Istočni front, 351. dan: Oboren ukrajinski Su-25 kod Hersona

09.02.2023. 14:50
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 351. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Rusija stabilno napreduje u području Severska i Artjomovska (Bahmuta), nakon kojih im se otvara put za Slavjansk i Kramatorsk. Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je da se održi mirovna konferencija, poslije koje Rusija neće ostati pobjednik.

Ruski artiljerci gađali su skladište sa tehnikom ukrajinskih trupa kod Hersona, gdje su se nalazila vozila sa municijom za američku haubicu M777 i druge sisteme, rekao je izvor Sputnjika.

Tom prilikom, uništena je „municija kao što su projektili za haubicu M777, kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, projektile za haubice D-30 122 mm i 5 vozila".

Odbijena dva napada dronovima

U Brjanskoj oblasti ruska protivvazdušna odbrana sinoć je odbila dva napada dronovima, napisao je na Telegramu gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. Olupina bespilotne letjelice pala je na kuću u izgradnji.

Prvo je, prema riječima Bogomaza, odbijen napad devet dronova – svi su oboreni. Kasnije je pisao o drugom napadu i još jednom oborenom dronu.-

Niko nije povrijeđen.

Američki institut: Ruska vojska preuzela inicijativu u sukobu u Ukrajini

Ruska vojska je preuzela inicijativu u sukobu u Ukrajini, piše Američki institut za proučavanje rata (ISV).

- Ruske trupe nastavljaju da napadaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine, pojačale su tempo operacija duž Svatovo-Kremeno u LNR - navodi se u tekstu.

Ranije je komandant specijalne jedinice „Ahmat” Api Alaudinov rekao da Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR prije mogućeg povlačenja. Prema njegovim riječima, Kijev prebacuje nove rezerve iz harkovskog i hersonskog pravca. Pokušavajući da zadrži svoje pozicije, trpi velike gubitke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je da se održi mirovna konferencija o Ukrajini kako bi se postigao pravedan mir, ali se usprotivio scenariju u kojem bi Rusija pobijedila.

- Želimo da zajedno izgradimo svijet. Svijet koji će ostvariti pravdu za Ukrajinu, njen narod. Svijet koji će služiti našoj zajedničkoj želji za kohezivnom, ujedinjenom i solidarnom Evropom. Svijet koji će stvoriti prostor stabilnosti i bezbjednosti za sve - rekao je Makron prije početka trilateralnog sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u srijedu uveče u Parizu.

- Plan Zelenskog od 10 tačaka za postizanje mira trebalo bi da bude „čvrsta osnova na putu do mirovne konferencije - rekao je predsjednik Makron i  ukazao na potrebu što šireg učešća partnera u organizovanju ovakvog foruma.

- U ovom ratu, koji se odvija nekoliko hiljada kilometara od Pariza, moramo da odbranimo nekoliko jednostavnih i vitalnih ideja. Ukrajina može da računa da će Francuska, evropski partneri i njihovi saveznici pobijediti u ratu. Rusija ne može i ne treba da pobijedi - tvrdi on.

Bjeloruski graničari presreli ukrajinski dron

Bjeloruski graničari presreli su ukrajinsku bespilotnu letjelicu, opremljenu video-kamerom za izviđanje, saopštila je pres-služba Državnog graničnog komiteta Belorusije.

-Incident se dogodio 8. februara u blizini državne granice u Stolinskom rejonu. Bjeloruski graničari su pronašli bespilotnu letjelicu, koju je ukrajinska strana uputila ka bjeloruskoj teritoriji - navedeno je u saopštenju.

Dron je onesposobljen radio-elektronskim oružjem, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da su tokom prošle godine zabilježeni slični slučajevi, 2. i 16. novembra.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije likvidirale su oko 90 vojnika Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka;

- Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 kod Hersona;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara;

- Oružane snage Rusije likvidirale su 30 ukrajinskih vojnih i uništile jedan artiljerijski sistem M777 u pravcu Kupjanska;

- Više od 110 vojnika i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti uništila je grupa „Centar“;

- Oružane snage Rusije uništile su četiri skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Slavjanska, Avdejevke i Malinovke u DNR;

- Ruske oružane snage likvidirale su 85 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na području Vodjanova i Ugljedara u DNR. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 57m
    0
  • Slani mafini
    20h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 7m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 36m
    3