Источни фронт, 374. дан: Оборено 12 украјинских пројектила „хајмарс“

04.03.2023. 13:42
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 374. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск. Украјинске снаге гранатирају више мјеста у ДНР. У четири области Украјине проглашена је ваздушна опасност - Кировоградској, Полтавској, Дњепропетровској и Николајевској, као на дијеловима територије ДНР и Запорошке области под контролом Кијева.

Украјински медији извијестили су о експлозијама у дијелу Запорожја који контролише Кијев, услијед чега је дошло до нестанка струје. Поред тога у осам области у Украјини проглашена је узбуна за ваздушну опасност.

Према подацима онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију, узбуна је проглашена у неколико области, укључујући Черкаску, Полтавску, Сумску, Кировоградску, Одеску, Николајевску, Дњепропетровску и Харковску.

Најважније из брифинга руске војске:

- У правцу Красног Лимана непријатељ је изгубио скоро 150 војника;

- У правцу Купјанска, руске снаге ликвидирале су преко 90 украјинских војника;

- На подручју јужног Доњецка и Запорожја, непријатељ је изгубио скоро 80 припадника;

- У правцу Доњецка ликвидирано је или рањено скоро 490 украјинских војника, а уништен је и један артиљеријски систем М777 америчке производње;

- У ДНР је уништен радар за навођење ракета ПВО система „С-300“, а у ДНР, Дњепропетровској и Запорошкој области оборена су три украјинска хеликоптера Ми-8;

- У правцу Херсона ликвидирано је преко 70 украјинских војника и артиљеријски систем М777 америчке производње,

- Током претходног дана оборено је 12 пројектила „хајмарс“, а уништено је и 11 дронова у Харковској, Херсонској области, ЛНР и ДНР.

Два села мета гранатирања

Два погранична села у Глушковском региону у Курској области Русије били су мета гранатирања украјинских снага, саопштио је на Телеграм каналу губернатор Роман Старовојт.

- Услијед гранатирања које су извеле украјинске снаге на територији Глушковског региона прекинуто је снабдијевање струјом села Краснооктајбрски и Волфино. Повријеђених нема, а службе за ремонт почеле су отклањање оштећења - наводи се у саопштењу.

Луценко: Наређење за напуштање града

Бивши главни тужилац Украјине Јуриј Луценко, сада оператер за дронове у Артјомовску, изјавио је да је добио наређење за напуштање града.

- Јуче сам добио лично наређење да иступим из јединице у Бахмуту (украјински назив за град) и да наставим службу у територијалној одбрани. Јединица у којој сам био 110 дана и ноћи на служби такође је пребачена у другом правцу - написао је Луценко на друштвеним мрежама.

Шојгу обишао командни пункт руске војске у зони специјалне операције

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је контролу групе руске војске „Исток“ у зони специјалне војне операције.

- Министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију истуреног командног пункта једне од јединица групе снага ‘Исток’ на подручју јужног Доњецка - наводи се у саопштењу.

Прецизирано је да је Шојгу на командном пункту „саслушао извјештај команданта групе снага генерал-пуковника Рустама Мурадова и официра штаба o текућoj ситуацији и дејствима снага“.

Министарство је нагласило да је Шојгу током инспекције посебну пажњу посветио организацији свеобухватне подршке снагама групе, укључујући услове за безбиједан распоред људства, као и рад медицинских и позадинских јединица.

Поред тога, министар одбране је током инспекције, војницима на фронту уручио државне награде и захвалио им на посвећености и јунаштву.

Украјинци оптужују Запад за подривање јавне подршке Кијеву

Украјинци оптужују Запад за подривање јавне подршке Кијеву због одржавања антиратних митинга, написао је на Твитеру колумниста портала „Греј зон“ Макс Блументал.

- Размажени бандеровци који су искамчили десетине милијарде долара од америчких пореских обвезника за подршку свог корумпираног империјалног вазалског режима, оптужују нас да ћемо ‘угрозити јавну подршку Украјини’ одржавањем антиратних скупова у Вашингтону и Берлину - иронично је прокоментарисао новинар.

Издање „Кијев индепендент“ је на својој страници на Твитеру објавило материјал у ком се говори да акције против војне подршке Кијеву „иду Русији на руку“.

Војна, економска и хуманитарна помоћ Кијеву

Амерички предсједник Џозеф Бајден и њемачки канцелар Олаф Шолц су на састанку у Вашингтону разговарали о пружању војне, економске и хуманитарне помоћи Кијеву.

Поред тога, потврдили су спремност за увођење ограничења Русији „онолико, колико буде потребно“, саопштила је Бијела кућа.

Ново упориште украјинских снага сјеверозападно од Артјомовска

Војни експерт Андреј Марочко рекао је за Спутњик да се ново упориште украјинских снага налази сјеверозападно од Артјомовска.

- Код насеља Мињковка откривени су ровови и упоришта противника. Ту се налази и оклопна техника и артиљеријско оружје. Украјинских снага раније није било на том подручју - додао је он.

Подсјетимо, оснивач „Вагнера“ Евгеније Пригожин рекао је јуче да је град практично опкољен.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 9m
    0
  • Слани мафини
    18h 30m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 25m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 19m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 48m
    3