Istočni front, 438. dan: Ruski dron-kamikaza uništio američki PVO sistem „avendžer“

07.05.2023. 12:51
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 438. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tri ruska vojna pilota vraćena su iz ukrajinskog zarobljeništva. Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio da su specijalne jedinice „Ahmat“ spremne da krenu u Artjomovsk. Pisac Zahar Prilepin ranjen je kada je njegov automobil dignut u vazduh na auto-putu u Nižegorodskoj oblasti.

Vođa „Vagnera“ Evgenije Prigožin saopštio je da će ta grupa dobiti municiju i naoružanje, a da će ruski general Sergej Surovikin koordinisati njenu saradnju sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Ruski dron-kamikaza uništio američki PVO sistem „avendžer“

Ruski dron-kamikaza „lancet“ uništio je u zoni specijalne vojne operacije američki PVO sistem „avendžer“ koji je Pentagon nedavno poslao Kijevu za zaštitu od bespilotnih letjelica, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Vašington je u u novembru 2022. godine saopštio da će sistemi „avendžer“ biti uključeni u novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Napadi na Krim i Sevastopolj

Ukrajinske snage izvele su u subotu napad na Krim balističkim raketama „grom 2“ iz grada Zaporožja koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Napad na Krim je izveden iz grada Zaporožje. Tamo je ranije prebačen i raspoređen sistem ‘Grom 2’. Njega stalno skrivaju u industrijskim preduzećima grada, prevozeći ga iz jednog pogona u drugi. Ali mislim da ćemo ga prije ili kasnije uhvatiti i tamo će stići... raketa - rekao je Rogov.

Ruske snage PVO oborile su u subotu iznad Krima dve balističke rakete ispaljene iz raketnog sistema „grom 2“. Prema podacima vlasti regiona, u napadu nije bilo ljudskih žrtava ni i materijalne štete.

Ukrajinske snage su tokom noći dronovima napale Krim i Sevastopolj, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

- Noćas su snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje odbili još jedan napad na Sevastopolj. Jedna bespilotna letjelica izgubila je kontrolu i pala u šumski pojas u radijusu od oko pet kilometara, olupinu su pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za vanredne situacije. Drugi dron oboren je iznad mora u oblasti rta Hersones, treći – iznad mora sa strane Sjevernog pristaništa - navodi se u saopštenju.

Razvožajev je istakao da u gradu nije oštećen nijedan objekat.

On je dodao da je u napadu učestvovalo više od deset dronova.

Svakodnevni napadi na ruske položaje u Marjinki

Ukrajinska artiljerija svakodnevno izvodi napade na ruske položaje u Marjinki (DNR), pokušavajući da potisne ruske jedinice koje su tamo utvrđene, izjavio je za Sputnjik pripadnik Južne grupe snaga.

On je dodao da neprijatelj pokušava da potpuno uništi grad.

Uništeno skladište naoružanja ukrajinske brigade

Ruski artiljerci uništili su skladište naoružanja ukrajinske brigade, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ Aleksej Rulev.

Prema njegovim riječima, artiljerijska jedinica grupe je tokom kontrabaterijske borbe pogodila vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti Antonovke, Zelenovke, Tjaginke i Nadnjeprjanskog.

Kako je naveo, uništene su minobacačke posade, samohodna haubica „akacija“, sistem satelitske veze i stanica za elektronsko ratovanje „bukovel-AD“, a takođe i skladište za naoružanje i remontne komplete namijenjene za raketno-artiljerijsku, oklopnu i automobilsku tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti naselja Obrivka, Krinki i Vinogradovo sredstvima za elektronsko ratovanje uništene su tri udarne bespilotne letjelice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 15m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 17m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 17m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    20h 53m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 3m
    0