U intervjuu za kanal „Democracy how!“ Dagdelenova je naglasila da je umjesto slanja naoružanja Ukrajini potrebna demokratija.

- Odluka da se šalju borbeni tenkovi Ukrajini je istorijski pogrešna odluka. I ona je postala moguća pod pritiskom administracije Džozefa Bajdena na Nemačku - rekla je ona.

Prema istraživaljima javnog mnjenja, kako je navela poslanica, većina Nijemaca je protiv te odluke, koja odgovara isključivo interesima američkog vojno-industrijskog kompleksa.

- Kada Njemačka ostane bez tenkova, SAD će moći da joj šalju svoje tenkove - navela je poslanica i dodala da „SAD nemaju saveznike, te da djeluju isključivo u sopstvenim interesima“.

Prema njenim riječima, za SAD je Evropa kao Latinska Amerika sedamdesetih godina – „kontinent na kojem možeš da radiš šta hoćeš“.

Odluka o tenkovima, kako je ocijenila, „ništa neće promijeniti u vojnom smislu, jer će Rusija odgovoriti“.

- Potrebno je više diplomatije, a slanje naoružanja dovešće do pogibije još većeg broja ljudi u Ukrajini - smatra Dagdelenova.

Patrušev: Anglosaksonci će nastaviti proksi rat protiv Rusije i nakon specijalne operacije

Anglosaksonci neće zaustaviti proksi rat sa Rusijom ni nakon završetka „vruće faze“ sukoba u Ukrajini, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Treba shvatiti da ni nakon završetka ‘vruće faze’ sukoba u Ukrajini anglosaksonski svijet neće zaustaviti posrednički rat protiv Rusije i njenih saveznika - rekao je Patrušev.

Prema njegovim riječima, trenutni događaji u Ukrajini rezultat su dugogodišnje pripreme Sjedinjenih Američkih Država za hibridni rat protiv Rusije i pokušaj da se spriječi formiranje multipolarnog svijeta.

Patrušev je konstatovao da specijalna operacija u Ukrajini pokazuje da su SAD i NATO postali učesnici u konfliktu u Ukrajini i da nameravaju i dalje da ulažu napore kako bi se taj vojni sukob produžio.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u posljednja 24 časa:

- Oružane snage Rusije su radile na ciljevima u Leonovki, Jasnoj Poljani i Mihalčinoj Slobodi u Černigovskoj oblasti, kao i u Budivelnom, Volfinu i Timofejevki u Sumskoj oblasti.

- U oblasti Harkova, ruski artiljerci su pogodili koncentracije neprijateljske ljudstva u Volčansku, Volčanskim Hutorima, Krasnom, Neskučnom i Lipcima.

- U pravcu Starobelsk, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Sinkovki, Ivanovki, Tabaevki, Stelmahivki, Makejevki, Jampolovki i Nevskom.

- U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Pervomajskom, Berdičiju, Nevelskom i predgrađu Marinke.

Oružane snage Ukrajine ponovo su napale Donjeck, Gorlovku i okolna naselja.

- Poziciona konfrontacija se nastavlja u sektoru Kupjanski. Neprijatelj okuplja rezerve i oprema položaje u oblasti Dvurečnaja.

Istovremeno, ruska artiljerija nastavlja da nanosi udare na mesta razmeštanja ljudstva i vatrene položaje Oružanih snaga Ukrajine.

- Jurišni odredi PMC „Vagner“ nastavljaju metodično da probijaju ukrajinsku odbranu u Bahmutu.

Teške ulične borbe vode se na periferiji fabrike za preradu mesa, gde se nalazi dobro utvrđeno uporište Oružanih snaga Ukrajine.

- Ukrajinske formacije nastavljaju da nanose neselektivne udare na stambena naselja i infrastrukturu Donbasa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    8h 28m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    22h 42m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    20h 49m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    19h 37m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    2h 19m
    0