Источни фронт, 347. дан: У офанзиви код Доњецка руске јединице заузеле повољне положаје

05.02.2023. 14:52
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 347. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

У току су жестоке борбе за јужна предграђа Артјомовска (Бахмута). Настављају се борбе и за Угљедар. Канада је већ послала један од четири тенка "леопард 2" у Украјину, саопштила је министарка одбране земље Анита Ананд.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- У подручју Купјанска руска артиљерија је ликвидирала 35 милитаната, док је код Красног Лимана тај број је прешао 120 украјинских војника;

- У офанзиви код Доњецка руске јединице су заузеле повољније положаје, ликвидирано је преко 115 непријатељских војника, док су уништена борбена возила и хаубице Д-20 и Д-30;

- У подручју Угљедара уништено је складиште артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине;

- Хаубица Д-30 и самоходна хаубица „Акација“уништене су у правцу Херсона.

Експлозије у Очакову, Николајевска област, као и у Херсону који се налазе под контролом Кијева, јављају украјински медији.

Министра одбране Украјине Алексеј Резников, гласине о чијој скорој оставци су услиједиле након великих корупционашких скандала у његовом ресору, могао би да замијени садашњи начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Кирил Буданов, изјавио је посланик Врховне раде Јарослав Железњак.

Према његовим ријечима, Резников би могао да преузме Министарство за стратешку индустрију Украјине.

- Остаје само да се нађе одговор шта ово министарство уопште ради и зашто је потребно - додао је Железњак.

Евгеније Пригожин, оснивач групе "Вагнер" потврдио је да се у сјеверном делу Артјомивска (украјински назив – Бахмут) воде борбе буквално „за сваку улицу“.

- Оружане снаге Украјине се никуда не повлаче. Боре се до посљедњег. У сјеверним квартовима Артјомивска воде се жестоке борбе за сваку улицу, сваку кућу, свако степениште - наводи речи прес-служба Пригожина на Телеграм каналу.

Предсједник Северне Осетије Сергеј Мењајло написао је на Телеграму да је био мета напада у Запорошкој области.

 -Нико није повријеђен - рекао је он.

Мењајло је ово назвао "обичним инцидентом у ратној зони".

- И даље остајем овдје (Запорошкој области) - додао је Мењајло.

Он је потврдио да је дошао у Запорошку област да обиђе положаје на којима се налазе добровољци из Сјеверне Осетије и да разговара са њима.

Борци групе "Вагнер" саопштили су Спутњику да су у току тешке борбе за јужне четврти Артјомовска. За два дана офанзиве на непријатељске положаје, Вагнерови снајперисти су уништили групу грузијских плаћеника.

Од јануара плаћеници нису били присутни у овим подручјима, а сада Кијев баца све више нових јединица, надокнађујући губитке за рачун мобилисаних.

Први од четири тенка "леопард 2" која је Канада обећала Кијеву, послат је из Канаде у Украјину, саопштила је министарка националне одбране ове сјеверноамеричке земље Анита Ананд.

- Борбени тенкови долазе у помоћ Украјини. Први канадски Леопард 2 је на путу - написала је она на Твитеру.

Анандова је појаснила да је авион канадског ваздухопловства са опремом полетио из Халифакса (Нова Шкотска).

Раније је саопштено да канадска војска има 112 тенкова "леопард", од којих ће 4 бити пребачени у Кијев.

Шолц: Путин није пријетио ни мени ни Њемачкој

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да му предсједник Русије Влаидмир Путин никада није пријетио.

- Не, Путин није пријетио ни мени ни Њемачкој - одговорио је Шолц у интервјуу објављеном у суботу за лист Билд ам зонтаг, на питање да ли му је руски предсједник пријетио телефоном.

Истовремено, шеф њемачке владе је истакао да се у телефонским разговорима са руским лидером веома јасно виде „потпуно различита гледишта“ о актуелној ситуацији у Украјини.

По питању испорука тенкова Кијеву, Шолц је истакао да ће „Њемачка остати хладнокрвна и наставити да веома пажљиво одмјерава све одлуке у будућности. Све друго би било неопрезно и изузетно опасно-“

На питање да ли постоји договор са украјинским предсједником Владимиром Зеленским да се западно оружје користи само на територији Украјине и да Русија неће бити нападнута на њеној територији, Шолц је одговорио да „постоји консензус по том питању“.

Џонсон је раније открио детаље свог разговора са Путином, који се водио непосредно прије почетка специјалне војне операције у Украјини. Он је рекао да је упозоравао Путина на увођење санкција у случају почетка борбених дејстава, а такође је увјерио да Француска и Њемачка неће дозволити да Украјина уђе у НАТО у догледној будућности. Бивши премијер је рекао и да му је Путин у разговору наводно пријетио ракетним ударом.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 11m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 17m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 44m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 36m
    0