Источни фронт, 383. дан: Патрушев: Русија инсистира на објективној истрази о гасоводима „Сјеверни ток“

13.03.2023. 12:19
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 383. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Изнад Белгородске области оборене су четири ракете. Кијев регрутује жене са хемијским и биолошким образовањем. Руске снаге уништиле су украјинску хаубицу „Гвоздика“. Италијански вицепремијер Антонио Тајани изјавио да западни савезници Кијева никад нису разматрали слање војног контингента у Украјину.

Федерална служба безбједности Русије (ФСБ) привела је становницу Хабаровска и активисту покрета „Јамифургал“ за велеиздају због финансирања Оружаних снага Украјине.
Како се наводи у саопштењу ФСБ, жена је пребацивала новац за набавку оружја, муниције и униформе за украјинске војнике.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Полтавској, Харковској, Дњепропетровској и Сумској области Украјине и дијеловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева, слиједи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Украјинске војне службе појачале су регрутацију жена за слање на фронт, предност имају хемичари, биолози и ветеринари, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко, преноси Спутњик.

Он је објаснио да је, осим традиционалних војних специјалности, повећана потражња за онима који имају цивилно образовање из области хемије, биологије, биотехнологије и ветерине.

- Жене које су потписале уговор одмах се регрутују за војну службу… Пожељна старост је од 22 до 45 година - додао је Марочко.

Изнад Белгорода и Белгородске области активиран је систем ПВО. Оборене су четири ракете, једна особа је повријеђена, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Гладков је на свом "Телеграму" написао да постоје оштећења од фрагмената ракета на двије приватне куће и додао да су хитне службе отишле на лице мјеста.

Кијев наставља да шаље све више резерви у Артјомовск (украјински Бахмут), изјавио је оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин.

- Ситуација у Бахмуту је тешка… Што смо ближе центру града, битке су теже, више артиљерије пуца нас, више тенкова. Украјинци убацују бескрајне резерве, али ми идемо напријед…“, рекао је Пригожин, преноси његова прес служба на "Телеграму".

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 12. на 13. 3. 2023.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Волфину, Сумска област, као и Стрелечја, Мали Проходи и Красное у области Харков.

На правцу Старобелск, Оружане снаге РФ су радиле на концентрацијама људства и опреме Оружаних снага Украјине у Двуречној, Невском и Купјанску.

На Бахмутском (Артјомовском) правцу руске ракетне трупе и артиљерија су погодиле мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Орехово-Василевки и Богдановки.

У правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су напале непријатељске положаје у Авдијевки, Тоњенку и Невелском.

Заузврат, украјинске формације из цјевне артиљерије гађале су стамбене зграде и цивилне објекте у Доњецку.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Угледару, Времјевки и Нескучном.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ напале су непријатељске положаје у Малиновки, Гуљајпољу и Новоандрејевки.

На јужном сектору фронта руске трупе су погодиле концентрације Оружаних снага Украјине у Херсону, Бериславу и Дњепровском.

Патрушев: Русија инсистира на објективној истрази о гасоводима „Сjеверни ток“

Москва инсистира да је неопходно спровести објективну међународну истрагу о експлозијама на „Сjеверним токовима“ уз њено учешће, сматра секретар Савjета безбjедности Русије Николај Патрушев.

- Наглашавам да све оптужбе, које нису поткрепљене резултатима непристрасне истраге, не могу бити вjеродостојне. Због тога Москва инсистира на вршењу објективне истраге уз учешће Русије и других заинтересованих држава. Без ње објављивање једностраних субјективних верзија о терористичком нападу ништа не објашњава - увjерен је Патрушев.

Према његовим ријечима, и даље се не зна поуздано ко је тачно аутор и извршилац терористичког напада.

- Још увијек не знамо са сигурношћу ко је тачно аутор и извршилац експлозија на ‘Сјеверним токовима’. Русија није укључена у истрагу овог невиђеног терористичког акта - подсјетио је Патрушев.

Он сматра да ситуацију треба још више да замрси и пласман измишљеног цурења података објављених без икаквог позивања на реални извор.

 

 

Према његовим ријечима, рјешавајући задатак прикривања правих наручилаца злочина, „провладини англосаксонски медији, по наређењу одозго именовали су кривца – неку групу украјинских терориста, у суштини још једном указујући на „терористичку природу“ актуелног кијевског режима.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 6m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 16m
    0