Источни фронт, 433. дан: Погођене привремене базе украјинских снага за специјалне операције

02.05.2023. 14:02
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ in4s.net

У току је 433. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска авијација извела је напад на осам упоришта украјинских снага у подручју Красног Лимана. Код Соледара погођена је база украјинских снага за специјалне операције.

Диверзанти све чешће продиру у Бјелорусију

Диверзанти све чешће продиру у Бјелорусију, рекао је предсједник земље Александар Лукашенко на састанку са шефовима агенција за безбједност.

- Нисмо могли да одложимо овај састанак: ситуација нас приморава да одговоримо на ситуацију која се развија. Због тога је наложено Влади, безбједносном сектору да припреме озбиљне мјере на граници како би спријечили улазак разних врста диверзаната на територију Бјелорусије - рекао је Лукашенко.

Он је напоменуо да је ситуација око Белорусије и даље комплексна, војни потенцијал НАТО-а се увећава у близини земље, провокације се дешавају на граници.

Марочко: Јединице Оружаних снага Украјине почеле да користе топове совјетског калибра 152 мм

Јединице Оружаних снага Украјине у исто вријеме су почеле на неколико сектора фронта у зони специјалне војне операције да користе топове совјетског калибра 152 мм, умјесто 155-метарске артиљерије НАТО, саопштио је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- У зони одговорности групе Југ – у подручју Купјанска, Красног Лимана и Доњецка – смањена је употреба западних топова 155 мм, док је повећана употреба совјетске артиљерије 152 мм - рекао је он, позивајући се на податке добијене од руских обавјештајних служби.

Према његовим ријечима, потпуно другачија ситуација је на херсонском и запорошком правцу.

Шолц: Њемачка ће пратити да Украјина не користи њемачко оружје које јој је испоручено за нападе на руску територију

Њемачка ће пратити да Украјина не користи њемачко оружје које јој је испоручено за нападе на руску територију, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц на састанку са становницима града Бендорфа.

- И тако ће бити и убудуће... За нас је веома важно да се оружје које испоручујемо и којим Украјина може да се брани не користи за напад на руску територију - рекао је Шолц, говорећи о војној помоћи Украјини.

Он је нагласио да Њемачка никада не предузима „једностране кораке“, већ увијек дјелује у „договору са партнерима“. Канцелар је напоменуо и да политика Берлина укључује, не само подршку Кијеву, већ и спречавање ескалације сукоба између Русије и земаља НАТО-а.

Напад на осам упоришта украјинских снага

Авијација руске групе „Центар“ извела је напад на осам упоришта украјинских снага у подручју Красног Лимана, саопштио је портпарол групе Александар Савчук.

Напад је изведен на око 170 циљева. Оперативно-тактичка авијација напала је осам упоришта ектремиста.

Системи ПВО су оборили ракете типа ХИМАРС и украјински дрон.

Напади ракетне јединице групе „Југ“

Ракетна јединица групе „Југ“ извела је напад на привремене базе 24. посебне механизоване бригаде, као и Снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине у правцу Соледар-Бахмут, саопштио је портпарол групе Вадим Астафјев.

Према његовим ријечима, као резултат противбатеријске борбе, код Авдејевке уништени су ватрени положаји артиљеријских водова Оружаних снага Украјине и минобацачке посаде. Погинуло је око десет украјинских војника.

Украјинске снаге изгубиле више од 15.000 војника у априлу

Украјинске снаге током априла су изгубиле више од 15.000 војника, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- Руске оружане снаге активно дјелују дуж целе линије фронта. Упркос војној помоћи западних земаља без преседана, непријатељ трпи значајне губитке. Само у посљедњег мјесеца Украјина је изгубила више од 15.000 људи - рекао је Шојгу на састанку са високим функционерима Министарства.

Према његовим ријечима, Русија је у априлу у зони војне операције уништила осам авиона, 277 дронова, 430 тенкова и других борбених оклопних возила Украјине.

- Наши војници су уништили осам летјелица, 277 беспилотних летјелица, 430 тенкова и других борбених оклопних возила, 18 вишецијевних ракетних бацача, 225 граната пољске артиљерије и минобацача - рекао је Шојгу.

Он је додао да је руска војска већ добила довољно муниције 2023. године да изнесе ефикасне ударе на непријатељ.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 28m
    0
  • Слани мафини
    13h 49m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 44m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 38m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 7m
    3