Istočni front, 346. dan: Ruska artiljerija nanijela poraz ukrajinskim snagama u zaporoškom pravcu

04.02.2023. 14:37
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 346. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje mesta u DNR. Ruska artiljerija nanijela je poraz ukrajinskim snagama u zaporoškom pravcu.

Ukrajinske snage granatirale su Kijevski okrug Donjecka. Na grad je ispaljeno deset projektila iz višecijevnih raketnih bacača. Nakon što je eksplozivna naprava uletjela u višespratnicu, urušen je plafon između trećeg i četvrtog sprata jedne stambene zgrade, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegramu.

Pod ruševinama se mogu nalaziti dvije osobe, precizirano je u saopštenju.

Deset raketa palo je na Donjeck.

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Ruske jedinice uništile su u toku noći artiljerijskom vatrom ukrajinsko skladište sa municijom na desnoj obali Dnjepra, rekli su za Sputnjik izvori upoznati sa situacijom.

Ukrajinske snage u Snigirjovki u Hersonskoj oblasti prave bazu sa tenkovima a to što krše međunarodno pravo prikriva se time što se tenkovi stavljaju u civilne objekte, rekao je za Sputnjik šef administracije tog regiona Jurij Barbašov.

Takva je situacija i u Pavlovki i drugim mjestima.

Ministarstvo odbrane Rusije: Vratila se 63 vojnika iz zarobljeništva

Nakon kompleksnih pregovora sa Kijevom iz ukrajinskog zarobljeništva danas se vratilo 63 ruska vojnika, saopštilo je jutros rusko Ministarstvo odbrane.

- Među oslobođenim ruskim vojnicima nalaze se osobe iz ‘osjetljive kategorije’, čija je razmjena postala moguća zahvaljujući posredničkom zalaganju rukovodstva Ujedinjenih Arapskih Emirata - dodali su iz ministarstva.

Kako prenose mediji, svi vojnici već se nalaze na teritoriji Ruske Federacije. Njima se sada pruža sva potrebna psihološka i medicinska pomoć, a dobili su mogućnost i da se čuju sa svojim najbližima.

Ovo je druga razmjena zarobljenika od početka ove godine. Prva se odigrala 8. januara, kada se u Rusiju vratilo 50 vojnika.

Sa druge strane, ukrajinski mediji prenijeli su da se u Ukrajinu vratilo 116 osoba, od kojih su 2 narednika, dok su ostali vojnici. Među njima, 23 osobe su povrijeđene, dok su neki ostali bez udova zbog promrzlina, piše „UNIAN“.

Medvedev upozorio – Rusija spremna da upotrebi sve vrste oružja

Rusija ne postavlja sebi nikakva ograničenja po pitanju odgovora na napade – u zavisnosti od vrste prijetnje spremna je da upotrijebi sve vrste oružja, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Naš odgovor može biti bilo kakav. Predsjednik Rusije je to potpuno jasno rekao. Ne postavljamo sebi bilo kakva ograničenja i u zavisnosti od prirode prijetnje spremni smo da upotrijebimo sve vrste oružja – u skladu sa našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog obuzdavanja. Uvjeravam vas – odgovor će biti brz, žestok i ubjedljiv - rekao je Medvedev u intervjuu koji je dao novinarki Nadani Fridrihson.

Upitan da li su u pravu oni koji misle da će davanje dozvole Kijevu da izvodi napade na ruske objekte na Krimu natjerati Rusiju da pregovara sa Ukrajinom, Medvedev je rekao – rezultat će biti upravo suprotan.

- U tom slučaju neće biti nikakvih pregovora - biće samo udari odmazde. Planuće sva Ukrajina koja je pod vlašću Kijeva - rekao je on.

Kako je ocijenio, tako mogu da razmišljaju samo „moralne nakaze kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu“.

- Inače, ljudi u Pentagonu su normalniji, razumiju posljedice  dodao je Medvedev.

Po njegovim riječima, da SAD zaista žele da okončaju sukob u Ukrajini koji su izazvale, to bi mogle da urade jednim potezom.

- Da Vašington zaista želi da okonča ovaj rat koji je sam izazvao, to bi mogao da uradi jednim potezom tako što će narediti svojim drogiranim slugama da sjednu za pregovarački sto. Ali vašingtonski senilni starci u američkoj administraciji i jastrebovi u Kongresu jednostavno nisu zainteresovani za to - ocijenio je Medvedev.

Evropljani za žaljenje

Stanovnici Evrope izazivaju žaljenje jer su izabrali sebi lidere koje nije briga za njih, rekao je Medvedev, istakavši da ipak ne saosjeća sa njima.

- Treba saosjećati sa našim narodom u Donbasu i na drugim teritorijama koje su izložene napadima nacista. Evropljane samo treba žaliti zbog toga što su sami sebi izabrali tako bijedne lidere. Evropski lideri ne mare za sopstvene građane. Da bi ugodili američkom gospodaru, ti mali vladari su spremni na sve samo da bi ostali na vlasti. Pritom, obični građani EU plaćaju za sankcije, isporuke oružja kijevskom režimu, podržavanje trgovinskih ratova i blokada - rekao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    7h 20m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    8h 4m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    12h 9m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    12h 13m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    23h 57m
    0