Istočni front, 433. dan: Pogođene privremene baze ukrajinskih snaga za specijalne operacije

02.05.2023. 14:02
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ in4s.net

U toku je 433. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska avijacija izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana. Kod Soledara pogođena je baza ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Diverzanti sve češće prodiru u Bjelorusiju

Diverzanti sve češće prodiru u Bjelorusiju, rekao je predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko na sastanku sa šefovima agencija za bezbjednost.

- Nismo mogli da odložimo ovaj sastanak: situacija nas primorava da odgovorimo na situaciju koja se razvija. Zbog toga je naloženo Vladi, bezbjednosnom sektoru da pripreme ozbiljne mjere na granici kako bi spriječili ulazak raznih vrsta diverzanata na teritoriju Bjelorusije - rekao je Lukašenko.

On je napomenuo da je situacija oko Belorusije i dalje kompleksna, vojni potencijal NATO-a se uvećava u blizini zemlje, provokacije se dešavaju na granici.

Maročko: Jedinice Oružanih snaga Ukrajine počele da koriste topove sovjetskog kalibra 152 mm

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u isto vrijeme su počele na nekoliko sektora fronta u zoni specijalne vojne operacije da koriste topove sovjetskog kalibra 152 mm, umjesto 155-metarske artiljerije NATO, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- U zoni odgovornosti grupe Jug – u području Kupjanska, Krasnog Limana i Donjecka – smanjena je upotreba zapadnih topova 155 mm, dok je povećana upotreba sovjetske artiljerije 152 mm - rekao je on, pozivajući se na podatke dobijene od ruskih obavještajnih službi.

Prema njegovim riječima, potpuno drugačija situacija je na hersonskom i zaporoškom pravcu.

Šolc: Njemačka će pratiti da Ukrajina ne koristi njemačko oružje koje joj je isporučeno za napade na rusku teritoriju

Njemačka će pratiti da Ukrajina ne koristi njemačko oružje koje joj je isporučeno za napade na rusku teritoriju, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc na sastanku sa stanovnicima grada Bendorfa.

- I tako će biti i ubuduće... Za nas je veoma važno da se oružje koje isporučujemo i kojim Ukrajina može da se brani ne koristi za napad na rusku teritoriju - rekao je Šolc, govoreći o vojnoj pomoći Ukrajini.

On je naglasio da Njemačka nikada ne preduzima „jednostrane korake“, već uvijek djeluje u „dogovoru sa partnerima“. Kancelar je napomenuo i da politika Berlina uključuje, ne samo podršku Kijevu, već i sprečavanje eskalacije sukoba između Rusije i zemalja NATO-a.

Napad na osam uporišta ukrajinskih snaga

Avijacija ruske grupe „Centar“ izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana, saopštio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

Napad je izveden na oko 170 ciljeva. Operativno-taktička avijacija napala je osam uporišta ektremista.

Sistemi PVO su oborili rakete tipa HIMARS i ukrajinski dron.

Napadi raketne jedinice grupe „Jug“

Raketna jedinica grupe „Jug“ izvela je napad na privremene baze 24. posebne mehanizovane brigade, kao i Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Bahmut, saopštio je portparol grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim riječima, kao rezultat protivbaterijske borbe, kod Avdejevke uništeni su vatreni položaji artiljerijskih vodova Oružanih snaga Ukrajine i minobacačke posade. Poginulo je oko deset ukrajinskih vojnika.

Ukrajinske snage izgubile više od 15.000 vojnika u aprilu

Ukrajinske snage tokom aprila su izgubile više od 15.000 vojnika, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Ruske oružane snage aktivno djeluju duž cele linije fronta. Uprkos vojnoj pomoći zapadnih zemalja bez presedana, neprijatelj trpi značajne gubitke. Samo u posljednjeg mjeseca Ukrajina je izgubila više od 15.000 ljudi - rekao je Šojgu na sastanku sa visokim funkcionerima Ministarstva.

Prema njegovim riječima, Rusija je u aprilu u zoni vojne operacije uništila osam aviona, 277 dronova, 430 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila Ukrajine.

- Naši vojnici su uništili osam letjelica, 277 bespilotnih letjelica, 430 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 18 višecijevnih raketnih bacača, 225 granata poljske artiljerije i minobacača - rekao je Šojgu.

On je dodao da je ruska vojska već dobila dovoljno municije 2023. godine da iznese efikasne udare na neprijatelj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 6m
    0
  • Slani mafini
    16h 27m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 22m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 16m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 45m
    3