Источни фронт, 360. дан: Ослобођено село Грјаниковка у Харковској области

18.02.2023. 12:46
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 360. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Украјинске снаге настављају да гранатирају градове у Донбасу. Власти Херсонске области упозоравају да Кијев спрема нову провокацију.

Руске снаге су приликом офанзиве на дијелу фронта ка Купјанску у потпуности ослободиле село Грјаниковка у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Њемачке власти су од почетка војне операције у Украјини блокирале руске активе у износу од 5,32 милијарди евра, објавио је „Велт ам зонтаг“ позивајући се на њемачко Министарство финансија.

Ради се о средствима физичких лица и компанија који су на санкционом списку ЕУ, као и средствима Централне банке Русије.

У Хмељницкој и Дњепропетровској области Украјине одјекнуле су експлозије.

Припадници украјинских снага користили су недалеко од Угљедара муницију са непознатим отровним супстанцама, рекли су за Спутњик руски војници.

- Ујутро, 16. фебруара изнад положаја руских снага код Угљедара појавила су се два непријатељска хеликоптера. Један је одмах оборен а други је успио да бомбардује и да на наше положаје баци хемијски отров - рекао је саговорник агенције.

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је да ће Украјина добити модерне ловце типа „јурофајтер тајфун“ тек по завршетку руске војне операције.

Министар је у интервјуу за немачки „Шпигел“ рекао да брзих испорука неће бити у овом тренутку и највероватније у наредних пола године.

- Будимо поштени, проћи ће много времена прије него што неко испоручи Украјини ловце. Модерни авиони као што је ‘јурофајтер’ биће испоручени Украјини тек послије рата. Такав је консензус међу западним партнерима - рекао је Волас.

Шолц разочаран у савезнике?

Њемачки канцелар Олаф Шолц критиковао је савезнике због тога што не шаљу тенкове Украјини иако су мјесецима тражили од Њемачке да то уради, пише „Фајненшел тајмс“.

Британски дневник наводи да су новинари на Минхенској безбједносној конференцији, која је у току, питали Шолца да ли он сада подстиче друге земље да испоручују обећане тенкове.

- То питање треба да поставим другима, посебно онима који су тако инсистирали да ја то урадим - одговорио је Шолц.

Аутори чланка сматраји да ријечи њемачког канцелара одражавају све веће разочарење Берлина у савезнике.

Како се наводи у чланку, неколико недјеља након што се Берлин напокон сложио да пошаље тенкове, свега неколико држава је преузело на себе одговорност да преда Кијеву то тешко наоружање.

Снаге Кијева од јутрос гађају Горловку.

У Кијеву и још десет области Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да украјинска војска све више пљачка локално становништво на дијелу територије под њиховом контролом.

Руски снајперисти су на подручју ЛНР ликвидирали Украјинку снајперисту која је учестовавала у борбеним дејствима, рекао је за Спутњик командант јединице ваздушно-десантних снага.

Кијевски режим припрема провокацију у мјесту Снигирјовка које је под њиховом контролом, с циљем да цивиле убијене док су они гађали мјесто представе као жртве Оружаних снага Русије, рекао је шеф администрације Снигирјовског региона Херсонске области Јуриј Барбашов.

Он је указао на интервју обласног тужиоца који је говорио о ексхумацији тела 27 цивила који су, како тврди, погинули док се место налазило под контролом руске војске.

- Украјинска војска је намерно и циљано убијала грађане Снигирјовке и сада жртве намјеравају да представе за жртве руске војске. Званично желим да кажем да су сви они који су били приведени због сумње да су сарађивали са украјинском војском, док су у граду биле руске снаге, пуштени без икаквих повреда што одлично знају и украјински органи и локално становништво - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 7m
    0
  • Слани мафини
    18h 28m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 23m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 17m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 46m
    3