Источни фронт, 429. дан: Битка за Артјомовск и даље траје

28.04.2023. 13:37
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини, дан 429.

Битка за Артјомовск и даље траје, а према наводима локалних власти, Кијев наставља да допрема јединице на тај дио фронта. Током ноћи изведен крупни ракетни напад на територију Украјине усљед чега је дошло до оштећења на електромрежи у Кијевској области.

Кијев жели да форсира Каховско вјештачко језеро

Украјинска војска припрема се да форсира Каховско вјештачко језеро допремајући на то подручје људство и војну технику и то са десне обале Дњепра, изјавио је представник локалне администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Могућност напада је драстично порасла имајући у виду да се појачао интензитет гранатирања од стране украјинске војске на тој линији фронта, а такође и судећи по томе да је допремљено и још бродова, амфибија, као и остале војне технике укључујући и хаубице М777 - истакао је он.

Такође је рекао и да украјинска војска довлачи људство и базира их на десној обали вјештачког језера у близини мјеста Никопољ, Марганец и Покровско.

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине, гађан и Кијев

 

Током ноћи узбуна за ваздушну опасност била је проглашена на цијелој територији Украјине и то нешто послије четири сата ујутру, саопштило је украјинско Министарство за дигитралну трансформацију.

Претходно је током ноћи ваздушна опасност била проглашена у Черњиговској, Сумској, Полтавској, Харковској, Кировоградској, Дњепропетровској, Николајевској и Одеској области, да би се потом сирене активирале и у Кијеву и Кијевској области, затим у Черкаској, Житомирској и Вињицкој.

Огласиле су се и Кијевске власти које су саопштиле да је у Оболонском рејону Кијева дошло до оштећења на електромрежи након експлозија које су се догодиле током ноћи.

Спријечена ротација украјинске војске у ДНР

Руска војска спријечила је намјеру украјинских снага да изведу ротацију војника на четири локације у Доњецкој Народној Републици, изјавио је начелник прес центра руске војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.

Како је прецизирао, артиљеријским нападима спријечена је ротација украјинских снага на фронту у код Белогоровке, Спорног, Дужбе и Марјинке, а приликом гранатирања ликвидирано је до 50 украјинских војника.

Такође је казао и да је изведен напад на положаје 60. посебне механизоване бригаде украјинске војске у близини Дружковке гдје је такође било жртава.

Захарова: Руски народ убијају рукама режима који су САД државним ударом довеле на власт

 

Руски народ убијају по налогу Сједињених Америчких Држава, њиховим новцем, оружјем и рукама режима који су оне довеле на власт државним ударом који су, није тешко погодити, организовале САД, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Тиме је прокоментарисала ријечи америчке амбасадорке у Русији за „Комерсант“ у коме је Лин Трејси рекла „какве год несугласице САД имале са руском владом, то нису несугласице са руским народом“, као и да уништење Русије и њене будућности није циљ САД.

- Притом, омиљени трик америчких власти и амбасаде је издавање виза тек након што прође датум поласка - указала је Захарова, коментаришући то што руски новинари нису добили америчке визе за учешће на сједницама Савјета безбједности УН на којима је недавно гостовао руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Трејси је у интервјуу неукусно прокоментарисала да су руски новинари могли да долете до Њујорка на сједницу СБ УН неким наредним летом, након што су им визе издате.

- Лин, зар сте и ви као Аналена Бербок и Лиз Трас? Зар и ви не знате шта значи 360 степени и да су Црно и Балтичко море два различита мора? Или ипак само отворено лажете? - навела је Захарова и објаснила да руски новинари нису могли да долете првим сљедећим летом, јер од Москве до Њујорка већ дуго нема директних летова и то због „упитне милости америчких власти“, преноси РТ Балкан.

Шојгу: Циљ Америке је да Русији нанесе пораз и да угрози Кину

 

У жељи да задрже глобалну доминацију, САД и њихови савезници озбиљно су нагризли глобалну безбједносну архитектуру, истакао је руски министар одбране.

