Istočni front, 384. dan: Ruska vojska oborila MiG-29 i 17 dronova

14.03.2023. 14:49
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 384. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske vlasti koncentrišu snage i u pravcu Zaporoške oblasti, spremajući se za ofanzivu.

Poljska bi mogla da preda Ukrajini svoje lovce MiG-29 u narednih mjesec do mjesec i po dana, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Vazdušna opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Ukrajinske snage ispalile su šest projektila "himars" na mesto Krasni Luč u LNR.

Kijev neprekidno gađa okolinu Zaporoške nuklearke, izjavio je predstavnik regiona Evgenije Balicki.

On je dodao da se Kijev sprema za aktivna dejstva oko 20. marta, za sada se ne zna da li će to biti napad ili manevar.

U administraciji predsjednika Ukrajine rekli su da je Vladimir Zelenski održao sastanak na kojem je odlučeno da ukrajinske snage nastave da drže Artjomovsk.

Pripadnik ukrajinskog jurišnog odreda kaže da snagama Kijeva u Artjomovsku nedostaje municije i da ruska vojska imaju premoć kada se radi o artiljerijskoj paljbi.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

- U pravcu Kupjanska Kijev je izgubio skoro 75 vojnika, jedno oklopno vozilo pješadije, 4 samohodne haubice „gvozdika“ i 1 protivtenkovski top MT-12;

- U pravcu Donjecka likvidirano je gotovo 150 ukrajinskih vojnika i veliki broj vojne tehnike;

- Na području Hersona likvidirano je preko 40 ukrajinskih vojnika, 3 oklopna vozila, 2 samohodne haubice „gvozdika“ i samohodna haubica „akacija“;

- U pravcu južnog Donjecka i Zaporožja neprijatelj je izgubio gotovo 60 vojnika;

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 95 ukrajinskih vojnika i uništen artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

- U naselju Vodjano u DNR uništeno je skladište municije 72. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga;

- Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u okrugu Krasnoarmejska u DNR oborili su ukrajinski MiG-29;

- U DNR su uništeni radari za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-36 i AN/TPQ-37,

- U okrugu Kazačje Lopani u Harkovskoj oblasti uništen je ukrajinski višecijevni bacač raketa „oljha“, a u DNR je uništen višecijevni bacač raketa „uragan “.

Peskov: Zahtjevi Moskve su dobro poznati

Situacija u Ukrajini može da krene u mirovnom pravcu, pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti, svi zahtjevi Moskve dobro su poznati, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Svi zahtjevi Moskve su dobro poznati, de fakto situacija i nove realnosti isto tako su dobro poznate. Bez uzimanja u obzir ovog skupa pitanja prelazak na mirovni kolosijek je nemoguć - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj smatra da treba da se promijeni stav kijevskih vlasti za rješavanje sukoba mirnim putem.

Peskov je ranije izjavio da je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije u ovom trenutku moguće jedino vojnim putem.

Ruske jedinice preuzele kontrolu nad jednim od objekata Fabrike za obradu obojenih metala u Artjomovsku

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad jednim od objekata Fabrike za obradu obojenih metala u Artjomovsku (AZOM), upravo onim gdje je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u decembru dodjeljivao nagrade ukrajinskim vojnicima.

U objekat su ušle jedinice „Vagnera“.

AZOM je izgrađen 1954. godine i zauzima veliku površinu u centru grada. Fabrika je izgrađena prema projektu koji predviđa i mogućnost nuklearnog sukoba i ima čitavu mrežu podzemnih hodnika.

„Ne priznajemo Međunarodni krivični sud u Hagu

Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud u Hagu i njegovu jurisdikciju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi ne priznajemo ovaj sud, ne priznajemo nadležnost ovog suda. Tako se prema tome i odnosimo. Generalno, ne umaramo se da podsjetimo da se dugi niz godina nijedno međunarodno pravosudno tijelo – čak ni ono koje mi ne priznajemo, ni drugi članovi međunarodne zajednice nisu potrudili da obrate pažnju na uništavanje civilne infrastrukture, na ubistva civila koja su ukrajinski neonacisti organizovali u Donbasu - rekao je Peskov novinarima.

Još 2018. godine održana specijalna obuka ukrajinskih vojnika

Instruktori iz država NATO, koji govore engleski i poljski, su još 2018. godine održavali specijalnu obuku ukrajinskih vojnika za miniranje i postavljanje eksploziva, poput one koja je potrebna za izvođenje terorističkih napad na civile i čije su elemente primjenjivali teroristi na sjevernom Kavkazu, rekao je za Sputnjik pripadnik ruskih snaga bezbjednosti na osnovu fotografija i video snimaka sa telefona ubijenih ukrajinskih vojnika u DNR.

Stigla ogromna količina municije

Potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko izjavio je da je u grad Konstantinovka u DNR pod kontrolom Kijeva stigla ogromna količina municije.

- Registrovan je dolazak desetak stranih kamiona kapaciteta 96 kubnih metara. Zemlja pošiljalac nije poznata, ali sva vozila su imala poljske tablice - rekao je Maročko.

Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti pouzdano zaštićena

Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti je pouzdano zaštićena, a pokušaji ukrajinskih vlasti da je stave pod kontrolu će biti osujećeni, rekao je za Sputnjik šef Novokahovskog okruga Vladimir Leontjev.

Dobro obavješteni izvori rekli su za Sputnjik da je Kijev naredio da se pojača granatiranje elektrane da bi osoblje koje tamo radi bilo spriječeno da izvrši remont. Cilj je da uspostavi kontrola nad elektranom.

- Kahovska elektrana je pouzdano zaštićena. Ni pod koji uslovima kijevski režim neće uspostaviti kontrolu - rekao je Leontjev i dodao da se objekat nalazi pod stalnom kontrolom zaposlenih u „Rushidro“ i ruskih vojnika.

Kahovska elektrana je šesta u kaskadi elektrana na Dnjepru i nalazi se na pet kilometara od grada Nova Kahovka. Njeno uništenje bi dovelo do pogibije hiljade ljudi.

Ukrajinske vlasti počele sa prebacivanjem borbene avijacije ka Zaporožju

Ukrajinske vlasti počele su sa prebacivanjem borbene avijacije ka Zaporožju, rekao je za Sputnjik član glavnog odbora savjeta administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, radi se o sovjetskim lovcima i helikopterima, koji su zemlje bivšeg Varšavskog pakta predale Ukrajini, kao i jedan dio koji su Amerikanci povukli iz Avganistana.

Podsjetimo, od sredine februara vlasti Zaporoške oblasti registruju da ukrajinske snage koncentrišu jedinice i prave utvrđenja na svojim granicama. Broj vojnika je dostigao 40.000.

Kako je objasnio Rogov, Kijev želi da izađe na Azovsko more i da presječe kopneni koridor ka Krimu.

Prema njegovom mišljenju, ofanziva bi mogla da počne čim drveće olista, krajem marta ili početkom aprila, ali je region, koji je od septembra 2022. dio Rusije, spreman da odgovori na napad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 34m
    4
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 15m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 14m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 26m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 20m
    0