Istočni front, 347. dan: U ofanzivi kod Donjecka ruske jedinice zauzele povoljne položaje

05.02.2023. 14:52
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 347. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

U toku su žestoke borbe za južna predgrađa Artjomovska (Bahmuta). Nastavljaju se borbe i za Ugljedar. Kanada je već poslala jedan od četiri tenka "leopard 2" u Ukrajinu, saopštila je ministarka odbrane zemlje Anita Anand.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U području Kupjanska ruska artiljerija je likvidirala 35 militanata, dok je kod Krasnog Limana taj broj je prešao 120 ukrajinskih vojnika;

- U ofanzivi kod Donjecka ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje, likvidirano je preko 115 neprijateljskih vojnika, dok su uništena borbena vozila i haubice D-20 i D-30;

- U području Ugljedara uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine;

- Haubica D-30 i samohodna haubica „Akacija“uništene su u pravcu Hersona.

Eksplozije u Očakovu, Nikolajevska oblast, kao i u Hersonu koji se nalaze pod kontrolom Kijeva, javljaju ukrajinski mediji.

Ministra odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, glasine o čijoj skoroj ostavci su uslijedile nakon velikih korupcionaških skandala u njegovom resoru, mogao bi da zamijeni sadašnji načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kiril Budanov, izjavio je poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

Prema njegovim riječima, Reznikov bi mogao da preuzme Ministarstvo za stratešku industriju Ukrajine.

- Ostaje samo da se nađe odgovor šta ovo ministarstvo uopšte radi i zašto je potrebno - dodao je Železnjak.

Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner" potvrdio je da se u sjevernom delu Artjomivska (ukrajinski naziv – Bahmut) vode borbe bukvalno „za svaku ulicu“.

- Oružane snage Ukrajine se nikuda ne povlače. Bore se do posljednjeg. U sjevernim kvartovima Artjomivska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište - navodi reči pres-služba Prigožina na Telegram kanalu.

Predsjednik Severne Osetije Sergej Menjajlo napisao je na Telegramu da je bio meta napada u Zaporoškoj oblasti.

 -Niko nije povrijeđen - rekao je on.

Menjajlo je ovo nazvao "običnim incidentom u ratnoj zoni".

- I dalje ostajem ovdje (Zaporoškoj oblasti) - dodao je Menjajlo.

On je potvrdio da je došao u Zaporošku oblast da obiđe položaje na kojima se nalaze dobrovoljci iz Sjeverne Osetije i da razgovara sa njima.

Borci grupe "Vagner" saopštili su Sputnjiku da su u toku teške borbe za južne četvrti Artjomovska. Za dva dana ofanzive na neprijateljske položaje, Vagnerovi snajperisti su uništili grupu gruzijskih plaćenika.

Od januara plaćenici nisu bili prisutni u ovim područjima, a sada Kijev baca sve više novih jedinica, nadoknađujući gubitke za račun mobilisanih.

Prvi od četiri tenka "leopard 2" koja je Kanada obećala Kijevu, poslat je iz Kanade u Ukrajinu, saopštila je ministarka nacionalne odbrane ove sjevernoameričke zemlje Anita Anand.

- Borbeni tenkovi dolaze u pomoć Ukrajini. Prvi kanadski Leopard 2 je na putu - napisala je ona na Tviteru.

Anandova je pojasnila da je avion kanadskog vazduhoplovstva sa opremom poletio iz Halifaksa (Nova Škotska).

Ranije je saopšteno da kanadska vojska ima 112 tenkova "leopard", od kojih će 4 biti prebačeni u Kijev.

Šolc: Putin nije prijetio ni meni ni Njemačkoj

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mu predsjednik Rusije Vlaidmir Putin nikada nije prijetio.

- Ne, Putin nije prijetio ni meni ni Njemačkoj - odgovorio je Šolc u intervjuu objavljenom u subotu za list Bild am zontag, na pitanje da li mu je ruski predsjednik prijetio telefonom.

Istovremeno, šef njemačke vlade je istakao da se u telefonskim razgovorima sa ruskim liderom veoma jasno vide „potpuno različita gledišta“ o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

Po pitanju isporuka tenkova Kijevu, Šolc je istakao da će „Njemačka ostati hladnokrvna i nastaviti da veoma pažljivo odmjerava sve odluke u budućnosti. Sve drugo bi bilo neoprezno i izuzetno opasno-“

Na pitanje da li postoji dogovor sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim da se zapadno oružje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da Rusija neće biti napadnuta na njenoj teritoriji, Šolc je odgovorio da „postoji konsenzus po tom pitanju“.

Džonson je ranije otkrio detalje svog razgovora sa Putinom, koji se vodio neposredno prije početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. On je rekao da je upozoravao Putina na uvođenje sankcija u slučaju početka borbenih dejstava, a takođe je uvjerio da Francuska i Njemačka neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO u doglednoj budućnosti. Bivši premijer je rekao i da mu je Putin u razgovoru navodno prijetio raketnim udarom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    13h 28m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    15h 47m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    16h 14m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    18h 54m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    11h 35m
    0