Istočni front, 358. dan: Kod Sevastopolja oborena dva drona

16.02.2023. 14:45
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 358. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Njemački vicekancelar Robert Habek smatra da je odluka o isporukama tenkova „leopard“ Kijevu donijeta suviše kasno. SAD sa saveznicima vide svoj zadatak u tome da Ukrajini daju sve što je potrebno za odlučan uspjeh u proljećnoj kontraofanzivi. Iznad Sevastopolja oborena dva drona.

EP usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na povećanje i ubrzanje isporuka naoružanja Kijevu

Evropski parlament je tokom glasanja u četvrtak u Strazburu o rezoluciji povodom obilježavanja godišnjice pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini odbacio amandman kojim se EU poziva na pregovore.

Član rezolucije, u kojem se navodi da EP smatra da je „pobjeda Ukrajine moguća samo kroz kontinuirano i stalno povećanje isporuka Ukrajini svih vrsta naoružanja bez izuzetka“, predloženo je da se zamijeni pozivom Evropskoj uniji „da učini napore da se obezbijedi prekid vatre i pregovori“ uz uzimanje u obzir mogućeg multilateralnog formata za rješavanje situacije koji je predložio brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva.

Parlamentarci su odbacili ovaj amandman.

Poslanici EP su danas na plenarnoj sjednici u Strazburu većinom glasova usvojili antirusku rezoluciju u kojoj se zemlje EU pozivaju da povećaju i ubrzaju isporuke svih vidova naoružanja Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 444 poslanika, dok je protiv bilo njih 26.

Poslanici su bili protiv toga da se u rezoluciju unese amandman s pozivom da se hitno ulože diplomatski napori kako bi se okončali sukobi i postigao mir.

Takođe, odbili su da u dokument koji je donijet povodom godišnjice početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini unesu amandman o tome da postoji zabrinutost zbog opasnosti da ukrajinski sukob preraste u rat između nuklearnih država.

Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske trupe su tokom prethodnog dana likvidirale do 65 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

- Do 135 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno tokom ofanzive u donjeckom pravcu;

- Ruske snage uništile su skladište municije 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamskom okrugu u DNR;

- Ruske snage pogodile su u hersonskom pravcu četiri skladišta municije snaga teritorijalne odbrane Ukrajine. U ovom pravcu uništena je samohodna haubica „akacija“ i haubica „msta B“;

- Ruske snage ubile više od sto ukrajinskih vojnika na krasnolimanskom pravcu;

- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi uništili su 20 ukrajinskih dronova i 4 rakete ispaljene iz sistema „hajmars“;

- Više od 55 ukrajinskih vojnika ubijeno u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Oružane snage RF pogodile su komandna mjesta tri brigade ukrajinskih snaga u DNR;

- Ruske snage uništile su kod Poltave skladište goriva i maziva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

Jermak: Rusija promijenila taktiku

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promijenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije. Prema njegovim riječima, Oružane snage Rusije su navodno počele da koriste „lažne mete“.

- Rusi su donekle promijenili taktiku. Sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete - napisao je Jermak na svom Telegramu.

On je takođe potvrdio izvještaje o eksplozijama u Lvovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje izdato upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Gruško: Rusija će preduzeti mjere u cilju zaštite svojih interesa

Ukoliko EU donese odluku o konfiskaciji zamrznutih ruskih sredstava u korist Kijeva, Rusija će preduzeti mjere u cilju zaštite svojih interesa, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

- To što radi EU je apsolutno nezakonito i mnoge zemlje sumnjaju u uspjeh takvog poteza i njegove usklađenosti sa međunarodnim normama - rekao je Gruško.

Podsjetimo, ambasadori EU su juče postigli dogovor o formiranju radne grupe s ciljem da se blokirana sredstva Rusije iskoriste u interesu Ukrajine.

Ambasadori EU nisu uspjeli da se dogovore o novom paketu sankcija Rusiji, konkretno, zbog ruskog kaučuka, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.

- Jedna od spornih tačaka je sintetički kaučuk, protiv kojeg (Evropska) komisija želi da uvede sankcije - navodi se u materijalu.

Takođe se navodi da su zemlje poput Italije i Njemačke skeptične prema ideji uvođenja sankcija na uvoz ruskog sintetičkog kaučuka, dok Poljska podržava takvu meru.

Ruske jedinice zauzele sve uzvišice u okolini Artjomovska

Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Artjomovska (Bahmut), izjavio je savjetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.

- Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije - rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.

Prema njegovim riječima, u oblasti Artjomovska primjećeno je mnogo stranih plaćenika.

- To su Poljaci, i francuski jezik, i engleski jezik. Već se pojavljuju jedinice koje dolaze iz Lavova - primjetio je Kimakovski.

Oštećen ključni infrastrukturni objekat

U Kirovogradskoj oblasti Ukrajine oštećen je ključni infrastrukturni objekat, vatrogasci gase požar, izjavio je savjetnik načelnika Odeske vojne administracije Sergej Bračuk.

Za sada nema informacija o žrtvama, napisao je Bračuk na svom Telegramu.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći na cijeloj teritoriji Ukrajine, slijedi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Gubici ukrajinskih snaga koje su branile Soledar šest do sedam puta su veći od gubitaka napadačke strane, izjavio je za Sputnjik borac grupe „Vagner“, Heroj Rusije Anton Jelizarov, sa pozivnim „Lotos“, koji je komandovao jurišem.

Rogov: Kijevski režim nastavlja da igra opasne igre oko Zaporoške nuklearne elektrane

Kijevske vlasti treba da deblokiraju vodosnabdijevanje kahovskog akumulacionog jezera, izjavio je za Sputnjik član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Kijevski režim nastavlja da igra opasne igre oko Zaporoške nuklearne elektrane, sada blokirajući snabdijevanje vodom iz hidroelektrana koje se nalaze uzvodno, uključujući Dnjeprovsku, Srednjedneprovsku, Kanjevsku i Kijevsku. Najmanje četiri hidroelektrane sada ne odvode vodu. Vrijeme je da režim Zelenskog prekine ovo ludilo i obnovi vodni bilans rezervoara - rekao je on.

Istovremeno, on je primjetio da međunarodna zajednica nikako ne reaguje na postupke Kijeva. Dalje snižavanje nivoa vode moglo bi da dovede do ekološke katastrofe i ugrozi bezbjednost same nuklearne elektrane, upozorio je on.

Kahovksko akumulaciono jezero nalazi se u donjem toku Dnjepra, na teritoriji Hersonske, Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine. Na njegovoj lijevoj obali su grad Energodar i Zaporoška nuklearna elektrana.

Snage ruske PVO oborile su ujutru dva drona iznad mora u Sevastopolju, sistemi PVO nastavljaju sa radom, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 45m
    0
  • Slani mafini
    20h 6m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 1m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 55m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 24m
    3