Istočni front, 429. dan: Bitka za Artjomovsk i dalje traje

28.04.2023. 13:37
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 429.

Bitka za Artjomovsk i dalje traje, a prema navodima lokalnih vlasti, Kijev nastavlja da doprema jedinice na taj dio fronta. Tokom noći izveden krupni raketni napad na teritoriju Ukrajine usljed čega je došlo do oštećenja na elektromreži u Kijevskoj oblasti.

Kijev želi da forsira Kahovsko vještačko jezero

Ukrajinska vojska priprema se da forsira Kahovsko vještačko jezero dopremajući na to područje ljudstvo i vojnu tehniku i to sa desne obale Dnjepra, izjavio je predstavnik lokalne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Mogućnost napada je drastično porasla imajući u vidu da se pojačao intenzitet granatiranja od strane ukrajinske vojske na toj liniji fronta, a takođe i sudeći po tome da je dopremljeno i još brodova, amfibija, kao i ostale vojne tehnike uključujući i haubice M777 - istakao je on.

Takođe je rekao i da ukrajinska vojska dovlači ljudstvo i bazira ih na desnoj obali vještačkog jezera u blizini mjesta Nikopolj, Marganec i Pokrovsko.

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, gađan i Kijev

 

Tokom noći uzbuna za vazdušnu opasnost bila je proglašena na cijeloj teritoriji Ukrajine i to nešto poslije četiri sata ujutru, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitralnu transformaciju.

Prethodno je tokom noći vazdušna opasnost bila proglašena u Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, da bi se potom sirene aktivirale i u Kijevu i Kijevskoj oblasti, zatim u Čerkaskoj, Žitomirskoj i Vinjickoj.

Oglasile su se i Kijevske vlasti koje su saopštile da je u Obolonskom rejonu Kijeva došlo do oštećenja na elektromreži nakon eksplozija koje su se dogodile tokom noći.

Spriječena rotacija ukrajinske vojske u DNR

Ruska vojska spriječila je namjeru ukrajinskih snaga da izvedu rotaciju vojnika na četiri lokacije u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.

Kako je precizirao, artiljerijskim napadima spriječena je rotacija ukrajinskih snaga na frontu u kod Belogorovke, Spornog, Dužbe i Marjinke, a prilikom granatiranja likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika.

Takođe je kazao i da je izveden napad na položaje 60. posebne mehanizovane brigade ukrajinske vojske u blizini Družkovke gdje je takođe bilo žrtava.

Zaharova: Ruski narod ubijaju rukama režima koji su SAD državnim udarom dovele na vlast

 

Ruski narod ubijaju po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, njihovim novcem, oružjem i rukama režima koji su one dovele na vlast državnim udarom koji su, nije teško pogoditi, organizovale SAD, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Time je prokomentarisala riječi američke ambasadorke u Rusiji za „Komersant“ u kome je Lin Trejsi rekla „kakve god nesuglasice SAD imale sa ruskom vladom, to nisu nesuglasice sa ruskim narodom“, kao i da uništenje Rusije i njene budućnosti nije cilj SAD.

- Pritom, omiljeni trik američkih vlasti i ambasade je izdavanje viza tek nakon što prođe datum polaska - ukazala je Zaharova, komentarišući to što ruski novinari nisu dobili američke vize za učešće na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN na kojima je nedavno gostovao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Trejsi je u intervjuu neukusno prokomentarisala da su ruski novinari mogli da dolete do Njujorka na sjednicu SB UN nekim narednim letom, nakon što su im vize izdate.

- Lin, zar ste i vi kao Analena Berbok i Liz Tras? Zar i vi ne znate šta znači 360 stepeni i da su Crno i Baltičko more dva različita mora? Ili ipak samo otvoreno lažete? - navela je Zaharova i objasnila da ruski novinari nisu mogli da dolete prvim sljedećim letom, jer od Moskve do Njujorka već dugo nema direktnih letova i to zbog „upitne milosti američkih vlasti“, prenosi RT Balkan.

Šojgu: Cilj Amerike je da Rusiji nanese poraz i da ugrozi Kinu

 

U želji da zadrže globalnu dominaciju, SAD i njihovi saveznici ozbiljno su nagrizli globalnu bezbjednosnu arhitekturu, istakao je ruski ministar odbrane.

