Источни фронт, 434. дан: Нанијет пораз јединицама украјинских снага у подручју ЛНР и Харковској области

03.05.2023. 17:40
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 434. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Британска Влада не планира да испоручи хеликоптере типа Апачи Украјини. Састанак о продужењу споразума о житу може бити одржан 5. маја. Експлозије су одјекнуле у више региона Украјине. У Кијеву је објављена ваздушна опасност.

Финска не може да преда Украјини ловце „хорнет“ наредних година

Финска не може да преда Украјини ловце „хорнет“ наредних година, све док не добије нове авионе Ф-35, изјавио је предсједник Финске Саули Нинисте, након састанка са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

- Јасно је да се географски положај Финске веома разликује од других европских земаља. Не можемо да одустанемо од ‘хорнета’ док не добијемо нове ловце. И, нажалост, тада ће ‘хорнет’ практично постати ствар прошлости - рекао је Нинисте.

„Амерички инструктори ће руководити контраофанзивом украјинских снага“

Савјетник лидера ДНР Јан Гагин сматра да ће амерички инструктори руководити контраофанзивом украјинских снага.

- Што се тиче изјаве америчког државног секретара Блинкена о томе да САД не знају када ће Украјинци напасти и да их о томе не обавјештавају, то је потпуна глупост, јер Украјина нема субјективитет и ниједан командант у украјинској војсци је нема. То се може рећи и за Зеленског. Ја сам увјерен да ће управо амерички инструктори и официри руководити том офанзивом - рекао је Гагин за ТВ „Русија 1“.

Такође, сматра да је један од праваца гдје би могао да почне напад ─ Артјомовск, где су концентрисане значајне противничке снаге.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- ПВО Русије пресрела је у зони специјалне војне операције навођену авионску бомбу ЈДАМ америчке производње, четири пројектила испаљена из система „хајмарс“ и 16 дронова.

- У подручју насељеног мјеста Прогрес у Сумској области уништено је складиште муниције Оружаних снага Украјине.

- У правцу Доњецка украјинске снаге су изгубиле преко 385 војника и плаћеника, један тенк, четири оклопна возила, хаубице Д-20 и Д-30.

- Јуришни одреди воде борбе у западном дијелу Артјомовска.

- У правцу Херсона за дан је ликвидирано до 40 украјинских војника, три возила, хаубица „гиацинт-Б“ и самоходна хаубица „акација“.

- У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу украјинске снаге су изгубиле преко 70 војника. У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 50 украјинских војника.

- У правцу Купјанска противник је изгубио до 40 украјинских војника, два оклопна возила, три војна возила, као и хаубицу Д-30.

- Нанијет је пораз јединицама украјинских снага у подручју Стељмаховке у ЛНР и Каменке у Харковској области.

Још 1,5 милијарди евра за производњу муниције за Украјину

Европска комисија ће издвојити још 1,5 милијарди евра за производњу муниције за Украјину, наводи се у саопштењу ЕК.

- Заједно са државама-чланицама купићемо још муниције за Украјину – за то издвајамо додатних милијарду евра - наводи се у саопштењу Урсуле фон дер Лајен, шефице извршног тијела ЕУ.

Брисел планира да потроши још 500 милиона на проширење производних погона у Европи.

Уништене резерве 110. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине

Авијација групе „Југ”, Оружаних снага Русије уништила је у подручју Авдејевке резерве 110. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, рекао је портпарол групе Вадим Астафјев.

Поред тога, као резултат контрабатеријске борбе, артиљерија групе на Маринском правцу уништила је непријатељску артиљеријску посаду и хаубицу 120 мм Д-30.

Састанак делегација Турске, Русије и Украјине 5. маја

Састанак делегација Турске, Русије и Украјине на којем ће се разговарати о "споразуму о житу" заказан је за 5. мај у Истанбулу, рекао је турски министар одбране Хулуси Акар.

- Замјеници министара одбране Турске, Украјине и Русије планирају да се састану у Истанбулу у петак, 5. маја. Током састанка ће се разговарати о неким питањима, посебно о иницијативи за жито. Надамо се да ће споразум о житу бити продужен јер је "веома важан за мир и стабилност у региону, као и за сиромашне земље. У том контексту можемо рећи да су стране наклоњене продужењу овог периода. Наша жеља је да продужимо ову иницијативу без икаквих проблема - рекао је Акар, преноси прес-служба министарства.

Руско Министарство спољних послова, коментаришући саопштење турске стране, саопштило је да то питање још увијек није договорено.

Запаљено нафтно складиште

Нафтно складиште у селу Волна, у Краснодарском крају Русије запалило се у сриједу рано ујутро. Ватра је захватила 1200 квадратних метара. Ватрогасци су на лицу мјеста.

Према прелиминарним информацијама, узрок пожара могао би бити пад дрона.

Британска Влада не планира да испоручи хеликоптере типа Апачи Украјини

Прес служба британског парламента објавила је одговор замјенице министра одбране Краљевине Анабел Голди у вези са могућим испорукама Украјини хеликоптера АХ-64 Апач.

- У овом тренутку, британска Влада не планира да испоручи хеликоптере типа Апачи Украјини - одговорила је Голди.

Претходно су британски медији пренијели да званични Лондон разматра пребацивање четири војна хеликоптера типа Апач у Кијев.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 13m
    0
  • Слани мафини
    13h 34m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 23m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 52m
    0