Источни фронт, 385. дан: Руске снаге преузеле контролу над насељем Зализњанско код Артјомовска

15.03.2023. 17:58
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 385. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге трпе велике губитке у људству у Артјомовску, али спремају контраофанзиву. Руске снаге држе под контролом око 50 процената тог града. Руска војска, такође, напредује у правцу ка Купјанску.

Руске снаге напредују у правцу Купјанска и, како је саопштило Министарство одбране Русије, заузеле су дио индустријске зоне.

На територији цијеле Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Руске снаге су јутрос преузеле контролу над насељем Зализњанско код Артјомовска.

Начелник прес центра групе "Исток" Александар Гордејев рекао је да је на делу фронта ка јужном делу Доњецка оборено 17 украјинских пројектила "химарс".

Влада Словачке на данашњој седници није донијела одлука да испоручи Украјини ловце МиГ-29 које је национално ваздухопловство избацило из употребе, саопштио је министар одбране Словачке Јарослав Нађ.

У Словачкој се, према писању локалних медија, налази 11 МиГ-29, од којих 10 може бити пребачено у Украјину, а један може бити послат у музеј.

Украјини обећано више од 150 тенкова „леопард“ из девет земаља

Девет западних земаља обавезало се да преда Украјини више од 150 тенкова „леопард“ њемачке производње, саопштио је шеф Пентагона Лојд Остин на редовном савјетовању с представницима земаља-донатора војне помоћи Украјини.

- Коалиција земаља које дају Украјини тенкове 'леопард' наставља да расте. Девет земаља већ је преузело на себе обавезу да обезбиједи више од 150 тенкова 'леопард' - рекао је Остин.

Он није споменуо обећање самих САД да преда Украјини сопствене тенкове „абрамс“.

Према Остиновим ријечима, западна помоћ омогућава Украјини да формира „више од девет тенковских бригада и друге оклопне технике“. Остин је, такође, истакао значај испорука савремених противваздухопловних система, укључујући „патриот“. Обавезу да Украјини предају те системе преузеле су на себе САД, Њемачка и Холандија.

- Морамо да омогућимо Украјини све што можемо за предстојеће борбе, укључујући муницију и пакете техничке опреме за одржавање борбене готовости кључних средстава које су јој додијелиле чланице контакт групе - рекао је Остин.

Најважније из брифинга руске војске:

- У нападима руске авијације и артиљерије на подручју Купјанска је током претходног дана ликвидирано скоро 70 украјинских војника, пољска самоходна хаубица „краба“ и друга техника;

- У правцу Красног Лимана уништене су непријатељске јединице у областима ДНР и ЛНР, ликвидирано је преко 235 украјинских војника;

- У правцу Доњецка украјинска војска је изгубила скоро 160 војника, једну хаубицу М777, самоходну хаубицу М109 „паладин“ и другу технику;

- На подручју насеља Успеновка у Запорошкој области оборен је украјински хеликоптер МИ-8;- У правцу Јужног Доњецка и Запорожја украјинска војска је за дан изгубила скоро 75 војника, а у правцу Херсона преко 35,

- У ДНР су откривени положаји и уништена три радара украјинских ПВО система С-300.

Украјина ускоро добија ловце МиГ-29 од неколико држава

Портпарол пољске владе Петар Милер рекао је новинарима да ће Украјина ускоро добити ловце МиГ-29 од неколико држава одједном.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки јуче је рекао да Варшава може да преда Украјини од четири до шест таквих авиона.

Руске јединице држе под контролом око половине Артјомовска

Савјетник лидера ДНР Јан Гагин изјавио је да руске јединице држе под контролом око половине Артјомовска и да се сада тешке борбе боде у градској индустријској зони.

Такође је рекао да се град налази у оперативном окружењу и да руска артиљерија контролише практично све путеве који воде у град.

Гагин: Украјинске јединице у расулу

Савјетник лидера ДНР Јан Гагин изјавио је да украјинске јединице у расулу покушавају да се повуку из Артјомовска сеоским путевима.

- Повремено из Артјомовска покушавају да се повуку неке јединице украјинске војске у расулу. Имајући у виду да се већи путеви контролишу они покушавају да се повуку сеоским путевима или преко поља и шума - рекао је Гагин за „Русија 24“.

Он додаје да војна техника не може да се извуче због блата и украјински војници морају да се повлаче пјешице. Трпе велике губитке, а техника постаје лака мета.

Подсјетимо, украјински предсједник Владимир Зеленски одржао је јуче састанак са главнокомандујућим украјинским снагама Валеријем Залужним на којем је одлучено да град треба и даље држати.

Залужни је рекао и да је то кључни елемент одбране читавог фронта.

Украјинска војска извела серију артиљеријских напада на лијеву обалу Херсонске области

Украјинске снаге током цијеле ноћи нису престале са артиљеријским нападима на градове и села Херсонске области, који се налазе на левој обали Дњепра, испаливши на њих 43 гранате, саопштио је представник хитних служби региона.

У саопштењу се додаје да је у току утврђивање броја цивилних жртава, као и уништене инфраструктуре.

Летонија признала да је слала војну помоћ Украјини и прије почетка специјалне операције

Летонија је почела да шаље војну помоћ Кијеву још прије почетка специјалне операције Русије у Украјини, написао је у писму које је објављено у издању „Фајненшел тајмс“ летонски премијер Кришјанис Каринш.

Он је открио да су ракете „стингер“ из Летоније биле једно од оружја које су Украјинци користили у првим данима борби.

Ситуација по украјинску војску погоршава се на дијелу фронта код Сватова и Кремене

Потпуковник ЛНР Андреј Марочко изјавио је да се ситуација по украјинску војску погоршава на дијелу фронта код Сватова и Кремене и на стратешком и на тактичком плану усљед успјешних акција руске војске.

Он је још додао да на силу мобилисане Украјинске пребацују у Купјанск.

Оборене три ракете

ПВО је оборила три ракете изнад Белгорода и Белгородске области а један дио ракете пао је у стамбено насеље и има неких оштећења, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 36m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 9m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 50m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 15m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    5h 50m
    0