Сукоб у Украјини потврђује да су Вашингтон и његови савезници усредсређени на провоцирање других земаља на војну конфронтацију са Москвом и Пекингом, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку министара одбране земаља чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Њу Делхију.

Јасна потврда такве злочиначке политике је сукоб у Украјини, сигуран је руски министар.

- Прави циљ Америке је да нанесе стратешки пораз Русији, да створе пријетњу Кини и одрже своју монополску позицију у свијету - указао је Шојгу.

Америка је зарад тих циљева, према његовим ријечима, потрошила више од пет милијарди америчких долара на државни преврат на Мајдану 2014. године, који је довео до формирања непријатељског, нацистичког, русофобичног режима на границама Русије, који је жељно журио да реши „руско питање“ у Украјини.

- С обзиром да је Кијев одбио да испоштује споразуме из Минска и стварну пријетњу по становнике Донбаса, одлучили смо да спроведемо Специјалну војну операцију -  рекао је Шојгу.

Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану

 

Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану у свјетлу настојања САД и њених савезника да обнове своје војно присуство у Централној Азији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- Американци под изговором борбе против тероризма покушавају да обнове своје војно присуство у Централној Азији. Ми на захтјеве Вашингтона да у тим земљама размјесте војну инфраструктуру гледамо као на директну претњу стабилности на територији земаља-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) - рекао је он.

Практично цио НАТО је устао против Русије

 

Практично цјелокупни борбени потенцијал свих земаља НАТО активиран је против Русије након покретања специјалне војне операције у Украјини, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- Одмах након покретања специјалне операције Русији су уведене санкције широког обима, организована је испорука наоружања Украјини, снабдијевање Кијева обавјештајним подацима, допремање у зону борбених дејстава страних плаћеника и савјетника - рекао је он.

Биолабораторије у Украјини истраживале компоненте за биолошко оружје

Биолабораторије које је Пентагон развијао на територији Украјине бавиле су се програмима истраживања компоненти биолошког наоружања, изјавио је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу оцјенивши да се сличне активности америчке војске настављају и у другим земљама широм свијета.

- На примјеру Украјине свједоци смо да су те лабораторије фактички усмјерене на развој компоненти за биолошко оружје што је директно кршење Конвенције о забрани биолошког наоружања -  рекао је Шојгу.

Према његовим ријечима, војно-биолошка дјелатност САД изазива велику забринутост на шта Русија покушава да скрене пажњу свјетске јавности јер то представља огромну опасност за цијеле регионе, а камоли за остале земље.

ММФ признао: Руска економија отпорнија на санкције него што се очекивало

 

Руска економија се боље изборила против спољних притисака него што се очекивало, наводи се у извјештају Међународног монетарног фонда (ММФ) о економској ситуацији у Европи.

- Руска економија је отпорнија на санкције него што су у почетку очекивали многи експерти. Економија се, након наглог пада у другом кварталу прошле године, опоравила у трећем и четвртом кварталу смањујући пад производње у 2022. годину за око 2,1 одсто - пише у документу.

 

Неочекивано добри резултати Русије на крају прошле године повезани су са стабилним извозом нафте. Осим тога, због раста цијена и одржавања обима трговине, нафтна и гасна индустрија је остварила рекордан профит.

У ММФ-у сматрају да ће у 2023. години доћи до наглог смањења прихода од пореза због пада цијена нафте и гаса и смањења обима продаје, али ће доћи до раста БДП-а за 0,7 одсто.

Према процјени помоћника руског предсједника Максима Орешкина, раст БДП-а ће на крају текуће године бити између један и два одсто.

Раније је премијер Русије Михаил Мишустин изјавио да је Запад приликом увођења санкција покушавао да убиједи све да оне нису усмјерене против Руса, али сада је свима јасно да је главни циљ био управо руски народ.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 9m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 26m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 9m
    3
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    23h 53m
    0
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 13m
    1