Istočni front, 432 dan: Ruski artiljerci aktivni u području Marinke i Avdejevke u DNR

01.05.2023. 15:48
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 432. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom noći eksplozije su odjeknule u Kijevu i nekoliko drugih gradova i regiona Ukrajine. Ruski artiljerci su aktivni u području Marinke i Avdejevke u DNR.

Lokomotiva teretnog voza iskočila je iz šina u Brjanskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom, nakon što je aktivirana eksplozivna naprava na šinama, napisao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu. Niko nije povrijeđen.

Kako se navodi, teretni voz je prevozio gorivo i građevinski materijal.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski: „Intenzivne borbe se nastavljaju u pravcu Bahmuta. Neprijatelj je izveo brojne napade, pokušavajući da probije odbranu naših položaja u nekoliko pravaca… Situacija je prilično komplikovana“.

Ruski artiljerci izveli su napad na položaje ukrajinskih snaga u Aleksandar-Kalinovski, Marinki i Avdejevki u DNR, rekao je za Sputnjik Vadim Astafjev, portparol grupe Jug.

Eksplozije su odjeknule u Kijevu i nekoliko drugih gradova i regiona Ukrajine nakon što je u ponedjeljak uveče širom zemlje objavljeno upozorenje o vazdušnom napadu.

Ukrajinsko izdanje „Ogledalo nedjelje“ piše o eksplozijama u Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, Sumskoj oblasti i Pavlogradu. Takođe, ukrajinska televizija TSN prenosi da su eksplozije odjeknule i u Kijevu, Kijevskoj oblasti i u Dnjepropetrovsku.

U Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine oštećeno je industrijsko preduzeće, tamo je požar već ugašen, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Lisak.

Kijev, međutim, po običaju, saopštio je da je 15 od 18 raketa oboreno.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 30. aprila na 1. maj 2023.

Oružane snage RF su u noćnim satima napale ciljeve na teritoriji Ukrajine: lokalni stanovnici su prijavili zvukove eksplozija u oblastima Kijeva, Dnjepropetrovska, Hmeljnickog i Harkova.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki, Galaganovki i Leonovki, Černigovska oblast, kao i u Progresu, Družbi i Bačevsku u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Krasnoj Zari, Veterini i Strelečji.

Na Bahmutskom (Artjomovskom) pravcu ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Krasnom i Konstantinovki.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Avdijevki, Tonjenku i Severnom.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su iz topovske artiljerije gađale stambene zgrade i civilne objekte u Mihajlovci, Donjecku, Gorlovki i Makejevki.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Ugledaru, Vremjevku i Zolotaja Niva.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske položaje u Novoandrejevci, Guljajpolju i Maloj Tokmački.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruske trupe su izvršile precizne udare na skladište AFU u Pavlogradu: detonirala je municija i došlo je do velikog požara na objektu.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u Hersonu, Belozerki i Kizomisu.

Ukrajinske formacije su noću napale stambene zgrade u Novoj Kahovki.

Kadirov: Formiraću sopstvenu vojsku za zaštitu potlačenih naroda

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da razmišlja o stvaranju vojske koja bi štitila interese potlačenih naroda, rekao je novinarima tokom prezentacije naoružanja na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga.

- U posljednje vrijeme mnogo razmišljam o formiranju snažne vojske koja bi mogla da se premješta u različite države i da štiti narode koje danas uništavaju i ubijaju zemlje, oni koji nameću svoju demokratiju - istakao je čečenski lider.

On je izjavio da će ovu vojsku činiti isključivo patriote koji su spremni da daju svoje živote za uvođenje reda.

- Ovo je veoma težak put, ali mi tome težimo i idemo napred - dodao je Kadirov.

Kadirov je ranije govorio o svojoj namjeri da nakon završetka rada u državnoj službi formira privatnu vojnu kompaniju.

Turska saopštila zbog čega je kupila sistem S-400

Turska ne namjerava da koristi protivvazdušne raketne sisteme S-400, nabavljene od Rusije za agresivna dejstva, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

- Ovo je odbrambeni sistem i nikome nije prijetnja. Neće predstavljati prijetnju dok Turska ne bude napadnuta - rekao je ministar.

Akar je podsjetio da je Turska kupila S-400 od Rusije nakon što su SAD odbile da prodaju svoje „patriot“ Turskoj. Šef turskog ministarstva odbrane je istakao da je zemlja spremna da kupi „patriot“, ako SAD promijene stav. Sada, prema njegovim riječima, Turska razmatra mogućnost kupovine druge partije S-400, prenio je Sputnjik.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za isporuku baterije S-400 u iznosu od 2,5 milijardi dolara sa opcijom kupovine još jednog kompleta. Isporuke prve baterije turskoj strani izvršene su u leto i jesen 2019. godine.

Aleksej Varlamov: Budućnost Rusije je „carski put“

Rusija je, usljed svog geografskog položaja i istorije, predodređena da bude zemlja sa mnogo vektora i da bude otvorena i prema Zapadu i prema Istoku i na kraju će izabrati taj „carski put“, kaže za Sputnjik pisac Aleksej Varlamov, objašnjavajući svoje viđenje mjesta Rusije u svjetlu geopolitičkih potresa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 22m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 24m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 24m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    21h 0m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 10m
    0