Источни фронт, 439. дан: Руски Су-34 погодио пункт са страним плаћеницима

08.05.2023. 15:08
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 439. дан специјалне војне операције Русије у Украјини.

У Украјини током цијеле ноћи на снази била ваздушна опасност, експлозије одјекивале у Кијеву и Кијевској области. Черниговској области и Одеси. ЕУ би могла да уведе санкције против кинеских компанија за испоручивање Русији компоненти које се могу користити за оружје, пишу медији.

Медији: ЕУ планира да уведе санкције кинеским компанијама које „помажу Русији”

Европска унија планира да по први пут уведе рестриктивне мјере кинеским компанијама, које наводно подржавају Русију у оквиру њене специјалне операције у Украјини, преноси издање „Фајненшел тајмс”.

Према приједлогу новог пакета санкција ЕУ, у који је издање имало увид, ради се о могућем увођењу ограничавајућих мјера против седам кинеских компанија које су оптужене за „испоруку опреме Русији”. Између осталог, ријеч је о компанијама „Semiconductors”, „King-Pai Technology”, као и фирмама из Хонгконга „Sinno Electronics” и „Sigma Technology”, преноси Спутњик.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 7. и 8. маја 2023.

Оружане снаге Русије извеле су ноћу масовни ваздушни удар на објекте Оружаних снага Украјине на територији Украјине. Укључено је неколико десетина беспилотних летјелица Геран и стратешке авијације.

Гађани су циљеви у Кијеву, Одеси, Краматорску и Славјанску, као и Виничкој, Черниговској и Житомирској области.

У Черниговској области, артиљерија и авијација Оружаних снага Русије напали су Блешну, Бучки, Заречје и Костобоброво.

У Сумској области ваздушни удари Ваздушно-космичких снага Русије погодили су објекте Оружаних снага Украјине у рејону насеља Глухов. Артиљеријским ударима били су изложени положаји Оружаних снага Украјине у околини Искрасковшчине и Старе Гуте.

У области Харкова, руске снаге су погодиле непријатељске концентрације у Удију, Волчанску и Бударки.

На правцу Старобелск артиљерија Оружаних снага Русије гађала је раније отворене непријатељске циљеве у Берестовју, Макејевки, Невском и Новомлинску.

На правцу Бахмут (Артјомовск), артиљерија руских снага задала је масиван удар на Часов Јар, а радила је и на концентрацијама Оружаних снага Украјине у Новомаркову и Орехово-Васиљевки.

У правцу Доњецка руске трупе су погодиле непријатељске положаје у Авдијевци и оближњим насељима, као и у области Мариинке и села Победа.

Заузврат, украјинске формације су насумично гранатирале Доњецку агломерацију: погођене су стамбене зграде у Доњецку, Горловки и Широкој Балки.

На јужнодоњецком правцу јединице Оружаних снага Русије погодиле су пунктове Оружаних снага Украјине у рејону Золотаја Нива, Новомихајловка и Вугледар.

У региону Запорожја, артиљерија и авијација руских снага уништили су непријатељске концентрације у Гуљајпољу, Чаровном и Змијевки.

У јужном сектору фронта, јединице Оружаних снага РФ су разним средствима извеле ударе на људство и опрему Оружаних снага Украјине у области Приднепровског, Јантарног и Херсона.

Кисинџер: Преговори до краја ове године

Некадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер сматра да ће преговарачки процес о рјешавању украјинске кризе почети до краја ове године.

- Сада када је Кина ступила у преговоре, сви ће стати на своја мјеста. Мислим да ћемо до краја године говорити о преговарачким процесима и чак о реалним преговорима - рекао је Кисинџер у интервјуу за ЦБС.

У Кијеву оштећен резервоар са дизел горивом

У Соломенском региону Кијева оштећен је резервоар са дизел горивом, саопштила је градска војна администрација.

Такође се додаје да је вјероватно била оштећена цијев гасовода виског притиска, након чега је дошло до паљења гасне бакље. Прецизира се да је гас блокиран, а пожар угашен.
Претходно су украјински медији извијестили о експлозијама у Кијеву и Кијевској области.

Руске снаге извеле напад на украјинска складишта у Запорошкој области

Представник администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да су руске снаге извеле нападена украјинска складишта и положаје у дијелу Запорошке области коју контролише Кијев.

Украјински медији сум  токоноћи између недјеље на понедјељак објавили да је дошло до серије експлозија у низу градова и области Украјине, укључујући Кијев, након што је тамо била проглашена узбуна за ваздушну опасност.

Рогов је након тога на свом Телеграм каналу додао да се серија експлозија чула и у различитим подручјима регионалног центра, града Запорожја, који је привремено под контролом Кијева.

Руски Су-34 погодио пункт са страним плаћеницима

Руски бомбардер Су-34 извео је напад навођеним бомбама на пункт са страним плаћеницима на подручку села Ивановка у Харковској области, рекао је Спутњику начелник прес-центра војне групације „Запад“, пуковник Сергеј Зибински.

Он је додао да су у купјанском правцу у протекла 24 сата откривене и ликвидиране двије диверзантско-извиђачке групе противника. Спријечена су три покушаја ротације одреда Оружаних снага Украјине на првој линији фронта, у подручју насеља Тимовка, Кисловка и Новомлинкс.

Путин: Наш морални дуг – не дозволити извртање истине о Великом отаџбинском рату

Наш морални дуг је да не дозволимо да се изврће истина о Великом отаџбинском рату, као и да се правдају нацисти, њихови помагачи и садашњи идејни насљедници, навео је предсједник Русије Владимир Путин у честитки лидерима Туркменистана, Узбекистана, Абхазије, Јужне Осетије, као и народима Грузије и Молдавије поводом 78. годишњице Побједе.

- Данас је наш морални дуг да као светињу чувамо традицију пријатељства и узајамне помоћи коју су нам завештали очеви и дедови, да не дозволимо да се изврће истина о Великом отаџбинском рату, да се правдају нацисти, њихови помагачи и садашњи идејни насљедници - навео је Путин, преноси Спутњик.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 41m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 58m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 41m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 45m
    2
  • Трик како да укиселите купус
    19h 17m
    0