Istočni front, 368. dan: Uništen ukrajinski vojni helikopter Mi-8 i sedam bespilotnih letjelica

26.02.2023. 19:31
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 368. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska digla je u vazduh branu u Artjomovsku da bi usporila rusku ofanzivu. Oslobođeno naselje Jagodno sjeverno od Artjomovska, ruskim snagama do centra grada ostalo još 1,7 kilometara. Ukrajina proširuje minirano područje na granici s Rusijom i Belorusijom.

Salivan: Bijela kuća neće uskoro isporučiti F-16 Ukrajini

Moguće isporuke Kijevu lovaca F-16 će se kasnije razmatrati, oni trenutno nisu potrebni Ukrajini, izjavio je savjetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan televiziji Si-En-En.

- Mi pažljivo razmatramo ono što je Ukrajini potrebno u ovoj fazi vojnih akcija. Sada su joj potrebni tenkovi, oklopna vozila, artiljerija, PVO sistemi, kako bi ukrajinske snage mogle da povrate kontrolu nad teritorijom koju okupira Rusija. Pitanje o isporukama lovaca F-16 će se razmatrati u budućnosti - rekao je on.

Salivan je dodao da američki predsjednik Džozef Bajden za sada ne planira da šalje lovce F-16 Kijevu.

Vladimir Zelenski obavješten

Ruski ratni reporetr Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu napisao je da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obavješten o taktičkom opkoljavanju Artjomivska (Bahmuta) od strane ruskih trupa i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća.

Podubni se poziva na informacije iz sopstvenog neimenovanog izvora. Prema njegovim riječima, o situaciji u Artjomivsku Zelenskog je izvijestio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

- Ovu formulaciju potvrđuje stanje na terenu - dodao je ruski reporter.

On je objasnio da su ukrajinske trupe imale samo jedan način da izađu iz grada – preko Hromova. Međutim, i ona se sada nalazi pod vatrom ruskih snaga.

Bačene dvije bombe

Dva jurišna aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-25 bacila su visokoeksplozivne bombe FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki u DNR.

Mask: U Ukrajini je 2014. izvršen državni udar

U Ukrajini je 2014. godine, bez sumnje, izvršen državni udar, napisao je biznismen Ilon Mask na Tviteru.

- Ti izbori su možda bili nepošteni, ali nema sumnje da se zaista dogodio državni udar - napisao je Mask, komentarišući objavu jednog od korisnika koji je postavio izvod iz članka američkog političkog analitičara Džona Miršajmera.

Miršajmer je u ovom članku naveo da je za predsjednika Rusije Vladimira Putina nezakonito svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Ukrajine bilo „posljednja kap“.

Pristalice evrointegracija zauzele su glavni kijevski trg – Majdan Nezaležnosti (Trg Nezavisnosti) – 21. novembra 2013. godine, odmah nakon izjave vlade o suspenziji potpisivanja asocijacije sa EU. Kasnije je Majdan postao epicentar sukoba policije i ekstremista, sukobi su se pretvorili u desetine žrtava. U februaru 2014. Vrhovna rada je uklonila sa vlasti Viktora Janukoviča, koji je tada bio predsjednik, i on je bio primoran da napusti Ukrajinu. Kasnije je za šefa zemlje izabran Petro Porošenko.

Nariškin: Logična i ispravna odluka

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da je odluka o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naouržanja apsolutno ispravan i logičan potez, koji je bio neočekivan za SAD.

- Apsolutno logična, čvrsta i ispravna odluka - rekao je Nariškin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Pistorijus: Mirovni plan Kine treba da bude praćen i postupcima

Mirovna inicijativa Kine za rešavanje sukoba u Ukrajini je dobrodošla, ali u skladu s njim treba da budu i postupci Pekinga, izjavio je u nedjelju ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus.

- U krajnjem ishodu ne odlučujemo mi, nego Rusi i Ukrajina, ko će voditi pregovore. I Kinezi to takođe ne odlučuju. Ja pozdravljam prIJedlog Kineza, i inicijativu takođe, ali to treba da bude u skladu s postupcima - rekao je Pistorijus u intervjuu za radi „Dojčlandfank“.

