Istočni front, 360. dan: Oslobođeno selo Grjanikovka u Harkovskoj oblasti

18.02.2023. 12:46
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 360. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove u Donbasu. Vlasti Hersonske oblasti upozoravaju da Kijev sprema novu provokaciju.

Ruske snage su prilikom ofanzive na dijelu fronta ka Kupjansku u potpunosti oslobodile selo Grjanikovka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Njemačke vlasti su od početka vojne operacije u Ukrajini blokirale ruske aktive u iznosu od 5,32 milijardi evra, objavio je „Velt am zontag“ pozivajući se na njemačko Ministarstvo finansija.

Radi se o sredstvima fizičkih lica i kompanija koji su na sankcionom spisku EU, kao i sredstvima Centralne banke Rusije.

U Hmeljnickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije.

Pripadnici ukrajinskih snaga koristili su nedaleko od Ugljedara municiju sa nepoznatim otrovnim supstancama, rekli su za Sputnjik ruski vojnici.

- Ujutro, 16. februara iznad položaja ruskih snaga kod Ugljedara pojavila su se dva neprijateljska helikoptera. Jedan je odmah oboren a drugi je uspio da bombarduje i da na naše položaje baci hemijski otrov - rekao je sagovornik agencije.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da će Ukrajina dobiti moderne lovce tipa „jurofajter tajfun“ tek po završetku ruske vojne operacije.

Ministar je u intervjuu za nemački „Špigel“ rekao da brzih isporuka neće biti u ovom trenutku i najverovatnije u narednih pola godine.

- Budimo pošteni, proći će mnogo vremena prije nego što neko isporuči Ukrajini lovce. Moderni avioni kao što je ‘jurofajter’ biće isporučeni Ukrajini tek poslije rata. Takav je konsenzus među zapadnim partnerima - rekao je Volas.

Šolc razočaran u saveznike?

Njemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je saveznike zbog toga što ne šalju tenkove Ukrajini iako su mjesecima tražili od Njemačke da to uradi, piše „Fajnenšel tajms“.

Britanski dnevnik navodi da su novinari na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja je u toku, pitali Šolca da li on sada podstiče druge zemlje da isporučuju obećane tenkove.

- To pitanje treba da postavim drugima, posebno onima koji su tako insistirali da ja to uradim - odgovorio je Šolc.

Autori članka smatraji da riječi njemačkog kancelara odražavaju sve veće razočarenje Berlina u saveznike.

Kako se navodi u članku, nekoliko nedjelja nakon što se Berlin napokon složio da pošalje tenkove, svega nekoliko država je preuzelo na sebe odgovornost da preda Kijevu to teško naoružanje.

Snage Kijeva od jutros gađaju Gorlovku.

U Kijevu i još deset oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da ukrajinska vojska sve više pljačka lokalno stanovništvo na dijelu teritorije pod njihovom kontrolom.

Ruski snajperisti su na području LNR likvidirali Ukrajinku snajperistu koja je učestovavala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik komandant jedinice vazdušno-desantnih snaga.

Kijevski režim priprema provokaciju u mjestu Snigirjovka koje je pod njihovom kontrolom, s ciljem da civile ubijene dok su oni gađali mjesto predstave kao žrtve Oružanih snaga Rusije, rekao je šef administracije Snigirjovskog regiona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

On je ukazao na intervju oblasnog tužioca koji je govorio o ekshumaciji tela 27 civila koji su, kako tvrdi, poginuli dok se mesto nalazilo pod kontrolom ruske vojske.

- Ukrajinska vojska je namerno i ciljano ubijala građane Snigirjovke i sada žrtve namjeravaju da predstave za žrtve ruske vojske. Zvanično želim da kažem da su svi oni koji su bili privedeni zbog sumnje da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom, dok su u gradu bile ruske snage, pušteni bez ikakvih povreda što odlično znaju i ukrajinski organi i lokalno stanovništvo - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 43m
    0
  • Slani mafini
    20h 4m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 59m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 53m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 22m
    3