Источни фронт, 431. дан: Артјомовск практично у рукама руских снага

30.04.2023. 12:36
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ in4s.net

У току је 431. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да је један број земаља изразио спремност да почне обуку украјинских пилота да лете на америчким ловцима Ф-16. У међувремену, наставља се гранатирање ДНР.

Артјомовск практично у рукама руских снага

- Још само 1,5 километара остало је до потпуног ослобођења Артјомовска -  саопштио је војник Оружаних снага Русије агенцији Риа новости.

Оружане снаге украјине држе још мањи број стамбених објеката.

Потребна три мјесеца за обуку

Три мјесеца су потребна за обуку украјинских пилота да користе западне ловце Ф-16, рекао је савјетник команданта украјинског Ратног ваздухопловства Јуриј Игнат телевизији "Рада".

- Раније се говорило да је пилотима за обуку потребно до шест мјесеци. Начелник авијације украјинског Ратног ваздухопловства, бригадни генерал Сергеј Голубцов рекао је да је за савладавање западних ловаца потребно упола мање. Само треба добро да научите енглески и пракса. Да бисте добро летјели и обављали задатке, потребно вам је практично искуство - рекао је Игнат.

Претходно је украјински премијер Денис Шмигаљ рекао да Кијев очекује да у блиској будућности добије борбене авионе са Запада, док ће украјинским пилотима бити потребно најмање шест мјесеци да науче како да их користе.

Науседа: Украјина не може ући у НАТО прије окончања сукоба

Украјина не може да уђе у НАТО прије окончања оружаног сукоба на својој територији, изјавио је предсједник Литваније Гитанас Науседа.

- То би било превише компликовано. Свјесни смо тога, и сами Украјинци знају то. Морамо прећи у практичну фазу, одредити фазе и формуле како да поступимо када се (сукоб)... заврши - рекао је он у интервјуу италијанском листу "Република".

Предсједник Литваније је изразио наду да ће предстојећи самит НАТО-а у Литванији помоћи у изради мапе пута за улазак Кијева у алијансу.

- Искрен да будем, за Виљнус ће то бити најтежа тачка. Литванија инсистира на амбициозној агенди, али неке земље још увек оклијевају да дају јасне сигнале Зеленском у том погледу - рекао је Науседа.

Зеленски о Русији: Не можемо да је прогутамо - удавићемо се

Предсједник Украјине Владимир Зеленски упоредио је сукоб са Русијом са колачем који треба „подијелити“ на комаде.

- Сукоб са Руском Федерацијом је као колач: не можемо га појести – удавићемо се. То је велика држава, велика по територији - рекао је он у интервјуу украјинским медијима.

Зеленски тврди да је „тешко прогутати невољу, мора се подијелити на делове“.

Западни политичари стално говоре о томе како Украјина мора да побиједи Русију на бојном пољу и све више упумпавају оружје у кијевски режим. Кремљ одговара да војна помоћ ништа суштински неће ријешити, већ ће само продужити патње украјинског народа.

Ракетирана привремена база страних плаћеника

Руске снаге су ракетирале привремену базу страних плаћеника у граду Константиновка у Доњецкој Народној Републици (ДНР), саопштио је Вадим Астафјев, портпарол групе "Југ".

Према његовим ријечима, авијација Јужног војног округа напала је локацију батаљона 54. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Верхњекаменску (ДНР). Том приликом, уништено је складиште муниције и ликвидирано до 20 украјинских војника.

Подршка Велике Британије

Министарство одбране Велике Британије објавило је информацију о оружју које ће бити купљено за украјинске оружане снаге у оквиру Фонда за подршку Украјини. Они ће набавити ракете домета од 100 до 300 км, наводи се на сајту министарства 14. марта.

Поред ракета дугог домета, Фонд за подршку Украјини ће купити системе ПВО, извиђачке системе, беспилотне летјелице, муницију, инжењерску опрему и тегљаче тенкова. Укупна цијена наоружања које је планирано за куповину је 520 милиона фунти. Тачни датуми испоруке нису познати.

Према писању листа Дејли мејл, залихе британске војске су исцрпљене због пружања војне помоћи Украјини. Дефицит залиха се процјењује на 2,3 милијарде фунти (2,8 милијарди долара) у односу на прошлу годину.

Уништен командни пункт украјинских трупа

Руски артиљерци су уништили командни пункт украјинских трупа код Херсона, контролни пункт за беспилотне летјелице, као и складиште муниције и опреме 124. бригаде територијалне одбране Украјине, рекао је за Спутњик Алексеј Руљев, шеф прес-центра групе Дњепар.

Према ријечима саговорника агенције, губици Оружаних снага Украјине у људству износили су око 30 људи, а у опреми – више од десет борбених оклопних возила и возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 24m
    0
  • Слани мафини
    13h 45m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 40m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 34m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 3m
    3