Istočni front, 354. dan: Ruske snage kontrolišu Krasnaju Goru

12.02.2023. 12:13
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 354. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u petak izveden koncentrisani napad na objekte energetskog sistema koji obezbjeđuju funkcionisanje ukrajinskih preduzeća odbrambene industrije. U Zaporoškoj oblasti saopštili su da ukrajinski diverzanti pokušavaju da uđu u oblast maskirani kao ruski vojnici.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave.

- Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine, Černigovska oblasna državna uprava treba da u skladu sa Zakonom o pravnom režimu ratnog stanja sprovede mjere u vezi sa formiranjem vojne uprave navedene u članu 1. ovog ukaza - navodi se u dokumentu.

Borci grupe „Vagner“ zauzeli su naselje Krasna Gora u DNR

Ovo naselje nalazi se sheverno od Artjomovska (Bahmut) i zapadno od Soledara.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Krasnaja Gora, nedaleko od Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/, izjavio je danas Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“.

- Naselje Krasnaja Gora preuzeli su danas pripadnici jurišnog odreda `Vagnera` - saopštio je Prigožin na „Telegramu“, a prenosi TASS.

Uz poruku su objavljene fotografije i video snimci koji potvrđuju zauzimanje ovog naselja.

Denis Pušilin, privremeni šef administracije DNR, izjavio je ranije da su borbe premještene u predgrađe Artjomovska, koje su do skoro kontrolisale ukrajinske trupe.

U Marijupolju je za skoro tri mjeseca borbenih dejstava uništeno i oštećeno 32,5 hiljada kuća, koji će početi da se obnavljaju ove godine, izjavio je gradonačelnik Oleg Morgun.

Prema njegovim podacima, u Marijupolju ima ukupno 39,9 hiljada privatnih kuća, od kojih je samo 7,5 hiljada ostalo netaknuto.

On je dodao da je planirano da se ove godine sazida oko sedam hiljada kuća, a da će u naredne tri godine sve biti obnovljeno.

Mediji: London i Kijev pregovaraju o proizvodnji britanskog oružja u Ukrajini

Zvaničnici britanske odbrambene industrije razmatraju sa ukrajinskim kolegama proizvodnju britanskog oružja na teritoriji ove zemlje, piše list „Telegraf“.

- Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om - navodi se u članku.

List napominje da će svaki dogovor o ovom pitanju biti značajno jačanje veza između dvije zemlje.

Britanski predstavnici su već putovali u Ukrajinu kako bi stvorili zajednička preduzeća koja će proizvoditi oružje i vozila po licenci. Osim toga, list piše da i druge evropske odbrambene kompanije pregovaraju sa Kijevom, a britanske kompanije ne žele da izgube od francuskih i njemačkih konkurenata. Kako je rekao jedan od britanskih zvaničnika, u toku je trka u kojoj Velika Britanija želi da bude prva.

Ukrajina je ranije proizvodila neke vrste izraelskog i američkog malokalibarskog oružja, kao što su puške, i prilagodila neke od svojih tenkova za korišćenje izraelske elektronike, podsjeća list.

U Kijevu bi, kako se pretpostavlja, željeli da po licenci proizvode artiljeriju, vozila i zapadno oružje, a ne da ih kupuju.

Rusija je prošlog proljeća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim o prioritetima predstojećeg sastanka kontakt-grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ministri su razgovarali i o isporuci sredstava obećanih u okviru kontakt grupe u januaru. Reznikov je pružio najnovije informacije o situaciji u Ukrajini. Ministri su se takođe dogovorili da održavaju kontakte.

Kijev počeo da koristi nove tipove mina

Kijev je počeo da koristi nove tipove mina na kremenskom dijelu fronta u Donbasu, saopštio je za Sputnjik obaveštajac Zapadnog vojnog okruga angažovan u ovom pravcu.

- Bacaju obične ‘lepestok’ i neke nove, takve ranije nismo vidjeli. Ni ljudi koji su dugo ovdje nisu takve viđali. Čekamo da demineri pogledaju - rekao je sagovornik agencije.

On je objasnio da ukrajinske snage bacaju mine pomoću kasetne municije.

Izviđači su proteklog dana napredovali nekoliko kilometara na kremenskom dijelu fronta. Kijev minira dijelove fronta, pokušavajući da spriječi rusku ofanzivu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 58m
    0
  • Slani mafini
    20h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 8m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 37m
    3