Источни фронт, 346. дан: Руска артиљерија нанијела пораз украјинским снагама у запорошком правцу

04.02.2023. 14:37
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 346. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге настављају гранатирање места у ДНР. Руска артиљерија нанијела је пораз украјинским снагама у запорошком правцу.

Украјинске снаге гранатирале су Кијевски округ Доњецка. На град је испаљено десет пројектила из вишецијевних ракетних бацача. Након што је експлозивна направа улетјела у вишеспратницу, урушен је плафон између трећег и четвртог спрата једне стамбене зграде, саопштило је Министарство за ванредне ситуације ДНР на Телеграму.

Под рушевинама се могу налазити двије особе, прецизирано је у саопштењу.

Десет ракета пало је на Доњецк.

На читавој територији Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Руске јединице уништиле су у току ноћи артиљеријском ватром украјинско складиште са муницијом на десној обали Дњепра, рекли су за Спутњик извори упознати са ситуацијом.

Украјинске снаге у Снигирјовки у Херсонској области праве базу са тенковима а то што крше међународно право прикрива се тиме што се тенкови стављају у цивилне објекте, рекао је за Спутњик шеф администрације тог региона Јуриј Барбашов.

Таква је ситуација и у Павловки и другим мјестима.

Министарство одбране Русије: Вратила се 63 војника из заробљеништва

Након комплексних преговора са Кијевом из украјинског заробљеништва данас се вратило 63 руска војника, саопштило је јутрос руско Министарство одбране.

- Међу ослобођеним руским војницима налазе се особе из ‘осјетљиве категорије’, чија је размјена постала могућа захваљујући посредничком залагању руководства Уједињених Арапских Емирата - додали су из министарства.

Како преносе медији, сви војници већ се налазе на територији Руске Федерације. Њима се сада пружа сва потребна психолошка и медицинска помоћ, а добили су могућност и да се чују са својим најближима.

Ово је друга размјена заробљеника од почетка ове године. Прва се одиграла 8. јануара, када се у Русију вратило 50 војника.

Са друге стране, украјински медији пренијели су да се у Украјину вратило 116 особа, од којих су 2 наредника, док су остали војници. Међу њима, 23 особе су повријеђене, док су неки остали без удова због промрзлина, пише „УНИАН“.

Медведев упозорио – Русија спремна да употреби све врсте оружја

Русија не поставља себи никаква ограничења по питању одговора на нападе – у зависности од врсте пријетње спремна је да употријеби све врсте оружја, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Наш одговор може бити било какав. Предсједник Русије је то потпуно јасно рекао. Не постављамо себи било каква ограничења и у зависности од природе пријетње спремни смо да употријебимо све врсте оружја – у складу са нашим доктринарним документима, укључујући Основе нуклеарног обуздавања. Увјеравам вас – одговор ће бити брз, жесток и убједљив - рекао је Медведев у интервјуу који је дао новинарки Надани Фридрихсон.

Упитан да ли су у праву они који мисле да ће давање дозволе Кијеву да изводи нападе на руске објекте на Криму натјерати Русију да преговара са Украјином, Медведев је рекао – резултат ће бити управо супротан.

- У том случају неће бити никаквих преговора - биће само удари одмазде. Плануће сва Украјина која је под влашћу Кијева - рекао је он.

Како је оцијенио, тако могу да размишљају само „моралне наказе којих има довољно и у Бијелој кући и на Капитолу“.

- Иначе, људи у Пентагону су нормалнији, разумију посљедице  додао је Медведев.

По његовим ријечима, да САД заиста желе да окончају сукоб у Украјини који су изазвале, то би могле да ураде једним потезом.

- Да Вашингтон заиста жели да оконча овај рат који је сам изазвао, то би могао да уради једним потезом тако што ће наредити својим дрогираним слугама да сједну за преговарачки сто. Али вашингтонски сенилни старци у америчкој администрацији и јастребови у Конгресу једноставно нису заинтересовани за то - оцијенио је Медведев.

Европљани за жаљење

Становници Европе изазивају жаљење јер су изабрали себи лидере које није брига за њих, рекао је Медведев, истакавши да ипак не саосјећа са њима.

- Треба саосјећати са нашим народом у Донбасу и на другим територијама које су изложене нападима нациста. Европљане само треба жалити због тога што су сами себи изабрали тако биједне лидере. Европски лидери не маре за сопствене грађане. Да би угодили америчком господару, ти мали владари су спремни на све само да би остали на власти. Притом, обични грађани ЕУ плаћају за санкције, испоруке оружја кијевском режиму, подржавање трговинских ратова и блокада - рекао је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 31m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 23m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 14m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 59m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    10h 0m
    0