Источни фронт, 384. дан: Руска војска оборила МиГ-29 и 17 дронова

14.03.2023. 14:49
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 384. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск. Украјинске власти концентришу снаге и у правцу Запорошке области, спремајући се за офанзиву.

Пољска би могла да преда Украјини своје ловце МиГ-29 у наредних мјесец до мјесец и по дана, рекао је новинарима премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

Ваздушна опасност проглашена је на цијелој територији Украјине.

Украјинске снаге испалиле су шест пројектила "химарс" на место Красни Луч у ЛНР.

Кијев непрекидно гађа околину Запорошке нуклеарке, изјавио је представник региона Евгеније Балицки.

Он је додао да се Кијев спрема за активна дејства око 20. марта, за сада се не зна да ли ће то бити напад или маневар.

У администрацији предсједника Украјине рекли су да је Владимир Зеленски одржао састанак на којем је одлучено да украјинске снаге наставе да држе Артјомовск.

Припадник украјинског јуришног одреда каже да снагама Кијева у Артјомовску недостаје муниције и да руска војска имају премоћ када се ради о артиљеријској паљби.

Најважније из брифинга руске војске:

- У правцу Купјанска Кијев је изгубио скоро 75 војника, једно оклопно возило пјешадије, 4 самоходне хаубице „гвоздика“ и 1 противтенковски топ МТ-12;

- У правцу Доњецка ликвидирано је готово 150 украјинских војника и велики број војне технике;

- На подручју Херсона ликвидирано је преко 40 украјинских војника, 3 оклопна возила, 2 самоходне хаубице „гвоздика“ и самоходна хаубица „акација“;

- У правцу јужног Доњецка и Запорожја непријатељ је изгубио готово 60 војника;

- У правцу Красног Лимана ликвидирано је преко 95 украјинских војника и уништен артиљеријски систем М777 америчке производње;

- У насељу Водјано у ДНР уништено је складиште муниције 72. механизоване бригаде украјинских снага;

- Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије у округу Красноармејска у ДНР оборили су украјински МиГ-29;

- У ДНР су уништени радари за контрабатеријску борбу америчке производње AN/TPQ-36 и AN/TPQ-37,

- У округу Казачје Лопани у Харковској области уништен је украјински вишецијевни бацач ракета „ољха“, а у ДНР је уништен вишецијевни бацач ракета „ураган “.

Песков: Захтјеви Москве су добро познати

Ситуација у Украјини може да крене у мировном правцу, под условом да се узме у обзир де факто ситуација и нове реалности, сви захтјеви Москве добро су познати, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Сви захтјеви Москве су добро познати, де факто ситуација и нове реалности исто тако су добро познате. Без узимања у обзир овог скупа питања прелазак на мировни колосијек је немогућ - рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ сматра да треба да се промијени став кијевских власти за рјешавање сукоба мирним путем.

Песков је раније изјавио да је постизање циљева специјалне војне операције у овом тренутку могуће једино војним путем.

Руске јединице преузеле контролу над једним од објеката Фабрике за обраду обојених метала у Артјомовску

Руске јединице преузеле су контролу над једним од објеката Фабрике за обраду обојених метала у Артјомовску (АЗОМ), управо оним гдје је украјински предсједник Владимир Зеленски у децембру додјељивао награде украјинским војницима.

У објекат су ушле јединице „Вагнера“.

АЗОМ је изграђен 1954. године и заузима велику површину у центру града. Фабрика је изграђена према пројекту који предвиђа и могућност нуклеарног сукоба и има читаву мрежу подземних ходника.

„Не признајемо Међународни кривични суд у Хагу

Русија не признаје Међународни кривични суд у Хагу и његову јурисдикцију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Ми не признајемо овај суд, не признајемо надлежност овог суда. Тако се према томе и односимо. Генерално, не умарамо се да подсјетимо да се дуги низ година ниједно међународно правосудно тијело – чак ни оно које ми не признајемо, ни други чланови међународне заједнице нису потрудили да обрате пажњу на уништавање цивилне инфраструктуре, на убиства цивила која су украјински неонацисти организовали у Донбасу - рекао је Песков новинарима.

Још 2018. године одржана специјална обука украјинских војника

Инструктори из држава НАТО, који говоре енглески и пољски, су још 2018. године одржавали специјалну обуку украјинских војника за минирање и постављање експлозива, попут оне која је потребна за извођење терористичких напад на цивиле и чије су елементе примјењивали терористи на сјеверном Кавказу, рекао је за Спутњик припадник руских снага безбједности на основу фотографија и видео снимака са телефона убијених украјинских војника у ДНР.

Стигла огромна количина муниције

Потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко изјавио је да је у град Константиновка у ДНР под контролом Кијева стигла огромна количина муниције.

- Регистрован је долазак десетак страних камиона капацитета 96 кубних метара. Земља пошиљалац није позната, али сва возила су имала пољске таблице - рекао је Марочко.

Каховска електрана у Херсонској области поуздано заштићена

Каховска електрана у Херсонској области је поуздано заштићена, а покушаји украјинских власти да је ставе под контролу ће бити осујећени, рекао је за Спутњик шеф Новокаховског округа Владимир Леонтјев.

Добро обавјештени извори рекли су за Спутњик да је Кијев наредио да се појача гранатирање електране да би особље које тамо ради било спријечено да изврши ремонт. Циљ је да успостави контрола над електраном.

- Каховска електрана је поуздано заштићена. Ни под који условима кијевски режим неће успоставити контролу - рекао је Леонтјев и додао да се објекат налази под сталном контролом запослених у „Русхидро“ и руских војника.

Каховска електрана је шеста у каскади електрана на Дњепру и налази се на пет километара од града Нова Каховка. Њено уништење би довело до погибије хиљаде људи.

Украјинске власти почеле са пребацивањем борбене авијације ка Запорожју

Украјинске власти почеле су са пребацивањем борбене авијације ка Запорожју, рекао је за Спутњик члан главног одбора савјета администрације региона Владимир Рогов.

Како је рекао, ради се о совјетским ловцима и хеликоптерима, који су земље бившег Варшавског пакта предале Украјини, као и један дио који су Американци повукли из Авганистана.

Подсјетимо, од средине фебруара власти Запорошке области региструју да украјинске снаге концентришу јединице и праве утврђења на својим границама. Број војника је достигао 40.000.

Како је објаснио Рогов, Кијев жели да изађе на Азовско море и да пресјече копнени коридор ка Криму.

Према његовом мишљењу, офанзива би могла да почне чим дрвеће олиста, крајем марта или почетком априла, али је регион, који је од септембра 2022. дио Русије, спреман да одговори на напад.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 56m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 31m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 18m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 59m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 29m
    0