Источни фронт, 410. дан: Руске снаге у Запорожју уништиле украјинско складиште са 70 хиљада тона горива

09.04.2023. 14:41
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 410. дан.

Украјински предсједник Владимир Зеленски саопштио да ће Кијев добити од Пољске 200 оклопних транспортера „росомак“. Руска војска саопштила да Кијев намјерава да изведе провокацију у Сумској области и оптужи Русију за примјену токсичних супстанци.

Главно из новог брифинга Министарства одбране Русије:

Руске снаге су уништиле хаубице „акација“ и „гвоздика“;

Оружане снаге Русије уништиле су у Запорожју складиште са 70 хиљада тона горива за обезбјеђивање дејстава Оружаних снага Украјине у Донбасу;

Системи ПВО пресрели су 10 ракета испаљених из система „хајмарс“ и „смерч“ и ракету „Гром-2“, а у претходна 24 часа уништено је и 14 дронова;

У Запорошкој области и ДНР уништена су украјинска складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције;

Руске снаге погодиле су у Харковској области напредни командни пункт оперативне групе украјинских трупа „Харков“;

Оружане снаге Русије погодиле су јединице украјинских снага у области насеља Павловка и Водјано у ДНР.

Њемачка је испоручила Украјини нову партију технике од шест понтонских мостова „бибер“ и осам камиона великог капацитета „зетрос“.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски могао би у мају да посјети Њемачку, гдје ће му уручити награду „Карло Велики“, пише лист „Билд“.

Ова награда се додјељује за допринос уједињењу Европе. Ове године одлучено је да се награди Зеленски и украјински народ за „одбрану не само своје земље, већ и Европе и европских вриједности“, пише лист.

Руски артиљерци уништили су током ноћи код Херсона самоходне хаубице „гвоздика“ и „акација“ са посадама и муницијом, из којих су украјинске снаге гађале градове на лијевој обали Дњепра, саопштио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Украјинске трупе свакодневно изводе артиљеријске ударе по цивилној инфраструктури градова и села на лијевој обали Дњепра, испаљујући по 100-150 граната дневно. Само током прошле ноћи, према подацима хитних служби региона, више од 40 граната испаљено је на градове Нова Каховка, Каховка, Тавријск и селима Горностајево и Рибалче.

Проруски активисти створили су подземну организацију у Херсону који је под контролом Украјине, а чији је главни циљ уништавање објеката украјинских трупа, изјавио је за Спутњик један од представника организације, преноси Спутњик.

- Формирали смо организацију ‘Руски Херсон’, наш циљ је уништавање објеката Оружаних снага Украјине. Захваљујући нашој помоћи, већ неколико објеката је успјешно уништено - рекао је он.

Као повод за формирање „Руског Херсона“ он је навео тешку хуманитарну ситуацију у Херсону: комуналне службе су престале да раде, стални су нестанци струје и километарски редови за пакете хране.

Батаљон „Исток Ахмат“ Министарства одбране Русије спријечио је офанзиву Оружаних снага Украјине у запорошком правцу, саопштио је чеченски лидер Рамзан Кадиров на свом Телеграму.

Према његовим ријечима, руски дронови откривали су офанзивна дејства украјинских снага и кориговали минобацачке нападе, чиме је спријечен напад на руске положаје.
Према његовим ријечима, батаљон је уништио два тенка и једно борбено возило пешадије.

За борбу против тенкова које су Кијеву испоручиле западне земље у Русији су формиране специјалне групе по налогу замјеника министра одбране Јунус-Бека Јевкурова, саопштио је начелник Центра за борбену обуку Оружаних снага Русије Евгеније Арифулин.

Руски војници групе трупа „Запад“ су у купјанском правцу уништили двије непријатељске диверзантско-извиђачке групе и осујетили три покушаја ротације украјинских снага, изјавио је за Спутњик начелник пресцентра групе „Запад“ Сергеј Зибински.

Он је додао да су посаде групе противваздушних ракетних система „бук“ и „тор“ уништиле четири украјинске беспилотне летјелице: „фурија“, „валкирија“, „елф“ и „лелека 100“ у близини насеља Владимировка, Стељмаховка и Ољшана.

Током контрабатеријске борбе код насеља Волчански Хутора посада хаубице 2А65 „мста Б“ уништила је артиљеријско оруђе украјинских снага Д-30, додао је Зибински.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 44m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 27m
    6
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 27m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 45m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    22h 11m
    0