Istočni front, 434. dan: Nanijet poraz jedinicama ukrajinskih snaga u području LNR i Harkovskoj oblasti

03.05.2023. 17:40
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 434. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Britanska Vlada ne planira da isporuči helikoptere tipa Apači Ukrajini. Sastanak o produženju sporazuma o žitu može biti održan 5. maja. Eksplozije su odjeknule u više regiona Ukrajine. U Kijevu je objavljena vazdušna opasnost.

Finska ne može da preda Ukrajini lovce „hornet“ narednih godina

Finska ne može da preda Ukrajini lovce „hornet“ narednih godina, sve dok ne dobije nove avione F-35, izjavio je predsjednik Finske Sauli Niniste, nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

- Jasno je da se geografski položaj Finske veoma razlikuje od drugih evropskih zemalja. Ne možemo da odustanemo od ‘horneta’ dok ne dobijemo nove lovce. I, nažalost, tada će ‘hornet’ praktično postati stvar prošlosti - rekao je Niniste.

„Američki instruktori će rukovoditi kontraofanzivom ukrajinskih snaga“

Savjetnik lidera DNR Jan Gagin smatra da će američki instruktori rukovoditi kontraofanzivom ukrajinskih snaga.

- Što se tiče izjave američkog državnog sekretara Blinkena o tome da SAD ne znaju kada će Ukrajinci napasti i da ih o tome ne obavještavaju, to je potpuna glupost, jer Ukrajina nema subjektivitet i nijedan komandant u ukrajinskoj vojsci je nema. To se može reći i za Zelenskog. Ja sam uvjeren da će upravo američki instruktori i oficiri rukovoditi tom ofanzivom - rekao je Gagin za TV „Rusija 1“.

Takođe, smatra da je jedan od pravaca gdje bi mogao da počne napad ─ Artjomovsk, gde su koncentrisane značajne protivničke snage.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- PVO Rusije presrela je u zoni specijalne vojne operacije navođenu avionsku bombu JDAM američke proizvodnje, četiri projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i 16 dronova.

- U području naseljenog mjesta Progres u Sumskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.

- U pravcu Donjecka ukrajinske snage su izgubile preko 385 vojnika i plaćenika, jedan tenk, četiri oklopna vozila, haubice D-20 i D-30.

- Jurišni odredi vode borbe u zapadnom dijelu Artjomovska.

- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, tri vozila, haubica „giacint-B“ i samohodna haubica „akacija“.

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 70 vojnika. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Kupjanska protivnik je izgubio do 40 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, tri vojna vozila, kao i haubicu D-30.

- Nanijet je poraz jedinicama ukrajinskih snaga u području Steljmahovke u LNR i Kamenke u Harkovskoj oblasti.

Još 1,5 milijardi evra za proizvodnju municije za Ukrajinu

Evropska komisija će izdvojiti još 1,5 milijardi evra za proizvodnju municije za Ukrajinu, navodi se u saopštenju EK.

- Zajedno sa državama-članicama kupićemo još municije za Ukrajinu – za to izdvajamo dodatnih milijardu evra - navodi se u saopštenju Ursule fon der Lajen, šefice izvršnog tijela EU.

Brisel planira da potroši još 500 miliona na proširenje proizvodnih pogona u Evropi.

Uništene rezerve 110. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine

Avijacija grupe „Jug”, Oružanih snaga Rusije uništila je u području Avdejevke rezerve 110. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je portparol grupe Vadim Astafjev.

Pored toga, kao rezultat kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe na Marinskom pravcu uništila je neprijateljsku artiljerijsku posadu i haubicu 120 mm D-30.

Sastanak delegacija Turske, Rusije i Ukrajine 5. maja

Sastanak delegacija Turske, Rusije i Ukrajine na kojem će se razgovarati o "sporazumu o žitu" zakazan je za 5. maj u Istanbulu, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

- Zamjenici ministara odbrane Turske, Ukrajine i Rusije planiraju da se sastanu u Istanbulu u petak, 5. maja. Tokom sastanka će se razgovarati o nekim pitanjima, posebno o inicijativi za žito. Nadamo se da će sporazum o žitu biti produžen jer je "veoma važan za mir i stabilnost u regionu, kao i za siromašne zemlje. U tom kontekstu možemo reći da su strane naklonjene produženju ovog perioda. Naša želja je da produžimo ovu inicijativu bez ikakvih problema - rekao je Akar, prenosi pres-služba ministarstva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući saopštenje turske strane, saopštilo je da to pitanje još uvijek nije dogovoreno.

Zapaljeno naftno skladište

Naftno skladište u selu Volna, u Krasnodarskom kraju Rusije zapalilo se u srijedu rano ujutro. Vatra je zahvatila 1200 kvadratnih metara. Vatrogasci su na licu mjesta.

Prema preliminarnim informacijama, uzrok požara mogao bi biti pad drona.

Britanska Vlada ne planira da isporuči helikoptere tipa Apači Ukrajini

Pres služba britanskog parlamenta objavila je odgovor zamjenice ministra odbrane Kraljevine Anabel Goldi u vezi sa mogućim isporukama Ukrajini helikoptera AH-64 Apač.

- U ovom trenutku, britanska Vlada ne planira da isporuči helikoptere tipa Apači Ukrajini - odgovorila je Goldi.

Prethodno su britanski mediji prenijeli da zvanični London razmatra prebacivanje četiri vojna helikoptera tipa Apač u Kijev.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 29m
    0
  • Slani mafini
    16h 50m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 45m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 39m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 8m
    3