Источни фронт, 432 дан: Руски артиљерци активни у подручју Маринке и Авдејевке у ДНР

01.05.2023. 15:48
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 432. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Током ноћи експлозије су одјекнуле у Кијеву и неколико других градова и региона Украјине. Руски артиљерци су активни у подручју Маринке и Авдејевке у ДНР.

Локомотива теретног воза искочила је из шина у Брјанској области, на граници са Украјином, након што је активирана експлозивна направа на шинама, написао је губернатор региона Александар Богомаз на свом Телеграм каналу. Нико није повријеђен.

Како се наводи, теретни воз је превозио гориво и грађевински материјал.

Командант украјинских копнених снага Александар Сирски: „Интензивне борбе се настављају у правцу Бахмута. Непријатељ је извео бројне нападе, покушавајући да пробије одбрану наших положаја у неколико праваца… Ситуација је прилично компликована“.

Руски артиљерци извели су напад на положаје украјинских снага у Александар-Калиновски, Маринки и Авдејевки у ДНР, рекао је за Спутњик Вадим Астафјев, портпарол групе Југ.

Експлозије су одјекнуле у Кијеву и неколико других градова и региона Украјине након што је у понедјељак увече широм земље објављено упозорење о ваздушном нападу.

Украјинско издање „Огледало недјеље“ пише о експлозијама у Херсону, који контролишу Оружане снаге Украјине, Сумској области и Павлограду. Такође, украјинска телевизија ТСН преноси да су експлозије одјекнуле и у Кијеву, Кијевској области и у Дњепропетровску.

У Павлограду у Дњепропетровској области Украјине оштећено је индустријско предузеће, тамо је пожар већ угашен, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергеј Лисак.

Кијев, међутим, по обичају, саопштио је да је 15 од 18 ракета оборено.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 30. априла на 1. мај 2023.

Оружане снаге РФ су у ноћним сатима напале циљеве на територији Украјине: локални становници су пријавили звукове експлозија у областима Кијева, Дњепропетровска, Хмељницког и Харкова.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Николајевки, Галагановки и Леоновки, Черниговска област, као и у Прогресу, Дружби и Бачевску у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Красној Зари, Ветерини и Стрелечји.

На Бахмутском (Артјомовском) правцу руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Красном и Константиновки.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Авдијевки, Тоњенку и Северном.

Заузврат, украјинске формације су из топовске артиљерије гађале стамбене зграде и цивилне објекте у Михајловци, Доњецку, Горловки и Макејевки.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Угледару, Времјевку и Золотаја Нива.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске положаје у Новоандрејевци, Гуљајпољу и Малој Токмачки.

У Дњепропетровској области руске трупе су извршиле прецизне ударе на складиште АФУ у Павлограду: детонирала је муниција и дошло је до великог пожара на објекту.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске концентрације у Херсону, Белозерки и Кизомису.

Украјинске формације су ноћу напале стамбене зграде у Новој Каховки.

Кадиров: Формираћу сопствену војску за заштиту потлачених народа

Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је да размишља о стварању војске која би штитила интересе потлачених народа, рекао је новинарима током презентације наоружања на Руском универзитету специјалних снага.

- У посљедње вријеме много размишљам о формирању снажне војске која би могла да се премјешта у различите државе и да штити народе које данас уништавају и убијају земље, они који намећу своју демократију - истакао је чеченски лидер.

Он је изјавио да ће ову војску чинити искључиво патриоте који су спремни да дају своје животе за увођење реда.

- Ово је веома тежак пут, али ми томе тежимо и идемо напред - додао је Кадиров.

Кадиров је раније говорио о својој намјери да након завршетка рада у државној служби формира приватну војну компанију.

Турска саопштила због чега је купила систем С-400

Турска не намјерава да користи противваздушне ракетне системе С-400, набављене од Русије за агресивна дејства, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.

- Ово је одбрамбени систем и никоме није пријетња. Неће представљати пријетњу док Турска не буде нападнута - рекао је министар.

Акар је подсјетио да је Турска купила С-400 од Русије након што су САД одбиле да продају своје „патриот“ Турској. Шеф турског министарства одбране је истакао да је земља спремна да купи „патриот“, ако САД промијене став. Сада, према његовим ријечима, Турска разматра могућност куповине друге партије С-400, пренио је Спутњик.

Русија и Турска су 2017. године потписале први уговор за испоруку батерије С-400 у износу од 2,5 милијарди долара са опцијом куповине још једног комплета. Испоруке прве батерије турској страни извршене су у лето и јесен 2019. године.

Алексеј Варламов: Будућност Русије је „царски пут“

Русија је, усљед свог географског положаја и историје, предодређена да буде земља са много вектора и да буде отворена и према Западу и према Истоку и на крају ће изабрати тај „царски пут“, каже за Спутњик писац Алексеј Варламов, објашњавајући своје виђење мјеста Русије у свјетлу геополитичких потреса.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 25m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 42m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 25m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 29m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 46m
    0