Sukob u Ukrajini potvrđuje da su Vašington i njegovi saveznici usredsređeni na provociranje drugih zemalja na vojnu konfrontaciju sa Moskvom i Pekingom, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju.

Jasna potvrda takve zločinačke politike je sukob u Ukrajini, siguran je ruski ministar.

- Pravi cilj Amerike je da nanese strateški poraz Rusiji, da stvore prijetnju Kini i održe svoju monopolsku poziciju u svijetu - ukazao je Šojgu.

Amerika je zarad tih ciljeva, prema njegovim riječima, potrošila više od pet milijardi američkih dolara na državni prevrat na Majdanu 2014. godine, koji je doveo do formiranja neprijateljskog, nacističkog, rusofobičnog režima na granicama Rusije, koji je željno žurio da reši „rusko pitanje“ u Ukrajini.

- S obzirom da je Kijev odbio da ispoštuje sporazume iz Minska i stvarnu prijetnju po stanovnike Donbasa, odlučili smo da sprovedemo Specijalnu vojnu operaciju -  rekao je Šojgu.

Rusija podiže borbenu pripravnost svojih baza u Kirgiziji i Tadžikistanu

 

Rusija podiže borbenu pripravnost svojih baza u Kirgiziji i Tadžikistanu u svjetlu nastojanja SAD i njenih saveznika da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Amerikanci pod izgovorom borbe protiv terorizma pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji. Mi na zahtjeve Vašingtona da u tim zemljama razmjeste vojnu infrastrukturu gledamo kao na direktnu pretnju stabilnosti na teritoriji zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) - rekao je on.

Praktično cio NATO je ustao protiv Rusije

 

Praktično cjelokupni borbeni potencijal svih zemalja NATO aktiviran je protiv Rusije nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Odmah nakon pokretanja specijalne operacije Rusiji su uvedene sankcije širokog obima, organizovana je isporuka naoružanja Ukrajini, snabdijevanje Kijeva obavještajnim podacima, dopremanje u zonu borbenih dejstava stranih plaćenika i savjetnika - rekao je on.

Biolaboratorije u Ukrajini istraživale komponente za biološko oružje

Biolaboratorije koje je Pentagon razvijao na teritoriji Ukrajine bavile su se programima istraživanja komponenti biološkog naoružanja, izjavio je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu ocjenivši da se slične aktivnosti američke vojske nastavljaju i u drugim zemljama širom svijeta.

- Na primjeru Ukrajine svjedoci smo da su te laboratorije faktički usmjerene na razvoj komponenti za biološko oružje što je direktno kršenje Konvencije o zabrani biološkog naoružanja -  rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, vojno-biološka djelatnost SAD izaziva veliku zabrinutost na šta Rusija pokušava da skrene pažnju svjetske javnosti jer to predstavlja ogromnu opasnost za cijele regione, a kamoli za ostale zemlje.

MMF priznao: Ruska ekonomija otpornija na sankcije nego što se očekivalo

 

Ruska ekonomija se bolje izborila protiv spoljnih pritisaka nego što se očekivalo, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ekonomskoj situaciji u Evropi.

- Ruska ekonomija je otpornija na sankcije nego što su u početku očekivali mnogi eksperti. Ekonomija se, nakon naglog pada u drugom kvartalu prošle godine, oporavila u trećem i četvrtom kvartalu smanjujući pad proizvodnje u 2022. godinu za oko 2,1 odsto - piše u dokumentu.

 

Neočekivano dobri rezultati Rusije na kraju prošle godine povezani su sa stabilnim izvozom nafte. Osim toga, zbog rasta cijena i održavanja obima trgovine, naftna i gasna industrija je ostvarila rekordan profit.

U MMF-u smatraju da će u 2023. godini doći do naglog smanjenja prihoda od poreza zbog pada cijena nafte i gasa i smanjenja obima prodaje, ali će doći do rasta BDP-a za 0,7 odsto.

Prema procjeni pomoćnika ruskog predsjednika Maksima Oreškina, rast BDP-a će na kraju tekuće godine biti između jedan i dva odsto.

Ranije je premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio da je Zapad prilikom uvođenja sankcija pokušavao da ubijedi sve da one nisu usmjerene protiv Rusa, ali sada je svima jasno da je glavni cilj bio upravo ruski narod.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 13m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 15m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 15m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    20h 51m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 1m
    0