Istočni front, 356. dan: Oboreni ukrajinski MiG-29 i Mi-8 u DNR

14.02.2023. 14:54
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 356. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ruska vojska uništila je pogon za remont oružja i tehnike ukrajinskih snaga u Slavjansku. Oslobađanje Krasne Gore u DNR otvara put ka zauzimanju Artjomovska, smatra savjetnik lidera DNR Jan Gagin. Ukrajinska vojska povećava snage u kupjanskom pravcu u Donbasu.

Norveške vlasti će Ukrajini predati osam tenkova „leopard“, izjavio je ministar odbrane zemlje Bjorn Arild Gram, prenosi televizija „NRK“.

Televizija navodi da je ta informacija saopštena na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu u utorak.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Kupjanska likvidirano do 70 ukrajinskih vojnika, uništeno i 5 kamioneta i samohodna haubica „gvozdika“;

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano skoro 100 ukrajinskih vojnika, uništena i platforma višecevnog bacača raketa „grad“;

- U ofanzivi ruskih snaga u pravcu Donjecka likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su hangar sa vojnom tehnikom 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u okrugu Avdejevke;

- Ukrajinske snage izgubile su skoro 40 pripadnika na području južnog Donjecka;

- Oružane snage Rusije izvele su napadana jedinice ukrajinske vojske u okrugu Ugljedara u DNR, kao i Levadnog i Orehova u Zaporoškoj oblasti;

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR avion MiG-29 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine,

- Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt jedinica za radioelektronsko ratovanje ukrajinske snage u Harokvskoj oblasti.

Žestoke borbe u Paraskovijevki

U toku su žestoke borbe u Paraskovijevki, koja se nalazi na sjevernim prilazima Artjomovsku, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim riječima, poslije oslobođenja Krasne Gore tamo je u toku čišćenje terena što će omogućiti da se vojska pozabavi Paraskovijevkom. On je dodao da će zauzimanje Paraskovijevke blokirati put za Časov Jar, posljednji put snabdijevanja ukrajinskih snaga.

Pušilin je istakao i da ukrajinske snage za sada ne namjeravaju da predaju Artjomovsk bez borbe.

- Ovdje vidimo sasvim predvidljiva dejstva rukovodstva oružanih formacija Ukrajine, odnosno blokiranje slobodnog ulaska u Artjomovsk neovlašćenim licima. Svjesni smo da za sada nema izgleda da će neprijatelj predavati položaje bez borbe - rekao je on za „Prvi kanal“.

Lider DNR je istakao i da se u jugoistočnom dijelu Ugljedara vode žestoke bore i da tamo postoje određeni uspjesi.

- Ugljedarski pravac: ovdje vidimo da su se razvile borbe u jugoistočnom dijelu Ugljedara. Ovdje je jako teško, veoma žestoke borbe. Ali, ipak, vidimo uspjehe - ocijenio je Pušilin.

Pušilin je naveo i da se žestoke borbe vode u zapadnom dijelu Marjinke.

Pušilin je petak saopštio da Kijev nastavlja sa prebacivanjem snaga u ovo mjesto.

Šef NATO: Isporuka vojnih aviona Kijevu nije hitno pitanje

Isporuke vojnih aviona Ukrajini nisu hitno pitanje, ali se ono razmatra, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Hitno treba isporučiti ono što je obećano: oklopna vozila, borbena vozila pješadije… i uvjeriti se da ima municije za već isporučene sisteme. Pitanje vojnih aviona nije urgentno u ovom momentu. Diskusija se nastavlja - rekao je Stoltenberg pred početak sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

Prema njegovim riječima, u Alijansi su obavješteni da je Velika Britanija već počela sa obukom ukrajinskih pilota.

Ukrajinska vojska je izračunala da im je potrebno oko 200 višenamjenskih aviona, zapadne proizvodnje da se suprotstave Rusiji, objavila je nedavno „Ukrajinska pravda“, pozivajući se na zvaničnog predstavnika komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurija Ignata, prenosi Sputnjik.

Ukrajinsko izdanje „Zerkalo nedeli“ citira Ignata da, iako je prioritet za Ukrajinu dobijanje američkih F-16, kao opcije se takođe razmatraju francuski borbeni avioni „rafal“ i švedski „gripen“.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio da ne isključuje mogućnost predaje avijacije Kijevu. Međutim, američki lider Džozef Bajden je takvu mogućnost odbacio.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cijele Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cijele Ukrajine, slijedi iz onlajn karte Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Signal za uzbunu objavljen je praktično istovremeno u cijeloj zemlji.

Ukrajinske snage zabranile ulazak u Artjomovsk

Ograničenja ulaska za civile i dobrovoljce u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) sa ukrajinske strane od ponedjeljka mogu značiti da se ukrajinske oružane snage spremaju da se povuku iz grada, piše „Njujork tajms“.

List napominje da su predstavnici ukrajinske vojske odbacili pretpostavku o predstojećoj ofanzivi. Međutim, kako se navodi u članku, zabrana ulaska civilima mogla bi da znači da se borbe već vode u dijelovima grada koji su ranije bili relativno bezbjedni. Konkretno, ranije se takvim smatralo područje na zapadnoj obali reke Bahmutke.

List istovremeno prenosi informacije ruskog Ministarstva odbrane da su ruske trupe zauzele naselje Krasna Gora severno od Artjomovska, što, prema pisanju lista, dovodi do pogoršanja stanja ukrajinskih snaga.

List navodi i reči ukrajinskog pukovnika Sergeja Čerevatog, koji je izjavio da je situacija u Artjomovsku kritična. Međutim, on tvrdi da je grad i dalje pod kontrolom Ukrajine i da još nije došlo do prekretnice.

Kijev sprema scenario za diskreditovanje rada Zaporoške nuklearke

Ukrajinske vlasti uz pomoć zapadnih medija pripremaju scenario za diskreditaciju rada Zaporoške nuklearke, izjavio je za Sputnjik član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-  Oni namjeravaju da pumpaju slučaj o povećanim rizicima za nuklearnu elektranu - objasnio je on.

Akcenat će biti stavljen na navodnu nesposobnost Rusije da garantuje bezbjedan rad stanice.

- Kijevske vlasti već počinju da guraju temu da Rusi navodno spremaju ekološku katastrofu, jer nizak nivo vode u akumulacionom Kahovskom jezeru može dovesti do kvara sistema za hlađenje reaktora - dodao je Rogov.

On je podsjetio da je nivo vode u akumulacionom jezeru posljednjih mjeseci zaista pao na rekordne nivoe, ali to nije uticalo na rad nuklearke. Tamo je situacija pod punom kontrolom ruskih naučnika.

- Nivo vode je počeo da opada nakon što su ukrajinske trupe granatiranjem uništile nizvodno branu Kahovske hidroelektrane, a takođe su počele da vještački odlažu protok vode iz gornjih kaskada akumulacionih jezera Dnjepra. Naravno, sve to utiče na nivo vode u jezeru - zaključio je Rogov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 49m
    0
  • Slani mafini
    20h 10m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 5m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 59m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 28m
    3