Njemački ministar je, govoreći o postpupcima, imao u vidu saopštenja o tome da Kina navodno planira da isporuči Rusiji vojne dronove.

U petak je na sajtu kineskog spoljnopolitičkog resora bilo objavljeno saopštenje od 12 tačaka, koje sadrži stav Kine o političkom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini

Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles u intervjuu za list „Vangardija“.

- Španska vojska bi intervenisala samo ako bi došlo do napada na neku zemlju NATO-a. Nikada nijedan odred bilo koje zemlje NATO-a, a Španija je jedna od njih, neće učestvovati u ratu u Ukrajini - istakla je ministarka.

Osim toga, Robles je navela da borbeni tenkovi „leopard“ koji se isporučuju Ukrajini ne bi trebalo da se koriste za napad na Rusiju.

- Insistiram da (tenkovi) ‘leopard’ imaju samo jedan cilj: zaštitu, a ne napad na Rusiju - rekla je ministarka odbrane.

Ona je takođe prokomentarisala ideju o zajedničkoj kupovini zemalja EU oružja i municije za Ukrajinu.

- Municije nedostaje u svim zemljama i čini se razumnim ono što je predložila Evropska unija: mi stalno sarađujemo sa drugim zemljama - dodala je ministarka.

Izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana likvidirale više od 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu;

- U donjeckom pravcu ubijeno je više od 100 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su za tokom proteklog dana šest diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu;

- Od početka specijalne operacije uništeno je više od 600 ukrajinskih aviona i helikoptera;

- Oružane snage Rusije ubile su do 70 ukrajinskih vojnika i uništile tri haubice D-30 u hersonskom pravcu;

- U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište municije 102. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;

- Ruske snage pogodile su ukrajinske jedinice u Nikoljskom i Ugljedaru

- Ruska sredstva za PVO su u protekla 24 časa uništile ukrajinski vojni helikopter Mi-8 i sedam bespilotnih letjelica

- U DNR je uništena baza za popravku i remont naoružanja i vojne tehnike ukrajinskih snaga;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu proteklog dana iznose 60 vojnika, u južnodonjeckom i zaporoškom – više od 75 vojnika, dok je u krasnolimanskom pravcu ubijeno do 130 pripadnika ukrajinskih snaga;

- U donjeckom pravcu uništeno je skladište municije 68. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Kod Avdejevke je uništen centar veze 110. motorizovane pješadijske brigade ukrajinskih snaga.

Vazdušna opasnost proglašena u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska je jutros granatirala Donjeck, ispalivši 10 raketa po Petrovskom rejonu, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska vojska u Artjomovsku ostala bez bezbjednih puteva za snabdijevanje

Ukrajinska vojska u Artjomovsku ne može bezbjedno da se snabdijeva sa zapada preko grada. Zemljani putevi u Časovom Jaru su potpuno u blatu, tako da je jedini asfaltirani put između tih naselja već pod kontrolom ruskih snaga, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Uslijed povećanja temperature vazduha do plusa, ukrajinski vojnici nemaju više nijedan bezbjedan put između Časovog Jara i Artjomovska. Zbog blata praktično nemaju mogućnosti da koriste zemljane puteve. Jedini put, donedavno relativno bezbjedan i sa čvrstom podlogom, prolazi kroz naselje Hromovo, ali je već pod vatrenom kontrolom naše vojske - rekao je Maročko.

Zelenski sprema spisak želja za Ameriku: Na listi i lovci F-16

Predshednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da u SAD pošalje spisak naoružanja koje mu je potrebno, uključujući lovce F-16, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore.

- Zelenski, koji se sastao s predsjednikom Komiteta za međunarodne odnose Predstavničkog doma SAD Majklom Makolom i četvoricom drugih članova Predstavničkog doma, rekao je grupi da planira da im pošalje spisak naoružanja, uključujući lovce F-16 koji su, prema njegovom mišljenju, neophodni za brži završetak sukoba - prenio je televizijski kanal.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 52m
    0
  • Slani mafini
    20h 13m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 8m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 31m
    3