Источни фронт, 368. дан: Уништен украјински војни хеликоптер Ми-8 и седам беспилотних летјелица

26.02.2023. 19:31
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 368. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска дигла је у ваздух брану у Артјомовску да би успорила руску офанзиву. Ослобођено насеље Јагодно сјеверно од Артјомовска, руским снагама до центра града остало још 1,7 километара. Украјина проширује минирано подручје на граници с Русијом и Белорусијом.

Саливан: Бијела кућа неће ускоро испоручити Ф-16 Украјини

Могуће испоруке Кијеву ловаца Ф-16 ће се касније разматрати, они тренутно нису потребни Украјини, изјавио је савјетник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан телевизији Си-Ен-Ен.

- Ми пажљиво разматрамо оно што је Украјини потребно у овој фази војних акција. Сада су јој потребни тенкови, оклопна возила, артиљерија, ПВО системи, како би украјинске снаге могле да поврате контролу над територијом коју окупира Русија. Питање о испорукама ловаца Ф-16 ће се разматрати у будућности - рекао је он.

Саливан је додао да амерички предсједник Џозеф Бајден за сада не планира да шаље ловце Ф-16 Кијеву.

Владимир Зеленски обавјештен

Руски ратни репоретр Евгеније Подубни на свом Телеграм каналу написао је да је предсједник Украјине Владимир Зеленски обавјештен о тактичком опкољавању Артјомивска (Бахмута) од стране руских трупа и да је евакуација украјинских јединица које су остале у граду немогућа.

Подубни се позива на информације из сопственог неименованог извора. Према његовим ријечима, о ситуацији у Артјомивску Зеленског је извијестио главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.

- Ову формулацију потврђује стање на терену - додао је руски репортер.

Он је објаснио да су украјинске трупе имале само један начин да изађу из града – преко Хромова. Међутим, и она се сада налази под ватром руских снага.

Бачене двије бомбе

Два јуришна авиона Ваздушно-космичких снага Русије Су-25 бацила су високоексплозивне бомбе ФАБ-500 на положаје Оружаних снага Украјине у Авдејевки у ДНР.

Маск: У Украјини је 2014. извршен државни удар

У Украјини је 2014. године, без сумње, извршен државни удар, написао је бизнисмен Илон Маск на Твитеру.

- Ти избори су можда били непоштени, али нема сумње да се заиста догодио државни удар - написао је Маск, коментаришући објаву једног од корисника који је поставио извод из чланка америчког политичког аналитичара Џона Миршајмера.

Миршајмер је у овом чланку навео да је за предсједника Русије Владимира Путина незаконито свргавање демократски изабраног предсједника Украјине било „посљедња кап“.

Присталице евроинтеграција заузеле су главни кијевски трг – Мајдан Незалежности (Трг Независности) – 21. новембра 2013. године, одмах након изјаве владе о суспензији потписивања асоцијације са ЕУ. Касније је Мајдан постао епицентар сукоба полиције и екстремиста, сукоби су се претворили у десетине жртава. У фебруару 2014. Врховна рада је уклонила са власти Виктора Јануковича, који је тада био предсједник, и он је био приморан да напусти Украјину. Касније је за шефа земље изабран Петро Порошенко.

Наришкин: Логична и исправна одлука

Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је да је одлука о суспензији учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоуржања апсолутно исправан и логичан потез, који је био неочекиван за САД.

- Апсолутно логична, чврста и исправна одлука - рекао је Наришкин за телевизијски канал „Русија 1“.

Писторијус: Мировни план Кине треба да буде праћен и поступцима

Мировна иницијатива Кине за решавање сукоба у Украјини је добродошла, али у складу с њим треба да буду и поступци Пекинга, изјавио је у недјељу министар одбране Њемачке Борис Писторијус.

- У крајњем исходу не одлучујемо ми, него Руси и Украјина, ко ће водити преговоре. И Кинези то такође не одлучују. Ја поздрављам прИЈедлог Кинеза, и иницијативу такође, али то треба да буде у складу с поступцима - рекао је Писторијус у интервјуу за ради „Дојчландфанк“.

