Источни фронт, 351. дан: Оборен украјински Су-25 код Херсона

09.02.2023. 14:50
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 351. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Русија стабилно напредује у подручју Северска и Артјомовска (Бахмута), након којих им се отвара пут за Славјанск и Краматорск. Француски предсједник Емануел Макрон предложио је да се одржи мировна конференција, послије које Русија неће остати побједник.

Руски артиљерци гађали су складиште са техником украјинских трупа код Херсона, гдје су се налазила возила са муницијом за америчку хаубицу М777 и друге системе, рекао је извор Спутњика.

Том приликом, уништена је „муниција као што су пројектили за хаубицу М777, калибра 155 милиметара, за хаубице 2А65 Мста-Б, пројектиле за хаубице Д-30 122 мм и 5 возила".

Одбијена два напада дроновима

У Брјанској области руска противваздушна одбрана синоћ је одбила два напада дроновима, написао је на Телеграму губернатор области Александар Богомаз. Олупина беспилотне летјелице пала је на кућу у изградњи.

Прво је, према ријечима Богомаза, одбијен напад девет дронова – сви су оборени. Касније је писао о другом нападу и још једном обореном дрону.-

Нико није повријеђен.

Амерички институт: Руска војска преузела иницијативу у сукобу у Украјини

Руска војска је преузела иницијативу у сукобу у Украјини, пише Амерички институт за проучавање рата (ИСВ).

- Руске трупе настављају да нападају одбрамбене линије Оружаних снага Украјине, појачале су темпо операција дуж Сватово-Кремено у ЛНР - наводи се у тексту.

Раније је командант специјалне јединице „Ахмат” Апи Алаудинов рекао да Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране у ЛНР прије могућег повлачења. Према његовим ријечима, Кијев пребацује нове резерве из харковског и херсонског правца. Покушавајући да задржи своје позиције, трпи велике губитке.

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је да се одржи мировна конференција о Украјини како би се постигао праведан мир, али се успротивио сценарију у којем би Русија побиједила.

- Желимо да заједно изградимо свијет. Свијет који ће остварити правду за Украјину, њен народ. Свијет који ће служити нашој заједничкој жељи за кохезивном, уједињеном и солидарном Европом. Свијет који ће створити простор стабилности и безбједности за све - рекао је Макрон прије почетка трилатералног састанка са украјинским предсједником Владимиром Зеленским и њемачким канцеларом Олафом Шолцом у сриједу увече у Паризу.

- План Зеленског од 10 тачака за постизање мира требало би да буде „чврста основа на путу до мировне конференције - рекао је предсједник Макрон и  указао на потребу што ширег учешћа партнера у организовању оваквог форума.

- У овом рату, који се одвија неколико хиљада километара од Париза, морамо да одбранимо неколико једноставних и виталних идеја. Украјина може да рачуна да ће Француска, европски партнери и њихови савезници побиједити у рату. Русија не може и не треба да побиједи - тврди он.

Бјелоруски граничари пресрели украјински дрон

Бјелоруски граничари пресрели су украјинску беспилотну летјелицу, опремљену видео-камером за извиђање, саопштила је прес-служба Државног граничног комитета Белорусије.

-Инцидент се догодио 8. фебруара у близини државне границе у Столинском рејону. Бјелоруски граничари су пронашли беспилотну летјелицу, коју је украјинска страна упутила ка бјелоруској територији - наведено је у саопштењу.

Дрон је онеспособљен радио-електронским оружјем, додаје се у саопштењу, уз напомену да су током прошле године забиљежени слични случајеви, 2. и 16. новембра.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије ликвидирале су око 90 војника Оружаних снага Украјине током офанзиве у правцу Доњецка;

- Руски системи ПВО оборили су украјински авион Су-25 код Херсона;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине код Угљедара;

- Оружане снаге Русије ликвидирале су 30 украјинских војних и уништиле један артиљеријски систем М777 у правцу Купјанска;

- Више од 110 војника и складиште муниције Оружаних снага Украјине у Харковској области уништила је група „Центар“;

- Оружане снаге Русије уништиле су четири складишта артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине у области Славјанска, Авдејевке и Малиновке у ДНР;

- Руске оружане снаге ликвидирале су 85 војника Оружаних снага Украјине на подручју Водјанова и Угљедара у ДНР. 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 53m
    0
  • Слани мафини
    18h 14m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 9m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 3m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 32m
    3