Источни фронт, 358. дан: Код Севастопоља оборена два дрона

16.02.2023. 14:45
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 358. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Њемачки вицеканцелар Роберт Хабек сматра да је одлука о испорукама тенкова „леопард“ Кијеву донијета сувише касно. САД са савезницима виде свој задатак у томе да Украјини дају све што је потребно за одлучан успјех у прољећној контраофанзиви. Изнад Севастопоља оборена два дрона.

ЕП усвојио резолуцију у којој се позива на повећање и убрзање испорука наоружања Кијеву

Европски парламент је током гласања у четвртак у Стразбуру о резолуцији поводом обиљежавања годишњице покретања специјалне војне операције Русије у Украјини одбацио амандман којим се ЕУ позива на преговоре.

Члан резолуције, у којем се наводи да ЕП сматра да је „побједа Украјине могућа само кроз континуирано и стално повећање испорука Украјини свих врста наоружања без изузетка“, предложено је да се замијени позивом Европској унији „да учини напоре да се обезбиједи прекид ватре и преговори“ уз узимање у обзир могућег мултилатералног формата за рјешавање ситуације који је предложио бразилски предсједник Луис Инасио Лула да Силва.

Парламентарци су одбацили овај амандман.

Посланици ЕП су данас на пленарној сједници у Стразбуру већином гласова усвојили антируску резолуцију у којој се земље ЕУ позивају да повећају и убрзају испоруке свих видова наоружања Украјини.

За резолуцију је гласало 444 посланика, док је против било њих 26.

Посланици су били против тога да се у резолуцију унесе амандман с позивом да се хитно уложе дипломатски напори како би се окончали сукоби и постигао мир.

Такође, одбили су да у документ који је донијет поводом годишњице почетка специјалне операције руске војске у Украјини унесу амандман о томе да постоји забринутост због опасности да украјински сукоб прерасте у рат између нуклеарних држава.

Са данашњег брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске трупе су током претходног дана ликвидирале до 65 украјинских војника у купјанском правцу;

- До 135 припадника Оружаних снага Украјине убијено током офанзиве у доњецком правцу;

- Руске снаге уништиле су складиште муниције 54. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Верхњекамском округу у ДНР;

- Руске снаге погодиле су у херсонском правцу четири складишта муниције снага територијалне одбране Украјине. У овом правцу уништена је самоходна хаубица „акација“ и хаубица „мста Б“;

- Руске снаге убиле више од сто украјинских војника на краснолиманском правцу;

- У протекла 24 часа руски ПВО системи уништили су 20 украјинских дронова и 4 ракете испаљене из система „хајмарс“;

- Више од 55 украјинских војника убијено у јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Оружане снаге РФ погодиле су командна мјеста три бригаде украјинских снага у ДНР;

- Руске снаге уништиле су код Полтаве складиште горива и мазива за војну технику Оружаних снага Украјине.

Јермак: Русија промијенила тактику

Шеф кабинета украјинског предсједника Андреј Јермак тврди да је Русија промијенила тактику вођења специјалне војне операције. Према његовим ријечима, Оружане снаге Русије су наводно почеле да користе „лажне мете“.

- Руси су донекле промијенили тактику. Спроводе активно извиђање, користе лажне мете - написао је Јермак на свом Телеграму.

Он је такође потврдио извјештаје о експлозијама у Лвовској, Дњепропетровској и Кировоградској области Украјине након што је широм земље издато упозорење о ваздушној опасности.

Грушко: Русија ће предузети мјере у циљу заштите својих интереса

Уколико ЕУ донесе одлуку о конфискацији замрзнутих руских средстава у корист Кијева, Русија ће предузети мјере у циљу заштите својих интереса, рекао је замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко.

- То што ради ЕУ је апсолутно незаконито и многе земље сумњају у успјех таквог потеза и његове усклађености са међународним нормама - рекао је Грушко.

Подсјетимо, амбасадори ЕУ су јуче постигли договор о формирању радне групе с циљем да се блокирана средства Русије искористе у интересу Украјине.

Амбасадори ЕУ нису успјели да се договоре о новом пакету санкција Русији, конкретно, због руског каучука, објавио је лист „Политико“, позивајући се на документе у које је имао увид.

- Једна од спорних тачака је синтетички каучук, против којег (Европска) комисија жели да уведе санкције - наводи се у материјалу.

Такође се наводи да су земље попут Италије и Њемачке скептичне према идеји увођења санкција на увоз руског синтетичког каучука, док Пољска подржава такву меру.

Руске јединице заузеле све узвишице у околини Артјомовска

Руске јединице заузеле су све узвишице у околини Артјомовска (Бахмут), изјавио је савјетник в.д. шефа ДНР Игор Кимаковски.

- Остао је фактички један мали коридор, који такође контролишемо ми, што значајно отежава њихов маневар за довођење људства и муниције - рекао је Кимаковски за емисију „Соловјов уживо“.

Према његовим ријечима, у области Артјомовска примјећено је много страних плаћеника.

- То су Пољаци, и француски језик, и енглески језик. Већ се појављују јединице које долазе из Лавова - примјетио је Кимаковски.

Оштећен кључни инфраструктурни објекат

У Кировоградској области Украјине оштећен је кључни инфраструктурни објекат, ватрогасци гасе пожар, изјавио је савјетник начелника Одеске војне администрације Сергеј Брачук.

За сада нема информација о жртвама, написао је Брачук на свом Телеграму.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је током ноћи на цијелој територији Украјине, слиједи из података са онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.

Губици украјинских снага које су браниле Соледар шест до седам пута су већи од губитака нападачке стране, изјавио је за Спутњик борац групе „Вагнер“, Херој Русије Антон Јелизаров, са позивним „Лотос“, који је командовао јуришем.

Рогов: Кијевски режим наставља да игра опасне игре око Запорошке нуклеарне електране

Кијевске власти треба да деблокирају водоснабдијевање каховског акумулационог језера, изјавио је за Спутњик члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Кијевски режим наставља да игра опасне игре око Запорошке нуклеарне електране, сада блокирајући снабдијевање водом из хидроелектрана које се налазе узводно, укључујући Дњепровску, Средњеднепровску, Кањевску и Кијевску. Најмање четири хидроелектране сада не одводе воду. Вријеме је да режим Зеленског прекине ово лудило и обнови водни биланс резервоара - рекао је он.

Истовремено, он је примјетио да међународна заједница никако не реагује на поступке Кијева. Даље снижавање нивоа воде могло би да доведе до еколошке катастрофе и угрози безбједност саме нуклеарне електране, упозорио је он.

Каховкско акумулационо језеро налази се у доњем току Дњепра, на територији Херсонске, Запорошке и Дњепропетровске области Украјине. На његовој лијевој обали су град Енергодар и Запорошка нуклеарна електрана.

Снаге руске ПВО обориле су ујутру два дрона изнад мора у Севастопољу, системи ПВО настављају са радом, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 13m
    0
  • Слани мафини
    18h 34m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 23m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 52m
    3