Istočni front, 436. dan: Uništena ukrajinska artiljerija kod Avdejevke

05.05.2023. 14:00
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 436. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska nastavlja da sprovodi raketne napade po položajima ukrajinske vojske i na ključne infrastrukturne objekte širom Ukrajine. Glavne bitke i dalje se vode kod Artjomovska, a ruske snage zauzele su još dva kvarta tog grada.

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Kupjanska je za 24 sata likvidirano 95 ukrajinskih vojnika, uništen je top „akacija“, kao i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

- U rejonu naselja Jar je srušen most pomoću koga su Oružane snage Ukrajine pokušale da prebace municiju i rezerviste u Artjomovsk;

- Za 24 sata je u pravcu Krasnog Limana likvidirano oko 65 ukrajinskih vojnika, uništeno je oklopno vozilo i druga tehnika;

- Uništeno je skladište naoružanja 127. brigade teritorijalne odbrane u naselju Ogurcovo u Harkovskoj oblasti;

- Spriječene su akcije tri ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe u naseljima Sinjkovka, Timkovka i Berestovo u Harkovskoj oblasti;

- U rejonu Kramatorska i Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici je uništeno skladište naoružanja brigade ukrajinske vojske;

- Neprijatelj je izgubio više od 90 vojnika, tenk, haubicu D-30, sistem M777 američke proizvodnje u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja;

- U pravcu Hersona je za 24 sata likvidirano oko 80 ukrajinskih vojnika, uništeno je 15 oklopnih vozila i druge tehnike;

- PVO sredstva su u rejonu naselja Zolotaja balka i Tjaginka u Hersonskoj oblasti oborila dva aviona Su-25 ukrajinske vojske;

- Jurišni odredi nastavljaju akcije na zapadu Artjomovska uz podršku Vazdušno-desantnih jedinica, gdje je likvidirano oko 300 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

Osam ukrajinskih regiona ostalo bez struje

Dio Kijevske oblasti kao i još sedam ukrajinskih regiona ostali su bez struje nakon artiljerijskih napada, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.

Kako se precizira, pored Kijevske oblasti, reč je o Sumskoj, Černjigovskoj, Harkovskoj oblasti, zatim o dijelovima Zaporoške, Donjecke i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Uništena ukrajinska artiljerija kod Avdejevke

Ruska vojska je u blizini Avdejevke uništila položaj ukrajinske artiljerijske baterije.

Na objavljenom snimku se vidi se kako ruski artiljerijci ispaljuju granatu, zatim koriguju nišan nakon što je dron poslao precizne koordinate, a zatim isapljuju još jedan hitac nakon čega se vidi bijeli dim što govori da je projektil pogodio metu.

Danska i Njemačka isporučuju Ukrajini 80 tenkova

Danska će zajedno sa Njemačkom isporučiti Ukrajini 80 tenkova „leopard 1“, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

- Prva isporuka biće poprilično velika, isporučićemo 80 tenkova `leopard 1`. To je značajan broj - rekao je on.

Inače, danski mediji tvrde da će isporuka tenkova biti realizovana i spremna za korišćenje do 1. juna.

Borelj: Kina ne šalje oružje Rusiji

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Kina Rusiji ne šalje naoružanje koje se primjenjuje u ukrajinskom konfliktu.

- To se nije dogodilo, a i sama činjenica da je predsjednik Kine razgovarao sa predsjednikom Ukrajine je dobra stvar. Mi smo zainteresovani da ne gurnemo Kinu na stranu Rusije - rekao je on.

Borelj je dodao i da jedina zemlja koja može da izvrši ogroman uticaj na Rusiju trenutno je Kina, dok je kineski mirovni plan za Ukrajinu okarakterisao kao „spisak blagih namjera“.

- Jedini pravi mirovni plan može se smatrati prijedlog Vladimira Zelenskog, međutim, Rusija ga sigurno neće prihvatiti - zaključio je Borelj.

London priznao: Određena količina oružja se preprodaje

Zamjenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi priznao je da određena količina britanskog naoružanja koje se šalje Ukrajini završava u trećim zemljama.

- Utvrdili smo pouzdane procedure da naoružanje i municija koje se šalje putem Međuanrodnog donatorskog koordinacionog centra stigne ukrajinskoj vojsci. Uprkos raznim navodima, slučajevi da ukrajinska vojska preusmjeri određeno naoružanje sa linije fronta veoma su rijetki - navodi se u odgovoru Hipija na pitanje poslanika Kenija Makaskila iz škotske partije „Alba“ da zvanični London objasni zašto se pojedino britansko oružje, koje je namjenjeno ukrajinskoj vojsci, preprodaje trećim zemljama.

Ovaj odgovor zamjenika britanskog ministra objavljen je na sajtu parlamenta Velike Britanije.

Vazdušna opasnost u tri ukrajinska regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona – u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Takođe, kako se navodi, sirene su se oglasile i u delu Donjecke Narodne Republike koju kontroliše kijevska vojska.

Podsjetimo, juče su ruske snage izvele raketne napade na Kijev, a vlasti ukrajinske prestonice tvrde da tolikog intenziteta napada nije bilo od početka godine.

Spriječena rotacija kod Kupjanska

Ruska vojska je uništila dvije ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe i spriječila rotaciju četiri jedinice ukrajinske vojske u Kupjanskom pravcu u području naselja Kamenka, Novomlinsk, Tinjkovka (u Harkovska oblasti), kao i u području Steljmahovke u Luganskoj Narodnoj Republici.

Likvidirani instruktori ukrajinske vojske

Ruska avijacija je granatirala punkt stranih instruktora ukrajinske vojske u Černigovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.

- Operativno-taktička avijacija granatirala je punkt stranih instruktora, naoružanja i vojne tehnike 163. posebnog bataljona 119. posebne brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Lizunovka, u gradu Novgorodu u Severskom rejonu Černigovske oblasti - rekao je on.

Prema podacima Ministra inostranih poslova Rusije, u Ukrajinu je došlo više od 8.000 plaćenika iv više od 60 zemalja. Najveće grupe su došle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 12m
    0
  • Slani mafini
    15h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 51m
    3