Istočni front, 367. dan: Granatiran konvoj ukrajinske vojne tehnike

25.02.2023. 14:54
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 367. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage nastavljaju da napreduju i da zauzimaju položaje na kremenskom dijelu fronta u Donbasu, a nastavljaju se i borbe za Artjomovsk. EU usvojila je deseti paket sankcija protiv Rusije.

Ruska avijacija izvela napade na utvrđenje ukrajinske vojske u Avdejevki

Ruski jurišni avioni Su-25 „grač“ izveli su napade na utvrđeni rejon i ukrajinsku pješadiju na periferiji Avdejevke u DNR, saopštio je za Sputnjik ruski vojnik sa pozivnim znakom „Sajmon“.

Kako je precizirao, napad je izveo par jurišnih aviona Su-25 „grač“ oko 11.00 časova u subotu. Likvidirano je ljudstvo protivnika u brojnosti jedne čete.

Rad avijacije praćen je pomoću savremenog optičko-elektronsklog sistema „ironija“.

Brifing ruske vojske: Ukrajinske snage trpe gubitke u više pravaca, oborena tri aviona

Ruska vojska je u toku proteklog dana u pravcu Krasnog Limana i Kupjanska likvidirala oko 240 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U pravcu Kupjanska djelovala je grupacija trupa „Zapad“ ruske vojske. Ukrajinske snage izgubile su do 60 vojnika, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i poljski samohodni top „krab“. U pravcu Krasnog Limana dejstvima jedinica trupa „Centar“ za dan je likvidirano oko 180 ukrajinskih vojnika, sistem „grad“, haubica D-20 i radar za kontrabaterijsku borbu.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska uništila je bazu jedinica ukrajinskih snaga za specijalne operacije i morske pješadije.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu protivnik je izgubio više od 90 vojnika, a uništena su i dva skladišta municije, tri tenka, dva borbena vozila pješadije, haubica „msta-B“ i haubuca D-20.

U pravcu Donjecka za dan je likvidirano preko 120 ukrajinskih vojnika. U području naseljenog mjesta Avdejevka u DNR uništeno je skladište artiljerijske municije protivnika.

U pravcu Hersona uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i dva samohodna topa „gvozdika“.

Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinske avione Su-24 i MiG-29 u DNR.

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti i osam dronova u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Oborena su i dva projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i tri balističke rakete „točka-U“.

Ukrajina proširuje minirano područje duž granica sa Rusijom i Bjelorusijom

Ukrajinska granična služba namjerava da proširi minirano područje duž granica sa Bjelorusijom i Rusijom na dva kilometra u širinu, saopštila je služba na Telegramu.

Vrhovna rada je uključila pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i policije u obavljanje dužnosti graničara.

Prethodno je bjeloruski Državni granični komitet saopštio da ukrajinska strana nastavlja da minira svoju pograničnu teritoriju. Po riječima pomoćnika ministra odbrane Belorusije Valerija Revenka, kijevske vlasti su koncentrisale značajnu grupu trupa kod granice.

Vazdušna opasnost na cijeloj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Prije toga je saopšteno da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti i to više puta tokom noći.

Poginuo američki plaćenik

Bivši američki vojnik koji se borio na strani ukrajinskih snaga poginuo je 16. februara, saopštio je radio „WPR“ pozivajući se na njegovu porodicu.

U pitanju je Endrju Piters koji se borio u redovima internacionalnog legiona odbrane Ukrajine, navodi radio.

Inače, Piters je navodno prije Ukrajine ratovao i u Avganistanu.

Granatiran konvoj ukrajinske vojne tehnike

Ruska vojska granatirala je konvoj ukrajinske vojne tehnike prilikom transporta u područje Kremene, izjavio je potpukovnik narodne milicije Luganske Narodne Republike u ostavci Andrej Moročko.

Kako je objasnio, konvoj je primjećen u blizini mjesta Belogorovka, a nakon djelovanja ruske artiljerije, oko 30 odsto konvoja je uništeno.

- Dakle, samo 70 odsto ukrajinske vojne tehnike je stiglo na svoje odredište - dodao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 47m
    0
  • Slani mafini
    20h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 57m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 26m
    3