Источни фронт, 390. дан: Руске трупе контролишу око 70 одсто Артјомовска

20.03.2023. 17:11
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 390. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск. Украјина губи своје најбоље пилоте док чека Ф-16, рекао је командант украјинског Ратног ваздухопловства генерал Сергеј Голубцов у интервјуу британском „Тајмсу“.

У подручју села Орехово-Васиљевка и села Хромово, предграђа Артјомовска, воде се жестоке борбе. Према ријечима пензионисаног пуковника ДНР Александра Басурина, непријатељ пружа жесток отпор и непрестано покушава да поврати изгубљене позиције.
У Артјомовску (Бахмут) руска војска је заузела већи дио фабрике обојених метала у индустријској зони.

- Јављају да се у центру града борбе све више приближавају администрацији Бахмута, која није удаљена више од пола километра - објаснио је Басурин.

Бивши начелник Генералштаба чешке војске генерал Јиржи Шедиви рекао је у интервјуу "Радију универсум" да Запад и Украјина не треба да потцјењују Русију, пошто Москва и даље крије огроман потенцијал.

Према Шедивија, Русија „има још много тога у залихама“.

Украјина губи своје најбоље пилоте док чека Ф-16, рекао је командант украјинског Ратног ваздухопловства генерал Сергеј Голубцов у интервјуу за британски лист Тајмс.

Према његовим ријечима, украјински пилоти могу да се обуче за управљање западним летјелицама за неколико мјесеци. Он је одбацио тврдње званичника НАТО-а да би обука могла трајати годинама. Голубцов је као примјер навео двојицу својих потчињених који су се недавно вратили из Сједињених Држава.

- Тамо су провели три недјеље и на симулатору Ф-16 су научили како да лете два пилота заједно, како да користе оружје. Резултати су веома добри: украјински пилоти могу да науче да лете и контролишу системе наоружања на Ф-16 за мање од шест мјесеци - рекао је он.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 19. на 20. март

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Кљусима, Хреновки и Александровки у Черниговској области, као и у Степки и Сопичу у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Красном Первоју и Глубоком.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацији људства и опреме Оружаних снага Украјине у Новоселовском, Невском и Крахмални.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске трупе и артиљерија су погодили мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Константиновки и Њујорку.

Јединице Ваздушно-космичких снага Русије радиле су на идентификованим положајима људства и технике непријатеља у Краматорску.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Тању, Первомајском и западној периферији Марије.

Украјинске формације су заузврат пуцале на Доњецк и Краснохоривку.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Вугледару и Великој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ напале су положаје Оружаних снага Украјине у Орехову, Новоданиловки и Олговском.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске концентрације у Тјагинки и Отрадокаменки.

Медији: Америка својим корацима убрзала зближавање Русије, Ирана и Кине

Акције које Вашингтон предузима посљедњих годину дана су гурнуле Русију, Иран и Кину ка ближој сарадњи, наводи се у чланку који је објавио амерички лист „Политико“.

- Током посљедњих годину дана САД су увеле санкције великих размјера против Русије и у исто вријеме су заузеле невјероватно ратоборан став према Кини.

Овај приступ се изражава у политици која варира од строгих мјера контроле извоза до отворене подршке Тајвану и могућој забрани друштвене мреже Тик Ток. У исто вријеме је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена, у суштини, наставила да спроводи против Ирана политику која предвиђа очување статуса кво. Покушаји да се обнови ирански нуклеарни програм су пропали - пише у чланку.

У чланку се подвлачи, да посјета кинеског предсједника Си Ђинпинга Москви, која почиње данас, требало би да пружи неко појашњење о томе колико је јако партнерство Русије и Кине.

Према процјени листа, посљедња година је дала важну лекцију Москви, Пекингу и Техерану. Она се састоји у томе да какве год да имају проблеме, њихов највећи проблем су Сједињене Америчке Државе.

Наводи се да САД имају двије варијанте за супротстављање поменутим земљама. Прва је да у догледној будућности наставе да спроводе политику усмјерену против ове групе држава. У том случају, констатује лист, Вашингтону ће бити веома сложено да окупи „коалицију за обуздавање“.

Руске трупе контролишу око 70 одсто Артјомовска

Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да ова група контролише око 70 одсто Артјомовска (Бахмута) и наставља офанзиву до његовог потпуног ослобођења.

Пригожин је, обраћајући се министру одбране Русије Сергеју Шојгуу, навео да, према информацијама којима располаже, крајем марта-почетком априла очекује се велика офанзива Кијева, чији је циљ да се група „Вагнер“ одсјече од главних русих снага.

С тим у вези, Пригожин је затражио од Шојгуа да предузме све неопходне мјере како би се спријечило да група „Вагнер“ буде одсјечена од главних снага руске војске, јер ће то „довести до негативних посљедица по специјалну војну операцију“.

Он је додао да се у затвореном прилогу писма налази информације о плановима непријатеља и приједлог за противдејства.

Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

- Руске трупе су ликвидирале око 55 украјинских војника у правцу Купјанска;

- Руска војска је ликвидирала око 50 украјинских војника и уништила хаубицу Д-20 у јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Руске оружане снаге су ликвидирале 245 војних јединица Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;

- Руске трупе ликвидирале су више од 100 војних јединица Оружаних снага Украјине и уништиле хаубицу Мста-Б на правцу Красног Лимана;

- Руске трупе ликвидирале су око 40 украјинских војника и уништиле самоходну артиљеријску јединицу „Паладин“, америчке производње у правцу Херсона;

- Руски ловци су оборили украјински војни хеликоптер Ми-8 у Харковској области.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 9m
    0