Источни фронт, 356. дан: Оборени украјински МиГ-29 и Ми-8 у ДНР

14.02.2023. 14:54
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 356. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Руска војска уништила је погон за ремонт оружја и технике украјинских снага у Славјанску. Ослобађање Красне Горе у ДНР отвара пут ка заузимању Артјомовска, сматра савјетник лидера ДНР Јан Гагин. Украјинска војска повећава снаге у купјанском правцу у Донбасу.

Норвешке власти ће Украјини предати осам тенкова „леопард“, изјавио је министар одбране земље Бјорн Арилд Грам, преноси телевизија „НРК“.

Телевизија наводи да је та информација саопштена на састанку министара одбране НАТО-а у Бриселу у уторак.

Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:

- У правцу Купјанска ликвидирано до 70 украјинских војника, уништено и 5 камионета и самоходна хаубица „гвоздика“;

- У правцу Красног Лимана ликвидирано скоро 100 украјинских војника, уништена и платформа вишецевног бацача ракета „град“;

- У офанзиви руских снага у правцу Доњецка ликвидирано преко 60 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су хангар са војном техником 110. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у округу Авдејевке;

- Украјинске снаге изгубиле су скоро 40 припадника на подручју јужног Доњецка;

- Оружане снаге Русије извеле су нападана јединице украјинске војске у округу Угљедара у ДНР, као и Левадног и Орехова у Запорошкој области;

- Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су у ДНР авион МиГ-29 и хеликоптер Ми-8 Оружаних снага Украјине,

- Оружане снаге Русије уништиле су командни пункт јединица за радиоелектронско ратовање украјинске снаге у Хароквској области.

Жестоке борбе у Парасковијевки

У току су жестоке борбе у Парасковијевки, која се налази на сјеверним прилазима Артјомовску, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.

Према његовим ријечима, послије ослобођења Красне Горе тамо је у току чишћење терена што ће омогућити да се војска позабави Парасковијевком. Он је додао да ће заузимање Парасковијевке блокирати пут за Часов Јар, посљедњи пут снабдијевања украјинских снага.

Пушилин је истакао и да украјинске снаге за сада не намјеравају да предају Артјомовск без борбе.

- Овдје видимо сасвим предвидљива дејства руководства оружаних формација Украјине, односно блокирање слободног уласка у Артјомовск неовлашћеним лицима. Свјесни смо да за сада нема изгледа да ће непријатељ предавати положаје без борбе - рекао је он за „Први канал“.

Лидер ДНР је истакао и да се у југоисточном дијелу Угљедара воде жестоке боре и да тамо постоје одређени успјеси.

- Угљедарски правац: овдје видимо да су се развиле борбе у југоисточном дијелу Угљедара. Овдје је јако тешко, веома жестоке борбе. Али, ипак, видимо успјехе - оцијенио је Пушилин.

Пушилин је навео и да се жестоке борбе воде у западном дијелу Марјинке.

Пушилин је петак саопштио да Кијев наставља са пребацивањем снага у ово мјесто.

Шеф НАТО: Испорука војних авиона Кијеву није хитно питање

Испоруке војних авиона Украјини нису хитно питање, али се оно разматра, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Хитно треба испоручити оно што је обећано: оклопна возила, борбена возила пјешадије… и увјерити се да има муниције за већ испоручене системе. Питање војних авиона није ургентно у овом моменту. Дискусија се наставља - рекао је Столтенберг пред почетак састанка министара одбране Алијансе у Бриселу.

Према његовим ријечима, у Алијанси су обавјештени да је Велика Британија већ почела са обуком украјинских пилота.

Украјинска војска је израчунала да им је потребно око 200 вишенамјенских авиона, западне производње да се супротставе Русији, објавила је недавно „Украјинска правда“, позивајући се на званичног представника команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јурија Игната, преноси Спутњик.

Украјинско издање „Зеркало недели“ цитира Игната да, иако је приоритет за Украјину добијање америчких Ф-16, као опције се такође разматрају француски борбени авиони „рафал“ и шведски „грипен“.

Француски предсједник Емануел Макрон саопштио да не искључује могућност предаје авијације Кијеву. Међутим, амерички лидер Џозеф Бајден је такву могућност одбацио.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији цијеле Украјине

Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији цијеле Украјине, слиједи из онлајн карте Министарства за дигиталну трансформацију.

Сигнал за узбуну објављен је практично истовремено у цијелој земљи.

Украјинске снаге забраниле улазак у Артјомовск

Ограничења уласка за цивиле и добровољце у Артјомовск (украјински Бахмут) са украјинске стране од понедјељка могу значити да се украјинске оружане снаге спремају да се повуку из града, пише „Њујорк тајмс“.

Лист напомиње да су представници украјинске војске одбацили претпоставку о предстојећој офанзиви. Међутим, како се наводи у чланку, забрана уласка цивилима могла би да значи да се борбе већ воде у дијеловима града који су раније били релативно безбједни. Конкретно, раније се таквим сматрало подручје на западној обали реке Бахмутке.

Лист истовремено преноси информације руског Министарства одбране да су руске трупе заузеле насеље Красна Гора северно од Артјомовска, што, према писању листа, доводи до погоршања стања украјинских снага.

Лист наводи и речи украјинског пуковника Сергеја Череватог, који је изјавио да је ситуација у Артјомовску критична. Међутим, он тврди да је град и даље под контролом Украјине и да још није дошло до прекретнице.

Кијев спрема сценарио за дискредитовање рада Запорошке нуклеарке

Украјинске власти уз помоћ западних медија припремају сценарио за дискредитацију рада Запорошке нуклеарке, изјавио је за Спутњик члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

-  Они намјеравају да пумпају случај о повећаним ризицима за нуклеарну електрану - објаснио је он.

Акценат ће бити стављен на наводну неспособност Русије да гарантује безбједан рад станице.

- Кијевске власти већ почињу да гурају тему да Руси наводно спремају еколошку катастрофу, јер низак ниво воде у акумулационом Каховском језеру може довести до квара система за хлађење реактора - додао је Рогов.

Он је подсјетио да је ниво воде у акумулационом језеру посљедњих мјесеци заиста пао на рекордне нивое, али то није утицало на рад нуклеарке. Тамо је ситуација под пуном контролом руских научника.

- Ниво воде је почео да опада након што су украјинске трупе гранатирањем уништиле низводно брану Каховске хидроелектране, а такође су почеле да вјештачки одлажу проток воде из горњих каскада акумулационих језера Дњепра. Наравно, све то утиче на ниво воде у језеру - закључио је Рогов.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 0m
    0
  • Слани мафини
    18h 21m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 16m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 39m
    3