Источни фронт, 365. дан: Уништене двије украјинске хаубице Мста-Б и хаубица Д-30

23.02.2023. 14:22
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 365. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Кијев концентрише војску на граници Запорошке области и спрема провокацију против Придњестровља. Настављају се борбе за Артјомовск (Бахмут). Украјински медији јављају да су се експлозије десиле у Кијеву и центру Одесе.

Финска влада шаље три тенка "леопард 2" у Украјину

Финска влада је донијела одлуку да пошаље три тенка "леопард 2" у Украјину, предвиђених за чишћење околине од мина, јавили су локални медији.

Наводи се да, према Министарству одбране земље, допринос пројекту не може бити велики због дуге копнене границе са Русијом, а такође и с обзиром на то да земља још није чланица НАТО-а.

- Ово је веома добра и неопходна опрема - рекао је он. Он је ову одлуку назвао важном, „међутим, Украјини је потребна много већа подршка него тенкови. Наша подршка Украјини се неће поколебати“.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Руска ПВО оборила је украјински Су-25 у Херсонској области;

- Губици Оружаних снага Украјине у подручју Купјанска износе 55 војника;

- Руске трупе су ликвидирале око 85 украјинских војника у правцу Красног Лимана;

- Оружане снаге Русије су за дан ликвидирале 210 војника Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;

- Руске трупе уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине код Авдејевке у ДНР;

- Руске оружане снаге су ликвидирале око 105 војника Оружаних снага Украјине јужно од Доњецка,

- Оружане снаге Русије уништиле су двије хаубице Мста-Б и једну хаубицу Д-30 Оружаних снага Украјине у правцу Херсона;

- Оружане снаге Русије су уништиле шест складишта муниције Оружаних снага Украјине у ДНР, укључујући и у подручје Угљедара.

САД издвајају око 10 милијарди долара додатне економске помоћи Украјини

САД ће издвојити око 10 милијарди долара додатне економске помоћи Украјини у наредним мјесецима, изјавила је америчка секретарка за финансије Џенет Јелен на конференцији за новинаре у Бангалору уочи првог састанка министара финансија и централних банкара Г20 заказаног за 24. и 25. фебруар.

Шеф америчког трезора је примјетио да је Вашингтон већ обезбиједио Кијеву „више од 46 милијарди долара безбједносне, економске и хуманитарне помоћи“. Она је додала да „наша војна помоћ укључује кључно одбрамбено оружје које је затражила Украјина, као што је ракетни одбрамбени систем Патриот“.

Срушио се авион Су-25 у Белгородској области

Јуришни авион Су-25 срушио се у Белгородској области након што је обавио борбени задатак, саопштило је руско Министарство одбране.

Пилот је погинуо, а узрок несреће - техничка неисправност.

Прецизирали су да се „авион срушио у пустом подручју, нема разарања на земљи”.

Грчка неће пренијети Украјини противваздушне ракетне системе С-300 са грчког острва Крит

Грчка неће пренијети Украјини противваздушне ракетне системе С-300 са грчког острва Крит, јер би то ослабило њену одбрану пред пријетњама из Турске, изјавио је министар националне одбране Грчке Никос Панајотопулос у интервјуу телевизији ЕРТ 1.

Упитан да ли је амерички државни секретар Ентони Блинкен тражио током посјете Атини да пошаље С-300 у Украјину, Панајотопулос је одговорио да Грчка „не може то да уради, јер би тиме ослабила свој одбрамбени систем“.

- С-300 су купљени и стигли у Грчку из одређених разлога и све док ти разлози постоје, нећемо пристати на било какво слабљење нашег одбрамбеног система - нагласио је министар.

Пао авион Министарства одбране Русије

Авион Министарства одбране Русије пао је у Валујевском региону Белгородске области, саопштио је губернатор руске области Вјачеслав Гладков.

На лицу мјеста се налазе спасиоци Министарства за ванредне ситуације Русије.

У току је истрага.

Бијела кућа: Ресурси нису бескрајни

Бела кућа је упозорила украјинске власти да се могућности САД у погледу пружања помоћи Кијеву могу исцрпјети, преноси Ројтерс.

Како се наводи, Вашингтон је скренуо пажњу украјинским властима да ресурси Сједињених Држава нису бескрајни.

- Сви бисмо вољели да се ово заврши што је прије могуће - рекао је један амерички званичник Ројтерсу, мислећи на борбе на тлу Украјине.

Пунољетне украјинске мушке држављане принудно враћају у Украјину

Пунољетне држављане Украјине мушког пола који желе да отпутују из Летоније, Литваније, Естоније у Русију, као и из Пољске на територију Бјелорусије, принудно враћају у Украјину на захтјев Кијева, гдје се мобилишу у Оружане снаге Украјине, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

- Према информацијама добијеним из украјинских извора, тренутно војно способни мушки држављани Украјине који из различитих разлога желе да напусте Литванију, Летонију, Естонију и оду на територију Руске Федерације, као и из Пољске у Белорусију, власти ових европских земаља, на захтјев Кијева, задржавају их на границу, воде се у украјинску амбасаду у главним градовима ових земаља, одакле их враћају у Украјину, гдје су подвргнути присилној мобилизацији у Оружане снаге Украјине  - рекао је извор.

Рогов: Кијевске власти концентришу трупе у Дњепропетровској области

Кијевске власти концентришу трупе у Дњепропетровској области за напад на Запорошку област Русије, изјавио је за Спутњик Владимир Рогов, предсједник покрета „Заједно са Русијом“, члан Главног савјета администрације Запорошке области.

- Сада украјински милитанти концентришу своје трупе у Дњепропетровској области како би припремили офанзиву на јужном сектору фронта и напад на Запорошкој области. Напад се спрема за прољеће - рекао је Рогов.

Рогов је раније рекао да САД „тјерају” кијевске власти да крену у напад у подручју Запорожја.

Руска војска упозорава: Кијев припрема провокацију против Придњестровља

Кијевски режим припрема оружану провокацију против Придњестровља, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Према доступним информацијама, кијевски режим ускоро припрема оружану провокацију против Придњестровља коју ће извести јединице Оружаних снага Украјине, између осталог и ангажовањем неонацистичке формације ‘Азов’- наводи се у саопштењу руског војног ресора на Телеграму.

Као изговор за напад Кијев планира да инсценира „офанзиву руских трупа“ са територије Придњестровља. Да би то реализовали, украјински диверзанти ће обући руску војну униформу, упозорава руска војска.

Министарство одбране истиче да пажљиво прати ситуацију на граници Украјине и Придњестровља и да је спремно да одреагује на сваку промјену ситуације.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 56m
    0
  • Слани мафини
    18h 17m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 12m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 6m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 35m
    3