Istočni front, 410. dan: Ruske snage u Zaporožju uništile ukrajinsko skladište sa 70 hiljada tona goriva

09.04.2023. 14:41
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 410. dan.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio da će Kijev dobiti od Poljske 200 oklopnih transportera „rosomak“. Ruska vojska saopštila da Kijev namjerava da izvede provokaciju u Sumskoj oblasti i optuži Rusiju za primjenu toksičnih supstanci.

Glavno iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su uništile haubice „akacija“ i „gvozdika“;

Oružane snage Rusije uništile su u Zaporožju skladište sa 70 hiljada tona goriva za obezbjeđivanje dejstava Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu;

Sistemi PVO presreli su 10 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „smerč“ i raketu „Grom-2“, a u prethodna 24 časa uništeno je i 14 dronova;

U Zaporoškoj oblasti i DNR uništena su ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije;

Ruske snage pogodile su u Harkovskoj oblasti napredni komandni punkt operativne grupe ukrajinskih trupa „Harkov“;

Oružane snage Rusije pogodile su jedinice ukrajinskih snaga u oblasti naselja Pavlovka i Vodjano u DNR.

Njemačka je isporučila Ukrajini novu partiju tehnike od šest pontonskih mostova „biber“ i osam kamiona velikog kapaciteta „zetros“.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi u maju da posjeti Njemačku, gdje će mu uručiti nagradu „Karlo Veliki“, piše list „Bild“.

Ova nagrada se dodjeljuje za doprinos ujedinjenju Evrope. Ove godine odlučeno je da se nagradi Zelenski i ukrajinski narod za „odbranu ne samo svoje zemlje, već i Evrope i evropskih vrijednosti“, piše list.

Ruski artiljerci uništili su tokom noći kod Hersona samohodne haubice „gvozdika“ i „akacija“ sa posadama i municijom, iz kojih su ukrajinske snage gađale gradove na lijevoj obali Dnjepra, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Ukrajinske trupe svakodnevno izvode artiljerijske udare po civilnoj infrastrukturi gradova i sela na lijevoj obali Dnjepra, ispaljujući po 100-150 granata dnevno. Samo tokom prošle noći, prema podacima hitnih službi regiona, više od 40 granata ispaljeno je na gradove Nova Kahovka, Kahovka, Tavrijsk i selima Gornostajevo i Ribalče.

Proruski aktivisti stvorili su podzemnu organizaciju u Hersonu koji je pod kontrolom Ukrajine, a čiji je glavni cilj uništavanje objekata ukrajinskih trupa, izjavio je za Sputnjik jedan od predstavnika organizacije, prenosi Sputnjik.

- Formirali smo organizaciju ‘Ruski Herson’, naš cilj je uništavanje objekata Oružanih snaga Ukrajine. Zahvaljujući našoj pomoći, već nekoliko objekata je uspješno uništeno - rekao je on.

Kao povod za formiranje „Ruskog Hersona“ on je naveo tešku humanitarnu situaciju u Hersonu: komunalne službe su prestale da rade, stalni su nestanci struje i kilometarski redovi za pakete hrane.

Bataljon „Istok Ahmat“ Ministarstva odbrane Rusije spriječio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Prema njegovim riječima, ruski dronovi otkrivali su ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga i korigovali minobacačke napade, čime je spriječen napad na ruske položaje.
Prema njegovim riječima, bataljon je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije.

Za borbu protiv tenkova koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje u Rusiji su formirane specijalne grupe po nalogu zamjenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova, saopštio je načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Rusije Evgenije Arifulin.

Ruski vojnici grupe trupa „Zapad“ su u kupjanskom pravcu uništili dvije neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe i osujetili tri pokušaja rotacije ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik načelnik prescentra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je dodao da su posade grupe protivvazdušnih raketnih sistema „buk“ i „tor“ uništile četiri ukrajinske bespilotne letjelice: „furija“, „valkirija“, „elf“ i „leleka 100“ u blizini naselja Vladimirovka, Steljmahovka i Oljšana.

Tokom kontrabaterijske borbe kod naselja Volčanski Hutora posada haubice 2A65 „msta B“ uništila je artiljerijsko oruđe ukrajinskih snaga D-30, dodao je Zibinski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 25m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 42m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 25m
    3
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 29m
    1
  • Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu
    23h 46m
    0