Istočni front, 374. dan: Oboreno 12 ukrajinskih projektila „hajmars“

04.03.2023. 13:42
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 374. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju više mjesta u DNR. U četiri oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj, kao na dijelovima teritorije DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinski mediji izvijestili su o eksplozijama u dijelu Zaporožja koji kontroliše Kijev, uslijed čega je došlo do nestanka struje. Pored toga u osam oblasti u Ukrajini proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Prema podacima onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, uzbuna je proglašena u nekoliko oblasti, uključujući Čerkasku, Poltavsku, Sumsku, Kirovogradsku, Odesku, Nikolajevsku, Dnjepropetrovsku i Harkovsku.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

- U pravcu Krasnog Limana neprijatelj je izgubio skoro 150 vojnika;

- U pravcu Kupjanska, ruske snage likvidirale su preko 90 ukrajinskih vojnika;

- Na području južnog Donjecka i Zaporožja, neprijatelj je izgubio skoro 80 pripadnika;

- U pravcu Donjecka likvidirano je ili ranjeno skoro 490 ukrajinskih vojnika, a uništen je i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

- U DNR je uništen radar za navođenje raketa PVO sistema „S-300“, a u DNR, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti oborena su tri ukrajinska helikoptera Mi-8;

- U pravcu Hersona likvidirano je preko 70 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje,

- Tokom prethodnog dana oboreno je 12 projektila „hajmars“, a uništeno je i 11 dronova u Harkovskoj, Hersonskoj oblasti, LNR i DNR.

Dva sela meta granatiranja

Dva pogranična sela u Gluškovskom regionu u Kurskoj oblasti Rusije bili su meta granatiranja ukrajinskih snaga, saopštio je na Telegram kanalu gubernator Roman Starovojt.

- Uslijed granatiranja koje su izvele ukrajinske snage na teritoriji Gluškovskog regiona prekinuto je snabdijevanje strujom sela Krasnooktajbrski i Volfino. Povrijeđenih nema, a službe za remont počele su otklanjanje oštećenja - navodi se u saopštenju.

Lucenko: Naređenje za napuštanje grada

Bivši glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko, sada operater za dronove u Artjomovsku, izjavio je da je dobio naređenje za napuštanje grada.

- Juče sam dobio lično naređenje da istupim iz jedinice u Bahmutu (ukrajinski naziv za grad) i da nastavim službu u teritorijalnoj odbrani. Jedinica u kojoj sam bio 110 dana i noći na službi takođe je prebačena u drugom pravcu - napisao je Lucenko na društvenim mrežama.

Šojgu obišao komandni punkt ruske vojske u zoni specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je kontrolu grupe ruske vojske „Istok“ u zoni specijalne vojne operacije.

- Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju isturenog komandnog punkta jedne od jedinica grupe snaga ‘Istok’ na području južnog Donjecka - navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je Šojgu na komandnom punktu „saslušao izvještaj komandanta grupe snaga general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba o tekućoj situaciji i dejstvima snaga“.

Ministarstvo je naglasilo da je Šojgu tokom inspekcije posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške snagama grupe, uključujući uslove za bezbijedan raspored ljudstva, kao i rad medicinskih i pozadinskih jedinica.

Pored toga, ministar odbrane je tokom inspekcije, vojnicima na frontu uručio državne nagrade i zahvalio im na posvećenosti i junaštvu.

Ukrajinci optužuju Zapad za podrivanje javne podrške Kijevu

Ukrajinci optužuju Zapad za podrivanje javne podrške Kijevu zbog održavanja antiratnih mitinga, napisao je na Tviteru kolumnista portala „Grej zon“ Maks Blumental.

- Razmaženi banderovci koji su iskamčili desetine milijarde dolara od američkih poreskih obveznika za podršku svog korumpiranog imperijalnog vazalskog režima, optužuju nas da ćemo ‘ugroziti javnu podršku Ukrajini’ održavanjem antiratnih skupova u Vašingtonu i Berlinu - ironično je prokomentarisao novinar.

Izdanje „Kijev independent“ je na svojoj stranici na Tviteru objavilo materijal u kom se govori da akcije protiv vojne podrške Kijevu „idu Rusiji na ruku“.

Vojna, ekonomska i humanitarna pomoć Kijevu

Američki predsjednik Džozef Bajden i njemački kancelar Olaf Šolc su na sastanku u Vašingtonu razgovarali o pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu.

Pored toga, potvrdili su spremnost za uvođenje ograničenja Rusiji „onoliko, koliko bude potrebno“, saopštila je Bijela kuća.

Novo uporište ukrajinskih snaga sjeverozapadno od Artjomovska

Vojni ekspert Andrej Maročko rekao je za Sputnjik da se novo uporište ukrajinskih snaga nalazi sjeverozapadno od Artjomovska.

- Kod naselja Minjkovka otkriveni su rovovi i uporišta protivnika. Tu se nalazi i oklopna tehnika i artiljerijsko oružje. Ukrajinskih snaga ranije nije bilo na tom području - dodao je on.

Podsjetimo, osnivač „Vagnera“ Evgenije Prigožin rekao je juče da je grad praktično opkoljen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 50m
    0
  • Slani mafini
    20h 11m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 6m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 0m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 29m
    3