Istočni front, 365. dan: Uništene dvije ukrajinske haubice Msta-B i haubica D-30

23.02.2023. 14:22
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 365. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Kijev koncentriše vojsku na granici Zaporoške oblasti i sprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk (Bahmut). Ukrajinski mediji javljaju da su se eksplozije desile u Kijevu i centru Odese.

Finska vlada šalje tri tenka "leopard 2" u Ukrajinu

Finska vlada je donijela odluku da pošalje tri tenka "leopard 2" u Ukrajinu, predviđenih za čišćenje okoline od mina, javili su lokalni mediji.

Navodi se da, prema Ministarstvu odbrane zemlje, doprinos projektu ne može biti veliki zbog duge kopnene granice sa Rusijom, a takođe i s obzirom na to da zemlja još nije članica NATO-a.

- Ovo je veoma dobra i neophodna oprema - rekao je on. On je ovu odluku nazvao važnom, „međutim, Ukrajini je potrebna mnogo veća podrška nego tenkovi. Naša podrška Ukrajini se neće pokolebati“.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska PVO oborila je ukrajinski Su-25 u Hersonskoj oblasti;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Kupjanska iznose 55 vojnika;

- Ruske trupe su likvidirale oko 85 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage Rusije su za dan likvidirale 210 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke u DNR;

- Ruske oružane snage su likvidirale oko 105 vojnika Oružanih snaga Ukrajine južno od Donjecka,

- Oružane snage Rusije uništile su dvije haubice Msta-B i jednu haubicu D-30 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;

- Oružane snage Rusije su uništile šest skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR, uključujući i u područje Ugljedara.

SAD izdvajaju oko 10 milijardi dolara dodatne ekonomske pomoći Ukrajini

SAD će izdvojiti oko 10 milijardi dolara dodatne ekonomske pomoći Ukrajini u narednim mjesecima, izjavila je američka sekretarka za finansije Dženet Jelen na konferenciji za novinare u Bangaloru uoči prvog sastanka ministara finansija i centralnih bankara G20 zakazanog za 24. i 25. februar.

Šef američkog trezora je primjetio da je Vašington već obezbijedio Kijevu „više od 46 milijardi dolara bezbjednosne, ekonomske i humanitarne pomoći“. Ona je dodala da „naša vojna pomoć uključuje ključno odbrambeno oružje koje je zatražila Ukrajina, kao što je raketni odbrambeni sistem Patriot“.

Srušio se avion Su-25 u Belgorodskoj oblasti

Jurišni avion Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti nakon što je obavio borbeni zadatak, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pilot je poginuo, a uzrok nesreće - tehnička neispravnost.

Precizirali su da se „avion srušio u pustom području, nema razaranja na zemlji”.

Grčka neće prenijeti Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-300 sa grčkog ostrva Krit

Grčka neće prenijeti Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-300 sa grčkog ostrva Krit, jer bi to oslabilo njenu odbranu pred prijetnjama iz Turske, izjavio je ministar nacionalne odbrane Grčke Nikos Panajotopulos u intervjuu televiziji ERT 1.

Upitan da li je američki državni sekretar Entoni Blinken tražio tokom posjete Atini da pošalje S-300 u Ukrajinu, Panajotopulos je odgovorio da Grčka „ne može to da uradi, jer bi time oslabila svoj odbrambeni sistem“.

- S-300 su kupljeni i stigli u Grčku iz određenih razloga i sve dok ti razlozi postoje, nećemo pristati na bilo kakvo slabljenje našeg odbrambenog sistema - naglasio je ministar.

Pao avion Ministarstva odbrane Rusije

Avion Ministarstva odbrane Rusije pao je u Valujevskom regionu Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Na licu mjesta se nalaze spasioci Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

U toku je istraga.

Bijela kuća: Resursi nisu beskrajni

Bela kuća je upozorila ukrajinske vlasti da se mogućnosti SAD u pogledu pružanja pomoći Kijevu mogu iscrpjeti, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Vašington je skrenuo pažnju ukrajinskim vlastima da resursi Sjedinjenih Država nisu beskrajni.

- Svi bismo voljeli da se ovo završi što je prije moguće - rekao je jedan američki zvaničnik Rojtersu, misleći na borbe na tlu Ukrajine.

Punoljetne ukrajinske muške državljane prinudno vraćaju u Ukrajinu

Punoljetne državljane Ukrajine muškog pola koji žele da otputuju iz Letonije, Litvanije, Estonije u Rusiju, kao i iz Poljske na teritoriju Bjelorusije, prinudno vraćaju u Ukrajinu na zahtjev Kijeva, gdje se mobilišu u Oružane snage Ukrajine, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

- Prema informacijama dobijenim iz ukrajinskih izvora, trenutno vojno sposobni muški državljani Ukrajine koji iz različitih razloga žele da napuste Litvaniju, Letoniju, Estoniju i odu na teritoriju Ruske Federacije, kao i iz Poljske u Belorusiju, vlasti ovih evropskih zemalja, na zahtjev Kijeva, zadržavaju ih na granicu, vode se u ukrajinsku ambasadu u glavnim gradovima ovih zemalja, odakle ih vraćaju u Ukrajinu, gdje su podvrgnuti prisilnoj mobilizaciji u Oružane snage Ukrajine  - rekao je izvor.

Rogov: Kijevske vlasti koncentrišu trupe u Dnjepropetrovskoj oblasti

Kijevske vlasti koncentrišu trupe u Dnjepropetrovskoj oblasti za napad na Zaporošku oblast Rusije, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“, član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti.

- Sada ukrajinski militanti koncentrišu svoje trupe u Dnjepropetrovskoj oblasti kako bi pripremili ofanzivu na južnom sektoru fronta i napad na Zaporoškoj oblasti. Napad se sprema za proljeće - rekao je Rogov.

Rogov je ranije rekao da SAD „tjeraju” kijevske vlasti da krenu u napad u području Zaporožja.

Ruska vojska upozorava: Kijev priprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja

Kijevski režim priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Prema dostupnim informacijama, kijevski režim uskoro priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja koju će izvesti jedinice Oružanih snaga Ukrajine, između ostalog i angažovanjem neonacističke formacije ‘Azov’- navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora na Telegramu.

Kao izgovor za napad Kijev planira da inscenira „ofanzivu ruskih trupa“ sa teritorije Pridnjestrovlja. Da bi to realizovali, ukrajinski diverzanti će obući rusku vojnu uniformu, upozorava ruska vojska.

Ministarstvo odbrane ističe da pažljivo prati situaciju na granici Ukrajine i Pridnjestrovlja i da je spremno da odreaguje na svaku promjenu situacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 48m
    0
  • Slani mafini
    20h 9m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 4m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 58m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 27m
    3