Istočni front, 390. dan: Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska

20.03.2023. 17:11
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 390. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajina gubi svoje najbolje pilote dok čeka F-16, rekao je komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva general Sergej Golubcov u intervjuu britanskom „Tajmsu“.

U području sela Orehovo-Vasiljevka i sela Hromovo, predgrađa Artjomovska, vode se žestoke borbe. Prema riječima penzionisanog pukovnika DNR Aleksandra Basurina, neprijatelj pruža žestok otpor i neprestano pokušava da povrati izgubljene pozicije.
U Artjomovsku (Bahmut) ruska vojska je zauzela veći dio fabrike obojenih metala u industrijskoj zoni.

- Javljaju da se u centru grada borbe sve više približavaju administraciji Bahmuta, koja nije udaljena više od pola kilometra - objasnio je Basurin.

Bivši načelnik Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi rekao je u intervjuu "Radiju universum" da Zapad i Ukrajina ne treba da potcjenjuju Rusiju, pošto Moskva i dalje krije ogroman potencijal.

Prema Šedivija, Rusija „ima još mnogo toga u zalihama“.

Ukrajina gubi svoje najbolje pilote dok čeka F-16, rekao je komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva general Sergej Golubcov u intervjuu za britanski list Tajms.

Prema njegovim riječima, ukrajinski piloti mogu da se obuče za upravljanje zapadnim letjelicama za nekoliko mjeseci. On je odbacio tvrdnje zvaničnika NATO-a da bi obuka mogla trajati godinama. Golubcov je kao primjer naveo dvojicu svojih potčinjenih koji su se nedavno vratili iz Sjedinjenih Država.

- Tamo su proveli tri nedjelje i na simulatoru F-16 su naučili kako da lete dva pilota zajedno, kako da koriste oružje. Rezultati su veoma dobri: ukrajinski piloti mogu da nauče da lete i kontrolišu sisteme naoružanja na F-16 za manje od šest mjeseci - rekao je on.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 19. na 20. mart

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Kljusima, Hrenovki i Aleksandrovki u Černigovskoj oblasti, kao i u Stepki i Sopiču u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Krasnom Pervoju i Glubokom.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Novoselovskom, Nevskom i Krahmalni.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske trupe i artiljerija su pogodili mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Konstantinovki i Njujorku.

Jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije radile su na identifikovanim položajima ljudstva i tehnike neprijatelja u Kramatorsku.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Tanju, Pervomajskom i zapadnoj periferiji Marije.

Ukrajinske formacije su zauzvrat pucale na Donjeck i Krasnohorivku.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Vugledaru i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu, Novodanilovki i Olgovskom.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u Tjaginki i Otradokamenki.

Mediji: Amerika svojim koracima ubrzala zbližavanje Rusije, Irana i Kine

Akcije koje Vašington preduzima posljednjih godinu dana su gurnule Rusiju, Iran i Kinu ka bližoj saradnji, navodi se u članku koji je objavio američki list „Politiko“.

- Tokom posljednjih godinu dana SAD su uvele sankcije velikih razmjera protiv Rusije i u isto vrijeme su zauzele nevjerovatno ratoboran stav prema Kini.

Ovaj pristup se izražava u politici koja varira od strogih mjera kontrole izvoza do otvorene podrške Tajvanu i mogućoj zabrani društvene mreže Tik Tok. U isto vrijeme je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena, u suštini, nastavila da sprovodi protiv Irana politiku koja predviđa očuvanje statusa kvo. Pokušaji da se obnovi iranski nuklearni program su propali - piše u članku.

U članku se podvlači, da posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi, koja počinje danas, trebalo bi da pruži neko pojašnjenje o tome koliko je jako partnerstvo Rusije i Kine.

Prema procjeni lista, posljednja godina je dala važnu lekciju Moskvi, Pekingu i Teheranu. Ona se sastoji u tome da kakve god da imaju probleme, njihov najveći problem su Sjedinjene Američke Države.

Navodi se da SAD imaju dvije varijante za suprotstavljanje pomenutim zemljama. Prva je da u doglednoj budućnosti nastave da sprovode politiku usmjerenu protiv ove grupe država. U tom slučaju, konstatuje list, Vašingtonu će biti veoma složeno da okupi „koaliciju za obuzdavanje“.

Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ova grupa kontroliše oko 70 odsto Artjomovska (Bahmuta) i nastavlja ofanzivu do njegovog potpunog oslobođenja.

Prigožin je, obraćajući se ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu, naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, krajem marta-početkom aprila očekuje se velika ofanziva Kijeva, čiji je cilj da se grupa „Vagner“ odsječe od glavnih rusih snaga.

S tim u vezi, Prigožin je zatražio od Šojgua da preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječilo da grupa „Vagner“ bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, jer će to „dovesti do negativnih posljedica po specijalnu vojnu operaciju“.

On je dodao da se u zatvorenom prilogu pisma nalazi informacije o planovima neprijatelja i prijedlog za protivdejstva.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Ruske trupe su likvidirale oko 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Ruska vojska je likvidirala oko 50 ukrajinskih vojnika i uništila haubicu D-20 u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske oružane snage su likvidirale 245 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe likvidirale su više od 100 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i uništile haubicu Msta-B na pravcu Krasnog Limana;

- Ruske trupe likvidirale su oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku jedinicu „Paladin“, američke proizvodnje u pravcu Hersona;

- Ruski lovci su oborili ukrajinski vojni helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 9m
    0
  • Slani mafini
    18h 30m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 25m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 19m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 48m
    3