Istočni front, 385. dan: Ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Zaliznjansko kod Artjomovska

15.03.2023. 17:58
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 385. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu u Artjomovsku, ali spremaju kontraofanzivu. Ruske snage drže pod kontrolom oko 50 procenata tog grada. Ruska vojska, takođe, napreduje u pravcu ka Kupjansku.

Ruske snage napreduju u pravcu Kupjanska i, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, zauzele su dio industrijske zone.

Na teritoriji cijele Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Ruske snage su jutros preuzele kontrolu nad naseljem Zaliznjansko kod Artjomovska.

Načelnik pres centra grupe "Istok" Aleksandar Gordejev rekao je da je na delu fronta ka južnom delu Donjecka oboreno 17 ukrajinskih projektila "himars".

Vlada Slovačke na današnjoj sednici nije donijela odluka da isporuči Ukrajini lovce MiG-29 koje je nacionalno vazduhoplovstvo izbacilo iz upotrebe, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

U Slovačkoj se, prema pisanju lokalnih medija, nalazi 11 MiG-29, od kojih 10 može biti prebačeno u Ukrajinu, a jedan može biti poslat u muzej.

Ukrajini obećano više od 150 tenkova „leopard“ iz devet zemalja

Devet zapadnih zemalja obavezalo se da preda Ukrajini više od 150 tenkova „leopard“ njemačke proizvodnje, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin na redovnom savjetovanju s predstavnicima zemalja-donatora vojne pomoći Ukrajini.

- Koalicija zemalja koje daju Ukrajini tenkove 'leopard' nastavlja da raste. Devet zemalja već je preuzelo na sebe obavezu da obezbijedi više od 150 tenkova 'leopard' - rekao je Ostin.

On nije spomenuo obećanje samih SAD da preda Ukrajini sopstvene tenkove „abrams“.

Prema Ostinovim riječima, zapadna pomoć omogućava Ukrajini da formira „više od devet tenkovskih brigada i druge oklopne tehnike“. Ostin je, takođe, istakao značaj isporuka savremenih protivvazduhoplovnih sistema, uključujući „patriot“. Obavezu da Ukrajini predaju te sisteme preuzele su na sebe SAD, Njemačka i Holandija.

- Moramo da omogućimo Ukrajini sve što možemo za predstojeće borbe, uključujući municiju i pakete tehničke opreme za održavanje borbene gotovosti ključnih sredstava koje su joj dodijelile članice kontakt grupe - rekao je Ostin.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

- U napadima ruske avijacije i artiljerije na području Kupjanska je tokom prethodnog dana likvidirano skoro 70 ukrajinskih vojnika, poljska samohodna haubica „kraba“ i druga tehnika;

- U pravcu Krasnog Limana uništene su neprijateljske jedinice u oblastima DNR i LNR, likvidirano je preko 235 ukrajinskih vojnika;

- U pravcu Donjecka ukrajinska vojska je izgubila skoro 160 vojnika, jednu haubicu M777, samohodnu haubicu M109 „paladin“ i drugu tehniku;

- Na području naselja Uspenovka u Zaporoškoj oblasti oboren je ukrajinski helikopter MI-8;- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska je za dan izgubila skoro 75 vojnika, a u pravcu Hersona preko 35,

- U DNR su otkriveni položaji i uništena tri radara ukrajinskih PVO sistema S-300.

Ukrajina uskoro dobija lovce MiG-29 od nekoliko država

Portparol poljske vlade Petar Miler rekao je novinarima da će Ukrajina uskoro dobiti lovce MiG-29 od nekoliko država odjednom.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki juče je rekao da Varšava može da preda Ukrajini od četiri do šest takvih aviona.

Ruske jedinice drže pod kontrolom oko polovine Artjomovska

Savjetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ruske jedinice drže pod kontrolom oko polovine Artjomovska i da se sada teške borbe bode u gradskoj industrijskoj zoni.

Takođe je rekao da se grad nalazi u operativnom okruženju i da ruska artiljerija kontroliše praktično sve puteve koji vode u grad.

Gagin: Ukrajinske jedinice u rasulu

Savjetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ukrajinske jedinice u rasulu pokušavaju da se povuku iz Artjomovska seoskim putevima.

- Povremeno iz Artjomovska pokušavaju da se povuku neke jedinice ukrajinske vojske u rasulu. Imajući u vidu da se veći putevi kontrolišu oni pokušavaju da se povuku seoskim putevima ili preko polja i šuma - rekao je Gagin za „Rusija 24“.

On dodaje da vojna tehnika ne može da se izvuče zbog blata i ukrajinski vojnici moraju da se povlače pješice. Trpe velike gubitke, a tehnika postaje laka meta.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski održao je juče sastanak sa glavnokomandujućim ukrajinskim snagama Valerijem Zalužnim na kojem je odlučeno da grad treba i dalje držati.

Zalužni je rekao i da je to ključni element odbrane čitavog fronta.

Ukrajinska vojska izvela seriju artiljerijskih napada na lijevu obalu Hersonske oblasti

Ukrajinske snage tokom cijele noći nisu prestale sa artiljerijskim napadima na gradove i sela Hersonske oblasti, koji se nalaze na levoj obali Dnjepra, ispalivši na njih 43 granate, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

U saopštenju se dodaje da je u toku utvrđivanje broja civilnih žrtava, kao i uništene infrastrukture.

Letonija priznala da je slala vojnu pomoć Ukrajini i prije početka specijalne operacije

Letonija je počela da šalje vojnu pomoć Kijevu još prije početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, napisao je u pismu koje je objavljeno u izdanju „Fajnenšel tajms“ letonski premijer Krišjanis Karinš.

On je otkrio da su rakete „stinger“ iz Letonije bile jedno od oružja koje su Ukrajinci koristili u prvim danima borbi.

Situacija po ukrajinsku vojsku pogoršava se na dijelu fronta kod Svatova i Kremene

Potpukovnik LNR Andrej Maročko izjavio je da se situacija po ukrajinsku vojsku pogoršava na dijelu fronta kod Svatova i Kremene i na strateškom i na taktičkom planu usljed uspješnih akcija ruske vojske.

On je još dodao da na silu mobilisane Ukrajinske prebacuju u Kupjansk.

Oborene tri rakete

PVO je oborila tri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti a jedan dio rakete pao je u stambeno naselje i ima nekih oštećenja, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 58m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 42m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    9h 27m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    6h 26m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 32m
    0