Istočni front, 383. dan: Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o gasovodima „Sjeverni tok“

13.03.2023. 12:19
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 383. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Iznad Belgorodske oblasti oborene su četiri rakete. Kijev regrutuje žene sa hemijskim i biološkim obrazovanjem. Ruske snage uništile su ukrajinsku haubicu „Gvozdika“. Italijanski vicepremijer Antonio Tajani izjavio da zapadni saveznici Kijeva nikad nisu razmatrali slanje vojnog kontingenta u Ukrajinu.

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) privela je stanovnicu Habarovska i aktivistu pokreta „Jamifurgal“ za veleizdaju zbog finansiranja Oružanih snaga Ukrajine.
Kako se navodi u saopštenju FSB, žena je prebacivala novac za nabavku oružja, municije i uniforme za ukrajinske vojnike.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine i dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, slijedi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ukrajinske vojne službe pojačale su regrutaciju žena za slanje na front, prednost imaju hemičari, biolozi i veterinari, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi Sputnjik.

On je objasnio da je, osim tradicionalnih vojnih specijalnosti, povećana potražnja za onima koji imaju civilno obrazovanje iz oblasti hemije, biologije, biotehnologije i veterine.

- Žene koje su potpisale ugovor odmah se regrutuju za vojnu službu… Poželjna starost je od 22 do 45 godina - dodao je Maročko.

Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti aktiviran je sistem PVO. Oborene su četiri rakete, jedna osoba je povrijeđena, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Gladkov je na svom "Telegramu" napisao da postoje oštećenja od fragmenata raketa na dvije privatne kuće i dodao da su hitne službe otišle na lice mjesta.

Kijev nastavlja da šalje sve više rezervi u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), izjavio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

- Situacija u Bahmutu je teška… Što smo bliže centru grada, bitke su teže, više artiljerije puca nas, više tenkova. Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve, ali mi idemo naprijed…“, rekao je Prigožin, prenosi njegova pres služba na "Telegramu".

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 12. na 13. 3. 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Volfinu, Sumska oblast, kao i Strelečja, Mali Prohodi i Krasnoe u oblasti Harkov.

Na pravcu Starobelsk, Oružane snage RF su radile na koncentracijama ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Dvurečnoj, Nevskom i Kupjansku.

Na Bahmutskom (Artjomovskom) pravcu ruske raketne trupe i artiljerija su pogodile mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Orehovo-Vasilevki i Bogdanovki.

U pravcu Donjecka, Oružane snage RF su napale neprijateljske položaje u Avdijevki, Tonjenku i Nevelskom.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz cjevne artiljerije gađale su stambene zgrade i civilne objekte u Donjecku.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Ugledaru, Vremjevki i Neskučnom.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF napale su neprijateljske položaje u Malinovki, Guljajpolju i Novoandrejevki.

Na južnom sektoru fronta ruske trupe su pogodile koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Berislavu i Dnjeprovskom.

Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o gasovodima „Sjeverni tok“

Moskva insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na „Sjevernim tokovima“ uz njeno učešće, smatra sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Naglašavam da sve optužbe, koje nisu potkrepljene rezultatima nepristrasne istrage, ne mogu biti vjerodostojne. Zbog toga Moskva insistira na vršenju objektivne istrage uz učešće Rusije i drugih zainteresovanih država. Bez nje objavljivanje jednostranih subjektivnih verzija o terorističkom napadu ništa ne objašnjava - uvjeren je Patrušev.

Prema njegovim riječima, i dalje se ne zna pouzdano ko je tačno autor i izvršilac terorističkog napada.

- Još uvijek ne znamo sa sigurnošću ko je tačno autor i izvršilac eksplozija na ‘Sjevernim tokovima’. Rusija nije uključena u istragu ovog neviđenog terorističkog akta - podsjetio je Patrušev.

On smatra da situaciju treba još više da zamrsi i plasman izmišljenog curenja podataka objavljenih bez ikakvog pozivanja na realni izvor.

 

 

Prema njegovim riječima, rješavajući zadatak prikrivanja pravih naručilaca zločina, „provladini anglosaksonski mediji, po naređenju odozgo imenovali su krivca – neku grupu ukrajinskih terorista, u suštini još jednom ukazujući na „terorističku prirodu“ aktuelnog kijevskog režima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    22h 48m
    6
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    2h 3m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    4h 49m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    7h 29m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    4h 22m
    1