Источни фронт, 354. дан: Руске снаге контролишу Краснају Гору

12.02.2023. 12:13
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 354. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Руско Министарство одбране саопштило је да је у петак изведен концентрисани напад на објекте енергетског система који обезбјеђују функционисање украјинских предузећа одбрамбене индустрије. У Запорошкој области саопштили су да украјински диверзанти покушавају да уђу у област маскирани као руски војници.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ о формирању Черниговске градске војне управе.

- Генерални штаб Оружаних снага Украјине, Черниговска обласна државна управа треба да у складу са Законом о правном режиму ратног стања спроведе мјере у вези са формирањем војне управе наведене у члану 1. овог указа - наводи се у документу.

Борци групе „Вагнер“ заузели су насеље Красна Гора у ДНР

Ово насеље налази се схеверно од Артјомовска (Бахмут) и западно од Соледара.

Руске снаге преузеле су контролу над селом Kраснаја Гора, недалеко од Артјомовска у Доњецкој Народној Републици /ДНР/, изјавио је данас Јевгениј Пригожин, оснивач приватне војне компаније „Вагнер“.

- Насеље Kраснаја Гора преузели су данас припадници јуришног одреда `Вагнера` - саопштио је Пригожин на „Телеграму“, а преноси ТАСС.

Уз поруку су објављене фотографије и видео снимци који потврђују заузимање овог насеља.

Денис Пушилин, привремени шеф администрације ДНР, изјавио је раније да су борбе премјештене у предграђе Артјомовска, које су до скоро контролисале украјинске трупе.

У Маријупољу је за скоро три мјесеца борбених дејстава уништено и оштећено 32,5 хиљада кућа, који ће почети да се обнављају ове године, изјавио је градоначелник Олег Моргун.

Према његовим подацима, у Маријупољу има укупно 39,9 хиљада приватних кућа, од којих је само 7,5 хиљада остало нетакнуто.

Он је додао да је планирано да се ове године сазида око седам хиљада кућа, а да ће у наредне три године све бити обновљено.

Медији: Лондон и Кијев преговарају о производњи британског оружја у Украјини

Званичници британске одбрамбене индустрије разматрају са украјинским колегама производњу британског оружја на територији ове земље, пише лист „Телеграф“.

- Британско оружје и војна возила могли би се производити у Украјини у складу са плановима који ће значити продубљивање веза ове земље са НАТО-ом - наводи се у чланку.

Лист напомиње да ће сваки договор о овом питању бити значајно јачање веза између двије земље.

Британски представници су већ путовали у Украјину како би створили заједничка предузећа која ће производити оружје и возила по лиценци. Осим тога, лист пише да и друге европске одбрамбене компаније преговарају са Кијевом, а британске компаније не желе да изгубе од француских и њемачких конкурената. Како је рекао један од британских званичника, у току је трка у којој Велика Британија жели да буде прва.

Украјина је раније производила неке врсте израелског и америчког малокалибарског оружја, као што су пушке, и прилагодила неке од својих тенкова за коришћење израелске електронике, подсјећа лист.

У Кијеву би, како се претпоставља, жељели да по лиценци производе артиљерију, возила и западно оружје, а не да их купују.

Русија је прошлог прољећа упутила земљама НАТО-а ноту због испоруке оружја Украјини. Министар спољних послова Сергеј Лавров је напоменуо да ће сваки терет који садржи војну технику постати легитимна мета руске војске.

Шеф Пентагона Лојд Остин разговарао је телефоном са украјинским министром одбране Алексејем Резниковим о приоритетима предстојећег састанка контакт-групе за одбрану Украјине у Бриселу, саопштило је америчко Министарство одбране.

Како се наводи, министри су разговарали и о испоруци средстава обећаних у оквиру контакт групе у јануару. Резников је пружио најновије информације о ситуацији у Украјини. Министри су се такође договорили да одржавају контакте.

Кијев почео да користи нове типове мина

Кијев је почео да користи нове типове мина на кременском дијелу фронта у Донбасу, саопштио је за Спутњик обавештајац Западног војног округа ангажован у овом правцу.

- Бацају обичне ‘лепесток’ и неке нове, такве раније нисмо видјели. Ни људи који су дуго овдје нису такве виђали. Чекамо да деминери погледају - рекао је саговорник агенције.

Он је објаснио да украјинске снаге бацају мине помоћу касетне муниције.

Извиђачи су протеклог дана напредовали неколико километара на кременском дијелу фронта. Кијев минира дијелове фронта, покушавајући да спријечи руску офанзиву.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 21m
    0
  • Слани мафини
    18h 42m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 37m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 31m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 0m
    3