Istočni front, 431. dan: Artjomovsk praktično u rukama ruskih snaga

30.04.2023. 12:36
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ in4s.net

U toku je 431. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan broj zemalja izrazio spremnost da počne obuku ukrajinskih pilota da lete na američkim lovcima F-16. U međuvremenu, nastavlja se granatiranje DNR.

Artjomovsk praktično u rukama ruskih snaga

- Još samo 1,5 kilometara ostalo je do potpunog oslobođenja Artjomovska -  saopštio je vojnik Oružanih snaga Rusije agenciji Ria novosti.

Oružane snage ukrajine drže još manji broj stambenih objekata.

Potrebna tri mjeseca za obuku

Tri mjeseca su potrebna za obuku ukrajinskih pilota da koriste zapadne lovce F-16, rekao je savjetnik komandanta ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat televiziji "Rada".

- Ranije se govorilo da je pilotima za obuku potrebno do šest mjeseci. Načelnik avijacije ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, brigadni general Sergej Golubcov rekao je da je za savladavanje zapadnih lovaca potrebno upola manje. Samo treba dobro da naučite engleski i praksa. Da biste dobro letjeli i obavljali zadatke, potrebno vam je praktično iskustvo - rekao je Ignat.

Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao da Kijev očekuje da u bliskoj budućnosti dobije borbene avione sa Zapada, dok će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest mjeseci da nauče kako da ih koriste.

Nauseda: Ukrajina ne može ući u NATO prije okončanja sukoba

Ukrajina ne može da uđe u NATO prije okončanja oružanog sukoba na svojoj teritoriji, izjavio je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda.

- To bi bilo previše komplikovano. Svjesni smo toga, i sami Ukrajinci znaju to. Moramo preći u praktičnu fazu, odrediti faze i formule kako da postupimo kada se (sukob)... završi - rekao je on u intervjuu italijanskom listu "Republika".

Predsjednik Litvanije je izrazio nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji pomoći u izradi mape puta za ulazak Kijeva u alijansu.

- Iskren da budem, za Viljnus će to biti najteža tačka. Litvanija insistira na ambicioznoj agendi, ali neke zemlje još uvek oklijevaju da daju jasne signale Zelenskom u tom pogledu - rekao je Nauseda.

Zelenski o Rusiji: Ne možemo da je progutamo - udavićemo se

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uporedio je sukob sa Rusijom sa kolačem koji treba „podijeliti“ na komade.

- Sukob sa Ruskom Federacijom je kao kolač: ne možemo ga pojesti – udavićemo se. To je velika država, velika po teritoriji - rekao je on u intervjuu ukrajinskim medijima.

Zelenski tvrdi da je „teško progutati nevolju, mora se podijeliti na delove“.

Zapadni političari stalno govore o tome kako Ukrajina mora da pobijedi Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim. Kremlj odgovara da vojna pomoć ništa suštinski neće riješiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.

Raketirana privremena baza stranih plaćenika

Ruske snage su raketirale privremenu bazu stranih plaćenika u gradu Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Vadim Astafjev, portparol grupe "Jug".

Prema njegovim riječima, avijacija Južnog vojnog okruga napala je lokaciju bataljona 54. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamensku (DNR). Tom prilikom, uništeno je skladište municije i likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika.

Podrška Velike Britanije

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je informaciju o oružju koje će biti kupljeno za ukrajinske oružane snage u okviru Fonda za podršku Ukrajini. Oni će nabaviti rakete dometa od 100 do 300 km, navodi se na sajtu ministarstva 14. marta.

Pored raketa dugog dometa, Fond za podršku Ukrajini će kupiti sisteme PVO, izviđačke sisteme, bespilotne letjelice, municiju, inženjersku opremu i tegljače tenkova. Ukupna cijena naoružanja koje je planirano za kupovinu je 520 miliona funti. Tačni datumi isporuke nisu poznati.

Prema pisanju lista Dejli mejl, zalihe britanske vojske su iscrpljene zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini. Deficit zaliha se procjenjuje na 2,3 milijarde funti (2,8 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu.

Uništen komandni punkt ukrajinskih trupa

Ruski artiljerci su uništili komandni punkt ukrajinskih trupa kod Hersona, kontrolni punkt za bespilotne letjelice, kao i skladište municije i opreme 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine, rekao je za Sputnjik Aleksej Ruljev, šef pres-centra grupe Dnjepar.

Prema riječima sagovornika agencije, gubici Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu iznosili su oko 30 ljudi, a u opremi – više od deset borbenih oklopnih vozila i vozila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 14m
    0
  • Slani mafini
    16h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 53m
    3