Источни фронт, 367. дан: Гранатиран конвој украјинске војне технике

25.02.2023. 14:54
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 367. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге настављају да напредују и да заузимају положаје на кременском дијелу фронта у Донбасу, а настављају се и борбе за Артјомовск. ЕУ усвојила је десети пакет санкција против Русије.

Руска авијација извела нападе на утврђење украјинске војске у Авдејевки

Руски јуришни авиони Су-25 „грач“ извели су нападе на утврђени рејон и украјинску пјешадију на периферији Авдејевке у ДНР, саопштио је за Спутњик руски војник са позивним знаком „Сајмон“.

Како је прецизирао, напад је извео пар јуришних авиона Су-25 „грач“ око 11.00 часова у суботу. Ликвидирано је људство противника у бројности једне чете.

Рад авијације праћен је помоћу савременог оптичко-електронсклог система „иронија“.

Брифинг руске војске: Украјинске снаге трпе губитке у више праваца, оборена три авиона

Руска војска је у току протеклог дана у правцу Красног Лимана и Купјанска ликвидирала око 240 украјинских војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

У правцу Купјанска дјеловала је групација трупа „Запад“ руске војске. Украјинске снаге изгубиле су до 60 војника, артиљеријски систем М777 америчке производње и пољски самоходни топ „краб“. У правцу Красног Лимана дејствима јединица трупа „Центар“ за дан је ликвидирано око 180 украјинских војника, систем „град“, хаубица Д-20 и радар за контрабатеријску борбу.

У Дњепропетровској области руска војска уништила је базу јединица украјинских снага за специјалне операције и морске пјешадије.

У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу противник је изгубио више од 90 војника, а уништена су и два складишта муниције, три тенка, два борбена возила пјешадије, хаубица „мста-Б“ и хаубуца Д-20.

У правцу Доњецка за дан је ликвидирано преко 120 украјинских војника. У подручју насељеног мјеста Авдејевка у ДНР уништено је складиште артиљеријске муниције противника.

У правцу Херсона уништен је артиљеријски систем М777 америчке производње и два самоходна топа „гвоздика“.

Ловачка авијација Ваздушно-космичких снага Русије оборила је украјинске авионе Су-24 и МиГ-29 у ДНР.

Руски системи ПВО оборили су украјински авион Су-25 у Херсонској области и осам дронова у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области. Оборена су и два пројектила испаљена из система „хајмарс“ и три балистичке ракете „точка-У“.

Украјина проширује минирано подручје дуж граница са Русијом и Бјелорусијом

Украјинска гранична служба намјерава да прошири минирано подручје дуж граница са Бјелорусијом и Русијом на два километра у ширину, саопштила је служба на Телеграму.

Врховна рада је укључила припаднике Оружаних снага Украјине, Националне гарде и полиције у обављање дужности граничара.

Претходно је бјелоруски Државни гранични комитет саопштио да украјинска страна наставља да минира своју пограничну територију. По ријечима помоћника министра одбране Белорусије Валерија Ревенка, кијевске власти су концентрисале значајну групу трупа код границе.

Ваздушна опасност на цијелој територији Украјине

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на цијелој територији Украјине, саопштило је Министарство за дигиталну трансформацију.

Прије тога је саопштено да су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Дњепропетровској и Харковској области и то више пута током ноћи.

Погинуо амерички плаћеник

Бивши амерички војник који се борио на страни украјинских снага погинуо је 16. фебруара, саопштио је радио „WPR“ позивајући се на његову породицу.

У питању је Ендрју Питерс који се борио у редовима интернационалног легиона одбране Украјине, наводи радио.

Иначе, Питерс је наводно прије Украјине ратовао и у Авганистану.

Гранатиран конвој украјинске војне технике

Руска војска гранатирала је конвој украјинске војне технике приликом транспорта у подручје Кремене, изјавио је потпуковник народне милиције Луганске Народне Републике у оставци Андреј Морочко.

Како је објаснио, конвој је примјећен у близини мјеста Белогоровка, а након дјеловања руске артиљерије, око 30 одсто конвоја је уништено.

- Дакле, само 70 одсто украјинске војне технике је стигло на своје одредиште - додао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 15m
    0
  • Слани мафини
    18h 36m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 31m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 25m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 54m
    3