Источни фронт, 438. дан: Руски дрон-камиказа уништио амерички ПВО систем „авенџер“

07.05.2023. 12:51
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 438. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Три руска војна пилота враћена су из украјинског заробљеништва. Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио да су специјалне јединице „Ахмат“ спремне да крену у Артјомовск. Писац Захар Прилепин рањен је када је његов аутомобил дигнут у ваздух на ауто-путу у Нижегородској области.

Вођа „Вагнера“ Евгеније Пригожин саопштио је да ће та група добити муницију и наоружање, а да ће руски генерал Сергеј Суровикин координисати њену сарадњу са Министарством одбране Русије.

Руски дрон-камиказа уништио амерички ПВО систем „авенџер“

Руски дрон-камиказа „ланцет“ уништио је у зони специјалне војне операције амерички ПВО систем „авенџер“ који је Пентагон недавно послао Кијеву за заштиту од беспилотних летјелица, саопштио је начелник прес центра групе снага „Исток“ Александар Гордејев.

Вашингтон је у у новембру 2022. године саопштио да ће системи „авенџер“ бити укључени у нови пакет војне помоћи Украјини.

Напади на Крим и Севастопољ

Украјинске снаге извеле су у суботу напад на Крим балистичким ракетама „гром 2“ из града Запорожја који је под контролом Кијева, саопштио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Напад на Крим је изведен из града Запорожје. Тамо је раније пребачен и распоређен систем ‘Гром 2’. Њега стално скривају у индустријским предузећима града, превозећи га из једног погона у други. Али мислим да ћемо га прије или касније ухватити и тамо ће стићи... ракета - рекао је Рогов.

Руске снаге ПВО обориле су у суботу изнад Крима две балистичке ракете испаљене из ракетног система „гром 2“. Према подацима власти региона, у нападу није било људских жртава ни и материјалне штете.

Украјинске снаге су током ноћи дроновима напале Крим и Севастопољ, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев на свом Телеграму.

- Ноћас су снаге ПВО и системи за електронско ратовање одбили још један напад на Севастопољ. Једна беспилотна летјелица изгубила је контролу и пала у шумски појас у радијусу од око пет километара, олупину су пронашли припадници Министарства унутрашњих послова и Министарства за ванредне ситуације. Други дрон оборен је изнад мора у области рта Херсонес, трећи – изнад мора са стране Сјеверног пристаништа - наводи се у саопштењу.

Развожајев је истакао да у граду није оштећен ниједан објекат.

Он је додао да је у нападу учествовало више од десет дронова.

Свакодневни напади на руске положаје у Марјинки

Украјинска артиљерија свакодневно изводи нападе на руске положаје у Марјинки (ДНР), покушавајући да потисне руске јединице које су тамо утврђене, изјавио је за Спутњик припадник Јужне групе снага.

Он је додао да непријатељ покушава да потпуно уништи град.

Уништено складиште наоружања украјинске бригаде

Руски артиљерци уништили су складиште наоружања украјинске бригаде, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе „Дњепар“ Алексеј Рулев.

Према његовим ријечима, артиљеријска јединица групе је током контрабатеријске борбе погодила војну технику украјинских снага у области Антоновке, Зеленовке, Тјагинке и Надњепрјанског.

Како је навео, уништене су минобацачке посаде, самоходна хаубица „акација“, систем сателитске везе и станица за електронско ратовање „буковел-АД“, а такође и складиште за наоружање и ремонтне комплете намијењене за ракетно-артиљеријску, оклопну и аутомобилску технику Оружаних снага Украјине.

У области насеља Обривка, Кринки и Виноградово средствима за електронско ратовање уништене су три ударне беспилотне летјелице.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 35m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 52m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 35m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 39m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 56m
    0