Источни фронт, 436. дан: Уништена украјинска артиљерија код Авдејевке

05.05.2023. 14:00
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 436. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска наставља да спроводи ракетне нападе по положајима украјинске војске и на кључне инфраструктурне објекте широм Украјине. Главне битке и даље се воде код Артјомовска, а руске снаге заузеле су још два кварта тог града.

Најновије информације из брифинга Министарства одбране Русије:

- У правцу Купјанска је за 24 сата ликвидирано 95 украјинских војника, уништен је топ „акација“, као и један артиљеријски систем М777 америчке производње;

- У рејону насеља Јар је срушен мост помоћу кога су Оружане снаге Украјине покушале да пребаце муницију и резервисте у Артјомовск;

- За 24 сата је у правцу Красног Лимана ликвидирано око 65 украјинских војника, уништено је оклопно возило и друга техника;

- Уништено је складиште наоружања 127. бригаде територијалне одбране у насељу Огурцово у Харковској области;

- Спријечене су акције три украјинске диверзионо-обавештајне групе у насељима Сињковка, Тимковка и Берестово у Харковској области;

- У рејону Краматорска и Авдејевке у Доњецкој Народној Републици је уништено складиште наоружања бригаде украјинске војске;

- Непријатељ је изгубио више од 90 војника, тенк, хаубицу Д-30, систем М777 америчке производње у правцу јужног Доњецка и Запорожја;

- У правцу Херсона је за 24 сата ликвидирано око 80 украјинских војника, уништено је 15 оклопних возила и друге технике;

- ПВО средства су у рејону насеља Золотаја балка и Тјагинка у Херсонској области оборила два авиона Су-25 украјинске војске;

- Јуришни одреди настављају акције на западу Артјомовска уз подршку Ваздушно-десантних јединица, гдје је ликвидирано око 300 украјинских војника и плаћеника.

Осам украјинских региона остало без струје

Дио Кијевске области као и још седам украјинских региона остали су без струје након артиљеријских напада, саопштило је Министарство енергетике Украјине.

Како се прецизира, поред Кијевске области, реч је о Сумској, Черњиговској, Харковској области, затим о дијеловима Запорошке, Доњецке и Херсонске области које су под контролом украјинске војске.

Уништена украјинска артиљерија код Авдејевке

Руска војска је у близини Авдејевке уништила положај украјинске артиљеријске батерије.

На објављеном снимку се види се како руски артиљеријци испаљују гранату, затим коригују нишан након што је дрон послао прецизне координате, а затим исапљују још један хитац након чега се види бијели дим што говори да је пројектил погодио мету.

Данска и Њемачка испоручују Украјини 80 тенкова

Данска ће заједно са Њемачком испоручити Украјини 80 тенкова „леопард 1“, изјавио је вршилац дужности данског министра одбране Троелс Лунд Поулсен.

- Прва испорука биће поприлично велика, испоручићемо 80 тенкова `леопард 1`. То је значајан број - рекао је он.

Иначе, дански медији тврде да ће испорука тенкова бити реализована и спремна за коришћење до 1. јуна.

Борељ: Кина не шаље оружје Русији

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да Кина Русији не шаље наоружање које се примјењује у украјинском конфликту.

- То се није догодило, а и сама чињеница да је предсједник Кине разговарао са предсједником Украјине је добра ствар. Ми смо заинтересовани да не гурнемо Кину на страну Русије - рекао је он.

Борељ је додао и да једина земља која може да изврши огроман утицај на Русију тренутно је Кина, док је кинески мировни план за Украјину окарактерисао као „списак благих намјера“.

- Једини прави мировни план може се сматрати приједлог Владимира Зеленског, међутим, Русија га сигурно неће прихватити - закључио је Борељ.

Лондон признао: Одређена количина оружја се препродаје

Замјеник министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи признао је да одређена количина британског наоружања које се шаље Украјини завршава у трећим земљама.

- Утврдили смо поуздане процедуре да наоружање и муниција које се шаље путем Међуанродног донаторског координационог центра стигне украјинској војсци. Упркос разним наводима, случајеви да украјинска војска преусмјери одређено наоружање са линије фронта веома су ријетки - наводи се у одговору Хипија на питање посланика Кенија Макаскила из шкотске партије „Алба“ да званични Лондон објасни зашто се поједино британско оружје, које је намјењено украјинској војсци, препродаје трећим земљама.

Овај одговор замјеника британског министра објављен је на сајту парламента Велике Британије.

Ваздушна опасност у три украјинска региона

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у три украјинска региона – у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.

Такође, како се наводи, сирене су се огласиле и у делу Доњецке Народне Републике коју контролише кијевска војска.

Подсјетимо, јуче су руске снаге извеле ракетне нападе на Кијев, а власти украјинске престонице тврде да толиког интензитета напада није било од почетка године.

Спријечена ротација код Купјанска

Руска војска је уништила двије украјинске диверзионо-обавештајне групе и спријечила ротацију четири јединице украјинске војске у Купјанском правцу у подручју насеља Каменка, Новомлинск, Тињковка (у Харковска области), као и у подручју Стељмаховке у Луганској Народној Републици.

Ликвидирани инструктори украјинске војске

Руска авијација је гранатирала пункт страних инструктора украјинске војске у Черниговској области, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Запад“ Сергеј Зибински.

- Оперативно-тактичка авијација гранатирала је пункт страних инструктора, наоружања и војне технике 163. посебног батаљона 119. посебне бригаде територијалне одбране у рејону насеља Лизуновка, у граду Новгороду у Северском рејону Черниговске области - рекао је он.

Према подацима Министра иностраних послова Русије, у Украјину је дошло више од 8.000 плаћеника ив више од 60 земаља. Највеће групе су дошле из Пољске, САД, Канаде, Румуније и Велике Британије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 55m
    0
  • Слани мафини
    13h 16m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 11m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 5m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 34m
    0