Њемачки министар је, говорећи о постпупцима, имао у виду саопштења о томе да Кина наводно планира да испоручи Русији војне дронове.

У петак је на сајту кинеског спољнополитичког ресора било објављено саопштење од 12 тачака, које садржи став Кине о политичком решавању сукоба у Украјини.

Шпанске трупе никада неће учествовати у сукобу у Украјини

Шпанске трупе никада неће учествовати у сукобу у Украјини, изјавила је министарка одбране те земље Маргарита Роблес у интервјуу за лист „Вангардија“.

- Шпанска војска би интервенисала само ако би дошло до напада на неку земљу НАТО-а. Никада ниједан одред било које земље НАТО-а, а Шпанија је једна од њих, неће учествовати у рату у Украјини - истакла је министарка.

Осим тога, Роблес је навела да борбени тенкови „леопард“ који се испоручују Украјини не би требало да се користе за напад на Русију.

- Инсистирам да (тенкови) ‘леопард’ имају само један циљ: заштиту, а не напад на Русију - рекла је министарка одбране.

Она је такође прокоментарисала идеју о заједничкој куповини земаља ЕУ оружја и муниције за Украјину.

- Муниције недостаје у свим земљама и чини се разумним оно што је предложила Европска унија: ми стално сарађујемо са другим земљама - додала је министарка.

Извјештај Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије су током протеклог дана ликвидирале више од 100 припадника Оружаних снага Украјине на Доњецком правцу;

- У доњецком правцу убијено је више од 100 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су за током протеклог дана шест диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у купјанском правцу;

- Од почетка специјалне операције уништено је више од 600 украјинских авиона и хеликоптера;

- Оружане снаге Русије убиле су до 70 украјинских војника и уништиле три хаубице Д-30 у херсонском правцу;

- У Запорошкој области уништено је складиште муниције 102. бригаде територијалне одбране Украјине;

- Руске снаге погодиле су украјинске јединице у Никољском и Угљедару

- Руска средства за ПВО су у протекла 24 часа уништиле украјински војни хеликоптер Ми-8 и седам беспилотних летјелица

- У ДНР је уништена база за поправку и ремонт наоружања и војне технике украјинских снага;

- Губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу протеклог дана износе 60 војника, у јужнодоњецком и запорошком – више од 75 војника, док је у краснолиманском правцу убијено до 130 припадника украјинских снага;

- У доњецком правцу уништено је складиште муниције 68. јегерске бригаде Оружаних снага Украјине;

- Код Авдејевке је уништен центар везе 110. моторизоване пјешадијске бригаде украјинских снага.

Ваздушна опасност проглашена у четири области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и у дијелу Запорошке области која је под контролом украјинских снага, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.

Гранатиран Доњецк

Украјинска војска је јутрос гранатирала Доњецк, испаливши 10 ракета по Петровском рејону, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Украјинска војска у Артјомовску остала без безбједних путева за снабдијевање

Украјинска војска у Артјомовску не може безбједно да се снабдијева са запада преко града. Земљани путеви у Часовом Јару су потпуно у блату, тако да је једини асфалтирани пут између тих насеља већ под контролом руских снага, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Услијед повећања температуре ваздуха до плуса, украјински војници немају више ниједан безбједан пут између Часовог Јара и Артјомовска. Због блата практично немају могућности да користе земљане путеве. Једини пут, донедавно релативно безбједан и са чврстом подлогом, пролази кроз насеље Хромово, али је већ под ватреном контролом наше војске - рекао је Марочко.

Зеленски спрема списак жеља за Америку: На листи и ловци Ф-16

Предсхедник Украјине Владимир Зеленски планира да у САД пошаље списак наоружања које му је потребно, укључујући ловце Ф-16, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе.

- Зеленски, који се састао с предсједником Комитета за међународне односе Представничког дома САД Мајклом Маколом и четворицом других чланова Представничког дома, рекао је групи да планира да им пошаље списак наоружања, укључујући ловце Ф-16 који су, према његовом мишљењу, неопходни за бржи завршетак сукоба - пренио је телевизијски канал.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 0m
    0
  • Слани мафини
    18h 21m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 16m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 39m
    3